Υπό διάλυση τα Πρότυπα Σχολεία

Το 2015, υπό την πίεση της κατακραυγής που εκδηλώθηκε μετά την δήλωση Μπαλτά σύμφωνα με την οποία  « η αριστεία είναι ρετσινιά» η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον νόμο 4327, με τον οποίο επιτρέπονταν η λειτουργία 4,5 Προτύπων Σχολείων (Γυμνάσιο και Λύκειο για τη Βαρβάκειο, Ιωνίδειο, Ευαγγελική και Ανάβρυτα και μόνο Γυμνάσιο για την Ζωσιμαία Σχολή).
Όμως ότι οι ιδεολογικές εμμονές των κυβερνώντων και οι αρτηριοσκληρωτικές μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών δεν επιτρέπουν καμμία αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Φαίνεται  ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ματαιώσει την λειτουργία των Προτύπων Σχολείων με πλάγιο τρόπο, αποδομώντας δηλαδή σταδιακά τις βάσεις επί των  οποίων στηρίζεται η λειτουργία αυτών των σχολείων.
Η εξωτερική αξιολόγηση καταργήθηκε μετά τις εκλογές του 2015, τα κενά δεν καλύπτονται με προκήρυξη νων θέσεων και – σαν να μην έφταναν όλα αυτά – το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι με τον νέο νόμο που θα καταθέσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν θα γίνεται βάσει αντικειμενικών προσόντων αλλά από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης ή από τα Περιφερειακά Συμβούλια όπου ο ρόλος των συνδικαλιστών είναι καθοριστικός.
Παραθέτουμε εδώ α) τις ενώ οι σχετικές πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί την 18η Ιανουαρίου 2018 στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και β) το περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152/2013 (Α΄ 240) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που δημοσιοποιήθηκε την 16η Μαρτίου 2018 στην ειδική ιστοσελίδα για την Παιδεία www.esos.gr.
Η ανησυχία που διακατέχει τις Διευθύνσεις, τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές (και τους γονείς τους) των Προτύπων Σχολείων είναι μεγάλη. Δημοσιεύουμε εν προκειμένω την επιστολή που λάβαμε από την Διεύθυνση ενός εκ των Προτύπων Σχολείων και το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Αν αληθεύει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στο σχολείο μας, φέτος,  λήγει η θητεία όλων των συναδέλφων που δε βρίσκονται σ’ αυτό με ετήσια απόσπαση.
Από τη στρατηγική εξίσωσης «προς τα κάτω» του υπουργείου Παιδείας, δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ), αφού δρομολογείται –με τη συνδρομή και εποπτεία ημέτερων συνδικαλιστών– αποδόμηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ΠΠΣ, ενώ προδιαγράφεται ήδη μαζική αποχώρηση καθηγητών από αυτά. Εντάσσοντας τα ΠΠΣ σε λειτουργική δομή βαθέος Δημοσίου, μπαίνει και η ταφόπλακα στην αριστεία, σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Παιδείας

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας