Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σε κίνδυνο

Από την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ  Προτύπων και την Ανοιχτή Επιστολή των Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων συνάγεται ότι,  ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου βάζοντας συνεχώς εμπόδια στην λειτουργία των Προτύπων Σχολείων,  αποφάσισε να βάλει τέλος στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης.
Προ αυτής της καταστάσεως, το Συντονιστικό Όργανο Αποφοίτων Προτύπων Ιστορικών Σχολείων, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγρου με κοινοποίηση σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019
 Προς: 1. Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  κ. Κωσταντίνο Γαβρόγρου
  1. Κοινοβουλευτικά Κόμματα, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ.-Κ.Κ.Ε.-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
 
Θέμα: Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία (Π&ΠΣ) είναι σε κίνδυνο!
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα Παιδείας,
Παρακαλούμε να δώσετε προσοχή στο ζήτημα που οι υπογράφοντες αναδεικνύουμε για πολλοστή φορά με το σύντομο αυτό σημείωμά μας: την ανάγκη διατήρησης στην εκπαιδευτική διαδικασία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Π&ΠΣ. Αιτία της νέας παρέμβασης μας είναι το πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της 16.02.2019 για τη κατάσταση λειτουργίας των προτύπων και πειραματικών σχολείων της ΕΛΜΕ Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, στο οποίο αναφέρονται γεγονότα και παραλείψεις που αφορούν την ακολουθούμενη στην παρούσα συγκυρία εκπαιδευτική πολιτική για τα σχολεία αυτά. Αυτό θεωρήσαμε ομόφωνα ότι μας επιβάλλει την παρέμβαση μας αυτή.
Γιατί ενδιαφερόμαστε;
Όλοι οι υπογράφοντες Πρόεδροι εκπροσωπούμε συλλόγους ή συνδέσμους αποφοίτων των προτύπων σχολείων όπως ορίστηκαν σύμφωνα με τον ν. 4327/2015, καθώς επίσης του πρώτου και ιστορικού Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Α’ Πειραματικού Σχολείου Αθηνών (Πλάκας) που ιδρύθηκε πριν από 190 χρόνια και του Ζαννείου, του ιστορικού Προτύπου Σχολείου του Πειραιά.. Οι σύλλογοι και σύνδεσμοι αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς της συνέχειας και της ιστορικότητας των σχολείων μας. Είναι αυτοί που περνούν από τάξη σε τάξη των αποφοίτων κάθε σχολείου την προοδευτική πορεία του και τις θετικές συνέπειες της στο κοινωνικό σύνολο, αφού η πλειοψηφία των αποφοίτων των δημόσιων αυτών σχολείων διαχρονικά ασχολείται κυρίως με τη θεραπεία των επιστημών και των τεχνών, με επαγγέλματα που στηρίζουν αποτελεσματικά την κοινωνία και τις ανάγκες της,  αλλά και από θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην πολιτική. Από τα σχολεία μας αποφοίτησαν και θα αποφοιτούν πολίτες και πολιτικοί ΟΛΩΝ των πολιτικών αποχρώσεων, αρκετοί από τους οποίους εκλέχτηκαν μέλη του Κοινοβουλίου και από αυτούς πολλοί κατέλαβαν ανώτατες κυβερνητικές θέσεις. Και αυτή η επαφή και η φιλία που μένει επηρεάζει θετικά την αλληλοκατανόηση μεταξύ ατόμων διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων. Όλοι οι υπογράφοντες φοιτήσαμε στα σχολεία αυτά στη περίοδο της ακμής τους και καρπωθήκαμε την υψηλή ποιότητα που μπορούν να προσφέρουν δημόσια σχολεία με επιλεγμένο εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλής στάθμης και με μαθητές που εύκολα ανταποκρινόντουσαν στις απαιτήσεις τους, οι οποίες ήταν μεγάλες ακόμη και όταν δίδασκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Με άλλες λέξεις, η δημιουργία των δημόσιων αυτών σχολείων δεν ήταν τυχαία, αλλά εξυπηρέτησε στοχευμένους σκοπούς για τη βελτίωση και την προαγωγή της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλωστε, δεν υπάρχει κοινωνική πρόοδος χωρίς στόχευση προς κάτι καλλίτερο από αυτό που υπάρχει ή ισχύει με βασικό μέσο την εκπαίδευση. Και αυτό εξυπηρέτησαν τα σχολεία αυτά με τον καλλίτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον. Άρα οι παρεμβάσεις μας στον διάλογο για τη διατήρηση και αναβάθμιση των προτύπων και πειραματικών σχολείων δεν οφείλεται στο ρομαντισμό των παλαιών αποφοίτων, αλλά σε σύγχρονες ανάγκες της παιδείας που διαπιστώνουμε με πολύ ενδιαφέρον μιλώντας με νέους αποφοίτους, αλλά ακόμη και με μαθητές που έντονα ζητούν την υποστήριξη των σχολείων αυτών.
Πού αποσκοπούμε;
Με την παρούσα επιστολή μας επανερχόμαστε σε ένα συχνά διατυπωμένο αίτημά μας πριν ακόμη από την έκδοση του ν. 4327/2015: τη διατήρηση του ρόλου των σχολείων μας στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Σε  προηγούμενες επιστολές μας προς πρόσωπα που χαράσσουν την πολιτική της παιδείας αποτυπώσαμε την επιχειρηματολογία μας και το πολύ έντονο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση του ρόλου των σχολείων μας, αλλά  και τον εξίσου έντονο προβληματισμό μας παρακολουθώντας την υποβάθμισή τους εξαιτίας του περιορισμένου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τη στήριξη του έργου τους.
Τί συμβαίνει;
Σήμερα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές δεν λειτουργούν οι απαραίτητες για τη λειτουργία τους ειδικές εκπαιδευτικές δομές. Μεταξύ άλλων, ΔΕΝ λειτουργεί, γιατί έχει παύσει η θητεία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) χωρίς να διοριστούν νέα μέλη από το Υπουργείο Παιδείας, ΔΕΝ λειτουργούν τα Εποπτικά Επιστημονικά Συμβούλια (Ε.Π.Ε.Σ.) κάθε Π&Π Σχολείου, ΔΕΝ λαμβάνονται πλέον μέτρα για τη διατήρηση στα σχολεία αυτά του επιλεγμένου για αυτά προσωπικού τους, αλλά έγκυρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έμμεσα υποστηρίζεται η αποχώρησή τους από αυτά μιας και δεν λαμβάνονται ούτε τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα για την παράταση της θητείας τους στα σχολεία μας ούτε τα μέτρα που τους εξασφαλίζουν την υπηρεσιακή εξέλιξή τους μετά το τέλος της θητείας τους στα Π&ΠΣ. Με δύο λόγια, η διοικητική αδράνεια για τη διατήρηση και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων μας νομοτελειακά τα οδηγεί στην απώλεια του χαρακτήρα τους, αν και η ίδια η Πολιτεία με εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια τα ανέδειξε σε εργαστήρια παιδείας και διάχυσης γνώσης σε μετρήσιμο όφελος της κοινωνίας.
Τί πρέπει να γίνει άμεσα;
Το ελάχιστο που αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι το σχολικό έτος 2018-2019 είναι στη μέση, είναι να ληφθούν άμεσα τα μέτρα, τα οποία προβλέπει ο νόμος και τα οποία από καιρό έπρεπε να έχουν ληφθεί για την εύρυθμη και σύμφωνα με το σκοπό ίδρυσης των σχολείων μας λειτουργία τους, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Ζητούμε λοιπόν και περιμένουμε την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα:
α) Να διοριστούν άμεσα τα μέλη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των Ε.Π.Ε.Σ., ώστε μεταξύ των άλλων
β) Να προκηρυχθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια των προτύπων σχολείων και οι κληρώσεις εισαγωγής στα γυμνάσια των πειραματικών σχολείων το 2019,
γ) Να ληφθούν όλες οι κατά νόμο αποφάσεις και να γίνουν οι επιβαλλόμενες ενέργειες τόσο για την διατήρηση του καθεστώτος εργασίας και ανανέωσης της θητείας των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία αυτά, όσο και για τη στελέχωση των κενών θέσεων με το αξιόλογο προσωπικό, τα προσόντα του οποίου προβλέπει ο νόμος
Όντας πλέον αρκετά βέβαιοι ότι η ακολουθούμενη σήμερα πορεία δυστυχώς υποσκάπτει και φαλκιδεύει εντονότατα την φύση και τον σκοπό των σχολείων μας, ελπίζοντας όμως ότι αυτή δεν θα καταλήξει στην κατάργησή τους, ζητούμε από τους αρμόδιους να ξανασκύψουν επάνω στο έργο, την απόδοση, τον λόγο ύπαρξής τους, αλλά και την ιστορικότητα των σχολείων αυτών. Μιας και μέσα από την ιστορία γίνεται κατανοητό τι έγινε και το αν καλά έγινε ή το τι δεν έπρεπε να γίνει ή το τι δεν έγινε, ενώ έπρεπε να γίνει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μια ακόμη συνετότερη στάθμιση στη κατεύθυνση αυτή από τους συντελεστές, από τους οποίους εξαρτάται η διατήρηση της φύσης και του σκοπού των σχολείων μας ή η υποβάθμισή τους σε σημείο ίδιο με την κατάργησή τους, θα τους έπειθε υπέρ της διατήρησής τους μέσα από την τήρηση των διατάξεων που διέπει τη λειτουργία τους.
Καλούμε τους αρμόδιους από τους οποίους εξαρτάται η συνέχιση της ιστορικής και κοινωνικά χρήσιμης πορείας των δημόσιων αυτών σχολείων, παράλληλα με την ανάδειξη του έργου και του κύρους των δημόσιων Πανεπιστημίων, αλλά και όσων ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί με τη σχολική παιδεία και έχουν πιστέψει στη χρησιμότητα της διατήρησης των σχολείων αυτών και του ιστορικού επιπέδου τους να συνηγορήσουν θερμά υπέρ τους, εμπλουτίζοντας τον διάλογο αυτόν και με άλλα θετικά επιχειρήματα που μπορεί να μας έχουν διαφύγει. «Οι καιροί ου μενετοί!»
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε στην ανάγνωση του κειμένου αυτού. Οποιοσδήποτε από εμάς, αλλά και όλοι μας είμαστε στη διάθεσή σας για να σας δώσουμε τις διευκρινίσεις που μπορεί να χρειαστείτε μετά την ανάγνωση του πιο πάνω κειμένου.
Με εκτίμηση
Για τους Συλλόγους Αποφοίτων
       ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ                 ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ               ΖΑΝΝΕΙΟΥ            ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ
     Σ. Ζησόπουλος               Α. Τσιμπερδώνης               Γ. Βίτσας               Α. Δάλλας
                ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ              ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑ          Α’ ΑΘΗΝΩΝ
           Κ. Μπουρλετίδης                 Ι. Βαρότσος                      Μ. Αρταβάνης