Τα 10 αρχαιότερα Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία), έτος ίδρυσης: 1088

Το πρώτο Πανεπστήμιο ever ιδρύθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας το 1088. Ονομαζόταν στα Λατινικά “universitas magistrorum et scholarium” (κοινότητα δασκάλων και σπουδαστών), απ’όπου προήλθε και το αγγλικό “University“. Σήμερα έχει περίπου 100.000 σπουδαστές σε 23 διαφορετικά κέντρα μέσα στην Ιταλία, αλλά και στο Μπουένος Άιρες.

 

Πανεπιστήμιο του Παρισιού – Σορβόννη (Γαλλία), έτος ίδρυσης: 1150

Γνωστό και ως “Σορβόννη”, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού γνώρισε πολλές αλλαγές σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Για έναν ολόκληρο αιώνα (1793-1896), μάλιστα, δεν λειτουργούσε καθόλου. Πλέον, αποτελείται από 13 διαφορετικά αυτόνομα Πανεπιστήμια σε όλο το Παρίσι.

 

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Αγγλία), έτος ίδρυσης: 1167

Σύμφωνα με πολλούς αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ξεκίνησε να λειτουργεί. Από το 1167 και μετά πάντως γνώρισε μεγάλη άνθιση, κυρίως επειδή ο βασιλιάς Ερρίκος ο Δεύτερος απαγόρευσε στους άγγλους φοιτητές να εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

 

Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Αγγλία), έτος ίδρυσης: 1209

Ιδρύθηκε από σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που το εγκατέλειψαν έπειτα από την διαμάχη που προκλήθηκε όταν ντόπιοι Οξφορδιανοί εκτέλεσαν 2 φοιτητές (Μεσαίωνας ήταν αυτός, γινόντουσαν και τέτοια). Είναι το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει πολλά κοινά, γι’αυτό πολλές φορές αναφέρονται μαζί ως “Oxbridge”. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν και μεγάλη κόντρα.

 

 Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα (Ισπανία), έτος ίδρυσης: 1218

Στην πραγματικότητα ιδρύθηκε το 1134, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από τον βασιλιά Αλφόνσο τον Δέκατο το 1218. Αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ισπανίας και το τρίτο παλαιότερο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο σε συνεχή λειτουργία. Το 1852 τα τμήματα νομικής και θεολογίας του καταργήθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση και αργότερα, το 1940, αποτέλεσαν ξεχωριστό πανεπιστήμιο (το Αρχιερατικό Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα).

 

Πανεπιστήμιο της Πάδοβα (Ιταλία), έτος ίδρυσης: 1222

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που αναφέρει την ύπαρξη του Πανεπιστημίου της Πάδοβα χρονολογείται στο 1222. Θεωρείται, όμως, ότι το πανεπιστήμιο είναι στην πραγματικότητα παλαιότερο. Ιδρύθηκε όταν μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια το εγκατέλειψαν αναζητώντας περισσότερη “ακαδημαϊκή ελευθερία”. Αρχικά, στην Πάδοβα διδάσκονταν μόνο νομική και θεολογία, σιγά σιγά όμως προστέθηκαν και επιστήμες όπως η αστρονομία, η φιλοσοφία, η ρητορική και η ιατρική.

 

Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), έτος ίδρυσης: 1224

Ιδρύθηκε όσο ακόμα υπήρχε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον Δεύτερο. Αποτελεί το παλαιότερο κρατικό πανεπιστήμιο του κόσμου και ένα από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα που δεν διέκοψαν ποτέ την λειτουργία τους. Ένας από τους διασημότερους φοιτητές του υπήρξε ο ρωμαιοκαθολικός θεολόγος και φιλόσοφος, Θωμάς Ακινάτης.

 

Πανεπιστήμιο της Τουλούζ (Γαλλία), έτος ίδρυσης: 1229

Ιδρυτής του υπήρξε ο Κόμης Ραϋμόνδος ο Έβδομος, για τον οποίο κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν αιρετικός. Έτσι, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την διδασκαλία της Θεολογίας, ώστε να διαλύσει κάθε υποψία. Στην πορεία το Πανεπιστήμιο απέκτησε και άλλα τμήματα (π.χ. Νομικής και Ιατρικής). Αρχικά το πανεπιστήμιο στεγαζόταν στο κέντρο της πόλης μαζί με τα  “κολέγια”, δηλαδή τις πρώτες φοιτητικές εστίες.

 

Πανεπιστήμιο της Σιένα (Ιταλία), έτος ίδρυσης: 1240

Το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Τοσκάνη της Ιταλίας είναι ένα από τα παλαιότερα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που ιδρύθηκαν στην χώρα. Πλέον φιλοξενεί περίπου 20.000 φοιτητές-έναν αριθμό που είναι σχεδόν ίσος με τους μσούς κατοίκους της Σιένα (54.000) και είναι γνωστό για τις σχολές Νομικής και Ιατρικής του.

 

Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ (Ισπανία), έτος ίδρυσης: 1241

Δημόσιο πανεπιστήμιο στην περιοχή Βαγιαδολίδ της Καστίλλης. Ιδρύθηκε με εντολή του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσο του Όγδοου και σήμερα διαθέτει 31.780 φοιτητές και 2.000 καθηγητές.
Αντιγραφή από άρθρο της Κασσάνδρας Βέλκου