Συνέδριο για τα Πρότυπα – Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική Παρουσία του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων Αποφοίτων Ιστορικών  Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων στο Συνέδριο «Η Δημιουργικότητα και η Καινοτομία στην Εκπαιδευτική Πράξη: με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων»
Το τριήμερο 2-4 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: “Η Δημιουργικότητα και η Καινοτομία στην Εκπαιδευτική Πράξη: με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων». Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του ΕΚΠΑ.
Σκοπός αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος ήταν με αφετηρία και πλαίσιο τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία της Ελληνικής Γενικής Εκπαίδευσης, να συζητηθούν ζητήματα που γεννούν στον χώρο της εκπαιδευτικής τους πράξης, οι εμβληματικές κατηγορίες της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας. Παρουσιάστηκαν πάνω από 100 εργασίες που βασίστηκαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες καθηγητών των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η παρουσία, ύστερα από πρόσκληση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων Αποφοίτων Ιστορικών  Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Η παρουσία και η δυνατότητα που δόθηκε στον εκπρόσωπο των Αποφοίτων να απευθυνθεί στους συνέδρους, δεικνύει την αποδοχή του ρόλου και της διαχρονικής προσφοράς των αποφοίτων στη ζωή και δράση των συγκεκριμένων σχολείων.
 
Ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε πρωτίστως του Καθηγητές των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων για τις σημαντικές δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις που υλοποιούν στα σχολεία μας, οι οποίες γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ των υψηλών προσδοκιών που έχουν οι γονείς και μαθητές και του πραγματικού μαθησιακού αποτελέσματος που πραγματώνεται στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τον εποικοδομητικό ρόλο του συντονιστικού οργάνου των συλλόγων αποφοίτων ιστορικών Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. Σε μία αποστροφή του λόγου ανέφερε ότι: .. «οι Απόφοιτοι αυτών των σχολείων αποτελούν δυναμικό και ενεργό κομμάτι. Ανάμεσα τους θα βρείτε επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και αξίας, διακεκριμένους επαγγελματίες και στελέχη σημαντικών συλλογικοτήτων, αθλητές και καλλιτέχνες με επιτυχίες διεθνούς βεληνεκούς.. Πάνω απ όλα όμως θα βρείτε εθελοντές που μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά και να συνδράμουν τις σημαντικές καινοτόμες και δημιουργικές σας δραστηριότητες.. Μην μας βλέπετε μόνο ως «δυνητικούς χορηγούς» των ομίλων και δράσεων σας, αλλά ως επιστημονικούς σας συνεργάτες και κοινωνικούς υποστηρικτές… Ανοίξτε λοιπόν τα σχολεία μας στην τοπική κοινωνία και στους αποφοίτους, και ενισχύστε την εξωστρέφεια με όχημα τις καινοτόμες και δημιουργικές σας δραστηριότητες..».
Επίσης ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, ενώ παρακάλεσε την ΔΕΠΠΣ και το ΙΕΠ να ενσκήψει στα συμπεράσματα των παρουσιάσεων και του συνεδρίου.. «Θα είναι κρίμα οι εξαιρετικές δουλειές που θα παρουσιαστούν, να μείνουν μόνο σε αυτή την αίθουσα ή να γίνουν απλώς «πρακτικά συνεδρίου». Ζητάμε από εσάς να λάβετε υπόψη τις καλές πρακτικές που θα παρουσιαστούν και να αναγάγετε κάποιες από αυτές σε νέες δράσεις και πολιτικές για τα σχολεία μας».
Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, Πρόεδρος του ΙΕΠ, ο κ.Δημήτριος Ψύλλος (Πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ), η κ.Δήμητρα Μακρυνιώτη (Πρόεδρος του ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ). Κεντρικοί ομιλητές ήταν: ο κ.Παύλος Χαραμής (Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ), η κ. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ), ο κ.Αλιβίζος Σοφός, Πρόεδρος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η κ. Ευστρατία Σοφού, λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για την ιστορία να ενημερώσουμε ότι στο Συντονιστικό των Συλλόγων Αποφοίτων Ιστορικών Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων συμμετέχουν, οι σύλλογοι αποφοίτων του Βαρβακείου Αθηνών, της Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, της Ευαγγελικής Σχολής Ν.Σμύρνης, των Αναβρύτων Αθήνας, του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Α΄ Αθηνών (Γεννάδιος Σχολή) και του Ζαννείου Πειραιά.
Το Συντονιστικό Όργανο των Αποφοίτων Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων θα εντείνει τις προσπάθειες του για την ανάδειξη του έργου αλλά και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Ήδη γίνονται παρεμβάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς και επισκέψεις και ενημερώσεις στους εκπροσώπους των κομμάτων. Παράλληλα ετοιμάζεται επιστημονική ημερίδα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του θεσμού των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων στην Ελληνική Κοινωνία.