Το παλαιό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Ιτς Καλέ

Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”

Στο κέντρο περίπου της ακρόπολης του Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων ήταν χτισμένο το Σαράϊ του Αλή Πασά το οποίο, μετά τον θάνατο του σατράπη, μετατράπηκε τε διοικητήριο. Κάηκε στην πυρκαϊά του 1870 και στη θέση χτίστηκε (δεν γνωρίζω πότε)  το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε αργότερα – προφανώς μετά το 1913 – το Στρατιωτικό Νοσοκομείο “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”

Το οικοδόμημα στο οποίο στεγάστηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο χτίστηκε πολύ κοντά στο Φετιχέ Τζαμί και στον τάφο του Αλή Πασά

598.1 ΣΤΡ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 1936;

Το ιατρικό και το νοσοκομειακό προσωπικό σε μία αναμνηστική φωτογράφιση λίγο πριν από την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940 (η φωτογραφία πρέπει να  είναι της περιόδου 1936 – 1938). Η εμφάνιση του υγειονομικού προσωπικού είναι εντυπωσιακή με τις άψογες και περιποιημένες στολές τους, καθώς και με το πειθαρχημένο και θαρραλέο βλέμμα τους. Στη φωτογραφία είναι ευδιάκριτη η άψογη προετοιμασία της Μονάδας για την επιτυχή αντιμετώπιση του επερχόμενου πολέμου.
Η διακοσμητική μεταλλική κατασκευή που καλύπτει τον τάφο του Αλή Πασά είναι η αυθεντική. Το 1944 εκλάπη και στη θέση τοποθετήθηκε ένα αντίγραφό της.    

 

 

Το στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ιτς Καλέ καταστράφηκε με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην ίδια (περίπου) θέση οικοδομήθηκε το 1958 το Βασιλικό Περίπτερο. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται, από το 1995, το Βυζαντινό Μουσείο  και τα Γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

 

598.2 vizantino-mouseio-ioanninonΤο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

 

Συντάκτης Αθανάσιος Δάλλας