ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ιωαννίνων

Αρχείο Κώστα Κόκκα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Έτος ιδρύσεως 1927)

Στο 1ο τέταρτο του 20ου αιώνα βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή η επιχείρηση αναβίωσης του ολυμπιακού πνεύματος και της αθλητικής ιδέας γενικότερα. Ιδρύθηκαν τότε στην Ελλάδα πολλές ομάδες, με το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με πρώτο και καλύτερο τον ομώνυμο σύλλογο Πειραιά. Η ίδια τάση κυριαρχούσε και στη πατρίδα του Κουμπερτέν, την Γαλλία, όπου δύο πολύ μεγάλες ομάδες (εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρά σωματεία μέχρι τις μέρες μας) πήραν αντίστοιχα ονόματα: η γνωστή μας ΜΑΣΣΑΛΙΑ της οποίας το επίσημο όνομα είναι Olympique de Marseille και η ΛΥΩΝ της οποίας το επίσημο όνομα είναι Olympique Lyonnais.

Με πρωτοβουλία των Γεωργίου Πουτέτση και Ελευθερίου Δημητριάδη ιδρύθηκε το 1927 ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ιωαννίνων, ο οποίος είχε μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα και επέλεξε για χρώματα του, μιμούμενος προφανώς την ομώνυμη ομάδα του Πειραιά, το κόκκινο και το άσπρο.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ιωαννίνων δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 1932, δηλαδή μέχρι τη χρονιά που ενώθηκαν όλα τα Σωματεία της πόλης για να ιδρύσουν τον ‘‘ΠΑΣ Αβέρωφ’’. Όμως μετά το 1936 τόσο ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ όσο και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν τήρησαν την αρχική τους συμφωνία, και επανεμφανίζονται ως αυτόνομες ομάδες και με τα παλιά τους ονόματα. Έτσι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ιωαννίνων, μετά από μία μικρή διακοπή τεσσάρων (4) ετών, συνέχισε την διαδρομή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ηπείρου μέχρι το 1961, δηλαδή μέχρι τη τη χρονιά που συγχωνεύτηκαν ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος και δημιουργήθηκε ο Α.Ο.Ι. (Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων).

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ιωαννίνων κινήθηκε όλα τα χρόνια υπό την σκιά των δύο άλλων μεγάλων ομάδων των Ιωαννίνων, του ΑΒΕΡΩΦ και του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. Πάντα πλησίαζε την κορυφή αλλά ποτέ δεν την είχε κατακτήσει. Πάντως διέθετε πάντοτε μία πολύ ισχυρή ομάδα και έχαιρε του σεβασμού όλων των φιλάθλων. Πρόεδροι της ομάδος διετέλεσαν οι:

  • Γεώργιος Πουτέτσης, Υπάλληλος του Υγειονομικού Κέντρου Ιωαννίνων και αργότερα Διευθυντής Προνοίας του Τμήματος Ηπείρου

  • Ελευθέριος Δημητριάδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

  • Πανταζής Διονύσιος, Διευθυντής Τυροκομικής Σχολής Ιωαννίνων και

  • Πανταζής Πάνος, Γεωπόνος

Στη δεκαετία του 1950, ένας πολύ σημαντικός παράγων που ήταν αφοσιωμένος στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, προσφέροντας, ως φροντιστής, πολύτιμες υπηρεσίες στον σύλλογό που αγαπούσε, ήταν ο  Ιωάννης Γκιόκας

 

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥ 1930 (1)

674.01 Κ. Κόκκας 1930.1

 Η ομάδα του 1930 παρατεταγμένη στο γήπεδο στα Λιθαρίτσια, λίγο πριν την έναρξη κάποιου ποδοσφαιρικού αγώνα. ‘Όρθιοι: Γεώργιος Γεωργιάδης (τερματοφύλακας), Κ. Μαντέλης, Μαριώλης, Ταμπακόπουλος, Τριανταφύλλου, Αθανάσιος (Τσέας) Δερματάς, Αναγνωστόπουλος και Κώστας Δερματάς.   Καθιστοί: Μοναστηριώτης, Μαυρομάτης και Ηλιάδης. Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας απεικονίζεται όρθιος, με τα πολιτικά και τη ρεμπούμπλικα, ο εμπνευστής της ίδρυσης του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και πρώτος Πρόεδρος της ομάδας Γεώργιος Πουτέτσης

 

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥ 1930 (2)

674.02 Κ. Κόκκας 1930.3

Η ομάδα του 1930, υπό διαφορετική σύνθεση σε σχέση με την προηγούμενη φωτογραφία,  παρατεταγμένη στο γήπεδο στα Λιθαρίτσια. Όρθιοι: Μπαρτσουλιάνος, Άγνωστος, Γεώργιος Γεωργιάδης (τερματοφύλακας), Μυστριώτης, Τάτσης, Δ. Τριανταφύλλου, Κώστας Δερματάς,Κολοβός και Δ.  Ζαννής.  Καθιστοί: Μαριόλης, Γρηγοριάδης, Παπαγιάννης και Έξαρχος. Επισημαίνεται το ότι δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας (ο Γρηγοριάδης και ο Έξαρχος) είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τη δόξα της ομάδας τους και για τη νίκη, παρ΄όλο ότι είναι τραυματισμένοι στο κεφάλι τους (τραύματα τα οποία υπέστησαν – προφανώς – κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου αγώνα).

 

 

1931 – Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ΛΙΘΑΡΙΤΣΑ)

674.03 Κ. Κόκκας 1931.1

Ο Ολυμπιακός το 1931, στο γήπεδο της πλατείας Ομονοίας (Λιθαρίτσα). Όρθιοι: Φίλαθλος, Μπαρτζουλιάνος, Κώστας Δερματάς, Φίλαθλος, Μανδέλης, Γεώργιος Πουτέτσης (Πρόεδρος), Άγνωστος, Δ. Τριανταφύλλου και Μαριώλης.  Καθιστοί: Τάσης, Γρηγοριάδης, Φιώργος Γεωργιάδης (τερματοφύλακας), Έξαρχος, Άγνωστος, Ματρομάτης.  
Ο Γιώργος Γεωργιάδης προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό των Ιωαννίνων. Αφού αγωνίστηκε για πολλά χρόνια ως αθλητής (τερματοφύλακας) του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ, στη συνέχεια διετέλεσε επί μακρόν Πρόεδρος του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ. 

 

 

 

1952, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ479.1
Οι ποδοσφαιριστές του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ εμφανίζονται με ερυθρόλευκες φανέλες και οι ποδοσφαιριστές του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ με πράσινες.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Όρθιοι: Αλέξης Ζώης, Βασίλης Λέντζος, Σπύρος Παπλιάκος, Σωτήρης Μπίζιος, Τσατσάνης, Θωμάς Φάφας και Στάθης Τσανακτσής Καθιστοί: Πέτρος Τσακελίδης, Σπυράκης, Πέτρος Παπαδημητρίου και Σύλλας Αναστασόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Όρθιοι: Χριστόπουλος, Παπαδημητρίου, Κ. Βλέτσας, Π. Ζούμπας, Στ. Λιούτας, Μ. Οικονόμου και Δημήτριος Μάτσιας Καθιστοί: Ιωάννης Ζούκης, Κλ. Κουμπούλης, Απ. Μανουσαρίδης και Νίκος Κήττας

 

 

 

1952 -1953 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΡΤΑ:)

674.06 Κ. Κόκκας 1952-1953

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ του 1952-1953, πριν από κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα εκτός Ιωαννίνων (πιθανώς στο γήπεδο της Άρτας). Χριστόπουλος, Κήτας, Ζούμπας, Μάτσιας, Παπδημητρίου, Μανουσαρίδης, Λιούτας, Μισθός, Ματσούκας, Νέσσης, Γάκης και ο προπονητής Ζηνιάτης. Αμέσως μετά τον στρατιώτη αποθανατίζεται η ψυχή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ εκείνης της εποχής, ο φροντιστής Ιωάννης Γκιώκας, 

 

 

1952 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ “ΧΟΤΖΑ”

674.08 Κ. Κόκκας 1952.3

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ του 1952, στο κεντρικό γήπεδο των Ιωαννίνων και στο βάθος το Μιτσικέλι . Η σύνθεση της ομάδος διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτή της προηγούμενης φωτογραφίας. Όρθιοι: Δημήτριος Σκαμνέλος, Ηλίας Ψώχιος, Νίκος Μαγκλάρας, Ιωάννης Νικόπουλος, Φλίνδρης, Καραγιώργος. Καθιστοί: Σωτήρης Μιχαήλ (τερματοφύλακας, Άγνωστος,  Άγνωστος, Άγνωστος και Φάνης Κρικώνης (αδελφός του Κώστα Κρικώνη που αγωνίζονταν στον ΑΒΕΡΩΦ) 

 

 

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΕΜΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

674.10 Κ. Κόκκας 1953.1

Ο Ολυμπιακός  σε έναν φιλικό αγώνα του 1953 ενισχύθηκεαπό τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πειραιώς και της Εθνικής Ελλάδος Θανάση Μπέμπη. Η σύνθεση ου Ολυμπιακού σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν η εξής: Ν. Κήττας, Άγνωστος, Στέφανος Λιούτας, Κ. Χριστόδουλος, Πάνος Ζούμπας, Θανάσης Μπέμπης, Παπαδημητρίου ή Πετρούλας, Γεώργιος Χριστόπουλος, Δ. Ματσούκας, Απόστολος Μανουσαρίδης, Γεώργιος Γάκης, Μιχάλης Κήττας, Μισθός, Μάτσιας και Κατσικούδης (;)
 

 

 

1955 – Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΗΤΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ  

674.13 Κ. Κόκκας 1955.1

Το 1955 ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ διέθετε μία πολύ ισχυρή ομάδα, ίσως την ισχυρότερη από συστάσεως του. Στη φωτογραφία, μπροστά από το χιονισμένο Μιτσικέλι, διακρίνουμε τους ποδοσφαιριστές: (Όρθιοι) Ζούμπας, Παπαδημητρίου, Χριστόπουλος, Μαγκλάρας, Μιχάλης Κήττας και Δημήτριος Σκαμνέλος  )Καθιστοί) Ματσούκας, Γάκης, Μπούτσικος, Νίκος Κήττας και Άγγελος Κήττας. Τα αδέλφια Νίκος, Άγγελος και Μιχάλης Κήττας, κατάγονταν από τη Βόρεια Ήπειρο και υπηρέτησαν με πάθος τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ για μία δεκαετία περίπου. Ο Μιχάλης ξεχώριζε από τους άλλους δύο επειδή ήταν κοκκινομάλλης. 

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας