Χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου

Την 17η Οκτωβρίου 2017, σε Δημόσια Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, από  έγινε η επιστημονική ανακοίνωση  με θέμα “ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ”.
Η ανακοίνωση αυτή είχε διεπιστημονικό χαρακτήρα και και υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, κυρίως όμως των φυσικών επιστημών. Συντάκτες της  ανακοίνωσης είναι: ο  γεωφυσικός Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα και οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα φιλολογίας, αστρονομίας, αρχαιολογίας, ατμοσφαιρικής φυσικής, πληροφορικής και γεωλογίας Παναγιώτης Μητροπέτρος, Έλενα Μητροπέτρου, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Γιώργος Σαραντίτης, Κοσμάς Γαζέας, Παναγιώτης Νάστος, Κώστας Κυριακόπουλος και Αλεξάνδρα Τσιρώνη.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο Όμηρος και με τη χρήση α) του προγράμματος Starry Night και γ) των καταλόγων των εκλείψεων της NASA, ελέγχθηκε όλη ἡ χρονική περίοδος από το 1400 έως το 1130 π.Χ. και υπολογίστηκε ότι:
  1. την 6η Ιουνίου 1218 π.χ. σκοτώθηκε ο Πάτροκλος
  2. ένα χρόνο μετά δηλαδή το 1217 π.χ. έγινε η άλωση της Τροίας και
  3. την 25 Οκτωβρίου 1207 π.χ. επέστρεψε ο Οδυσσέας στην Ιθάκη
Συντάκτης 
Αθανάσιος Δάλλας