Το νέο βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη

Incontri sospesi (Μετέωρες συναντήσεις)

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία το βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη με τίτλο “Incontri sospesi” (“Μετέωρες συναντήσεις”) και το οποίο αποτελεί το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας των ρομάντζων του Ζαφείρη! Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει γρήγορα και η ελληνική έκδοση των «Μετέωρων συναντήσεων»
Ο συγγραφέας Λεωνίδας Μιχέλης

Ο Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (1957) Λεωνίδας Μιχέλης γεννήθηκε στα Γιάννινα και ζει στην Ιταλία από το 1960. Είναι Ηλεκτρονικός μηχανικός, διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Μπολόνια (Bologna). Βρισκόμενος εκεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1967, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εργάστηκε σε μεγάλες βιομηχανίες στην Ιταλία και την Λατινική Αμερική και μετά σαν ελεύθερος επαγγελματίας.
Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Los claveles del aire το 2007 και τα μυθΙστορήματα L’agave di smeraldo το 2009 και Il ragazzo di Jànina το 2013. Το τελευταίο εκδόθηκε και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μελάνι, τον Οκτώμβριο του 2013 με τίτλο Το παιδί από τα Γιάννινα. Εξέδωσε ακόμη τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο L’ombra imperfetta (2013) και το 2015 το μυθιστόρημα Al passo delle cicogne biαnche (Στο διάβα των άσπρων πελαργών)
Το βιβλίο “Incontri sospesi” (“Μετέωρες συναντήσεις”)
(μετάφραση από το εμπρόσθιο εσώφυλλο)
 Δύο κορίτσια, σε απόσταση σαράντα ετών η μία από την άλλη, ξελογιάζονται (γοητεύονται) από τον ίδιο άντρα, τον Ολιβιέρο: η εγγονή του Lucíola, μιγάδα αλμπίνα, απόδημος, από τις αρχές του ‘50 στη Γαλλική Γουιάνα και η Ορτανσία από τη Θεσσαλονίκη, κόρη  ενός φίλου και συμμαθητή του.
Στον Μούρτο, μετά από χρόνια συναντιούνται κατά τύχη, ο Ζαφείρης και ο Χαλίλ. Η μακρινή ανάμνηση, των ημερών εκείνων που πέρασαν μαζί στην φυλακή των Ιωαννίνων, στην ενδοχώρα, έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη και των δύο. Ο Χαλίλ συνέχισε να ζει στα Γιάννινα, ενώ ο Ζαφείρης εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο· επιστρέφει όμως στον Μούρτο με την Έμμα – τον όψιμο έρωτά της, όπως τον αποκαλούσε εκείνη – όποτε είναι δυνατόν. Είναι ο εκλεκτός τόπος του για να συμφιλιωθεί με την πατρίδα του.
Ένα μπλακ άουτ ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν βάζει τάξη σε όσα συνέβησαν στον Χαλίλ: η εξορία στη διάρκεια του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, ο θάνατος του αδερφού του και η συνάντηση με την Μάιρα, οι δρόμοι των οποίων είχαν χωρίσει πριν από χρόνια· εκείνη, το κοριτσάκι του τσιγγάνικου καταυλισμού όπου, εκείνος, έγινε δεκτός αφού τον περισυνέλεξαν καθώς περιπλανιόταν στους δρόμους των Ιωαννίνων, στη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκαθάρισης στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Η Έμμα αιχμαλωτίζεται απ’ όσα ακούει κι όσα της συμβαίνουν τριγύρω. Μέχρι που κάτι απρόσμενο αποφορτίζει τις σκέψεις της.
Το ορόσημο με την Ορτανσία, επέρχεται με την άφιξη της Lucíola, στο Μιλάνο. Η συνάντησή τους αποκαθιστά αφενός και καταπραῢνει αφετέρου τα βιώματα της καθεμιάς, καθώς διαστέλλονται στο χρόνο. Μια αλληλουχία περιστάσεων διαφωτίζει μια πολυπληθή εναλλαγή αινιγμάτων και παρεξηγήσεων, κάποιας πολύχρονης σιωπής.
Τέσσερις γυναίκες, τρεις άντρες, δύο απίθανες συναντήσεις και μια συναισθηματική παγίδα. Ιστορίες δήθεν μακρινές που αγγίζουν, συμπληρώνουν η μία την άλλη, κι ενίοτε ολοκληρώνονται.
Ο συντάκτης 
Αθανάσιος Δάλλας