Το πρώτο διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σχολής

Αντιγραφή από άρθρο της κας Άννας Μπούκα στο Facebook
Στην φωτογραφία του 1893 του Ζώη Παπανικολάου, απεικονίζεται το οίκημα (μέσα σε κύκλο) στα οποία στεγάστηκε για πρώτη φορά η Ζωσιμαία Σχολή από το 1828 μέχρι το 1834.
Το πρώτο διδακτήριο της Ζωσιμαίας Σχολής που ιδρύθηκε επίσημα στα Γιάννινα από τους Ζωσιμάδες, το 1828, στεγάστηκε σ’ ένα μικρό τούρκικο σπίτι που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο (σπιτάλια -πτωχοκομείο ή νοσοκομείο) δίπλα στα εβραίικα μνήματα, στο χώρο κάτω από τη σημερινή Πλατεία Ευεργετών (Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος). Στον χώρο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα το Β’ Ελισαβέτειο.
Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1834 οπότε μεταφέρθηκε σε παλαιά οικία Αθανασίου,
Ήδη από το 1832 οπότε χρησιμοποιείται ο τίτλος Ζωσιμαία, (τόσο ως προσδιοριστικό του διδακτηρίου όσο και ως προσδιοριστικό της δραστηριότητας), το προαναφερόμενο κτίσμα μαζί με μια σειρά όμορων οικοπέδων είχαν αγορασθεί από την Ζωσιμαία αδελφότητα για την ανέγερση διδακτηρίου.
Την εποχή αυτή επί οθωμανικής κυριαρχίας, η σημερινή οδός Βηλαρά λεγόταν ” Σεβατιέ μαχαλά” και ήταν μια αριστοκρατική συνοικία, με μεγάλα αρχοντικά..
Λεπτομερής και διαφωτιστική είναι η αναλυση της φωτογραφίας από παλαιότερη ανάρτηση του Φίλλιπου Γιωβάνη και τον ευχαριστώ πολύ :
Όπως βλέπουμε τα σπίτια στον κύκλο , μπροστά το μεγάλο υπάρχει ακόμη πίσω από την Ζωσιμαία και μπροστά του η μεγάλη αλάνα είναι τα παλιά Εβραϊκά μνήματα όπου στα ΄50ς κτίστηκε η νέα Ζωσιμαία (δεξιά το Αρχιμανδρειό).
Στον κύκλο πάλι = δεξιά το 3/’οροφο είναι το σπίτι του Περικλή Μελύρριτου (αρχιτέκτονα) αριστερά του ένα μικρό και μετά (στο κέντρο περίπου του κύκλου) είναι το μπροστινό κτίριο του Ελισαβέτειου με συνέχεια στο πίσω μέρος και άλλο κτίριο και κήπο(αυλή) που συνορεύει με τα σπίτια Νούλη και Τζαβέλα στην Παύλου Μελά ….
Υ.Γ. Γεννώνται ωρισμένα ερωτήματα για το πόσο είναι ακριβής η αναφορά σύμφωνα με την οποία το Εβραϊκό νεκροταφείου βρίσκονταν πλησίον της σημερινής Πλατείας Ευεργετών. Εάν η πληροφορία είναι σωστή, σημαίνει ότι αργότερα το νεκροταφείο μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση, στους πρόποδες του λόφου της Αγίας Τριάδος.