Το “Διάζωμα” ενώνει την Ήπειρο

Αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύθηκε, την 29η Απριλίου 2016, ένα ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο «Το “Διάζωμα” ενώνει την Ήπειρο», το οποίο αναφέρεται στην μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στο πρόγραμμα αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου και ένταξης τους στη σύγχρονη ζωή.

Από το σχετικό δημοσίευμα πληροφορηθήκαμε, με μεγάλη ικανοποίηση, ότι: «το έργο αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου εντάχθηκε πρώτο στο νέο ΕΣΠΑ και από τα ΠΕΠ έχουν δεσμευτεί ήδη 30 εκατ. και τα 11 εκατ. έχουν ήδη «ξεκλειδώσει». Ήδη εκτελούνται έργα στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και των Γιτάνων ενώ στη Νικόπολη, πέρα από το θέατρο, θα προχωρήσει και η νέα μελέτη του δρόμου ώστε να καταργηθεί ο υπάρχων που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο»

 

Θέατρο Δωδώνης

Όταν επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο, το 2014, είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του κάτω διαζώματος σε ποσοστό περίπου 60% .

452 Δωδώνη

Σύμφωνα με προφορική διαβεβαίωση του Αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής και (τότε) υπευθύνου επίβλεψης του έργου Γιώργου Σμύρη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) το έργο αποκατάστασης του κάτω διαζώματος έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και το αντίστοιχο τμήμα του θεάτρου καθίσταται πλέον λειτουργικό.

 

Θέατρο Γιτάνων

Το θέατρο των Γιτάνων είναι χωρητικότητας 4.000 έως 5.000 θεατών και βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, δίπλα στη δεξιά όχθη του Καλαμά. Πέρα από τον καλλιτεχνικό έπαιξε και πολιτικό ρόλο στη λειτουργία της πόλης, καθώς φαίνεται ότι δεν προορίζονταν μόνο για θεατρικές παραστάσεις  αλλά και για τις πολιτικές συναθροίσεις του Κοινού των Θεσπρωτών.

Το κοίλο του θεάτρου έχει 28 σειρές εδωλίων σε δύο διαζώματα και τέσσερις κλίμακες που διαιρούσαν το κοίλο σε πέντε κερκίδες.

Το θέατρο Γιτάνων είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά θέατρα εξ αιτίας ενός σπάνιου χαρακτηριστικού του: ένα μεγάλος αριθμός εδωλίων έχει στην πρόσθια όψη τους εγχάρακτες επιγραφές ονομάτων μεταξύ των οποίων διακρίνονται τα ονόματα Μενέδαμος, Χαροπίδας, Αλέξανδρος, Παυσανίας, Τιμόδαμος, Αντίνους, Κέφαλος, Δόκιμος, Νικόμαχος, Νικόστρατος, κ.α.

Οι σχετικές φωτογραφίες ελήφθησαν το 2014 από τον υπογράφοντα το παρόν άρθρο, Αθανάσιο Δάλλα

453.1 Γίτανα 1         453.2 Γίτανα 2

453.3 Γίτανα 3     453.4 Γίτανα 4

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας