Στον Ιωάννη Καποδίστρια – Αντί στεφάνου

Στον Ιωάννη Καποδίστρια – Αντί στεφάνου

Αντιγράφω μερικά αποσπάσματα από το εξαίρετο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη που έχει τίτλο «1821 – Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε».

 «.. Μέσα σε είκοσι μέρες ο Καποδίστριας είχε συγκροτήσει το απλό σχήμα διοίκησης με 12 άτομα όλα κι όλα. Η ατμομηχανή ήταν ο ίδιος ο Καποδίστριας. Χάραμα άρχιζε τη δουλειά και συνέχιζε μέχρι αργά τη νύχτα. Ο Νικόλαος Δραγούμης γράφει σχετικά: η εργασία αρχομένη προ της ανατολής του ηλίου και αδιακόπως προβαίνουσα δι’ όλης της ημέρας, έληγε πολλάκις το μεσονύκτιον. Ετρώγομεν καθ΄εκάστην σχεδόν, τον μέλανα ημών άρτον και το αποξηραμένον εψητόν την δευτέραν ώραν της πρωίας…»

«Ο Γραμματεύς της Επικράτειας, ο Πρωθυπουργός σαν να λέμε σήμερα – θέση που κατέλαβε πρώτος ο Σπυρίδων Τρικούπης – έπαιρνε 500 γρόσια, 10 λίρες το μήνα που μας κάμει 120 λίρες το χρόνο. Έπαιρνε δηλαδή τα μισά απ’ όσα είχε εισπράξει ο καθένας από τους τρεις γραμματείς που πήγαν στο Λονδίνο το 1824 για να συνάψουν το δάνειο….. »

«Ο Κυβερνήτης εργαζόταν – και εργάστηκε μέχρι το τέλος του – χωρίς αποδοχές. Αντιθέτως, εκτός απ’ όλα όσα είχε προσφέρει, κατέβαλε ένα ποσό για να ιδρυθεί Ελληνική Χρηματιστική Τράπεζα και επίσης υποθήκευσε τα λίγα κτήματα του στην Κέρκυρα για να αγοραστούν στη Μάλτα δύο φορτώματα στάρι για τους πεινασμένους. Ζούσε σε άκρα λιτότητα σ’ ένα μικρό σπίτι. Το μπαούλο με τις επίσημες φορεσιές δεν το άνοιξε καν ποτέ. Ντυνόταν πάντα στα μαύρα, τόσο απλά που ο κόσμος, στις περιοδείες του, επευφημούσε τον εύζωνα που τον συνόδευε και όχι τον λεπτό, χλωμό ασπρομάλλη με τα σκεπτικά μάτια».

Αυτό ήταν το καποδιστριακό υπόδειγμα ήθους για τα όργανα της διοικήσεως. Μακάρι να το είχαμε ενστερνιστεί έκτοτε. Αλλά ακόμη και τώρα κερδισμένοι θα βγαίναμε αν το κρατούσαμε στο νου μας διαρκώς ως ιδεώδες και ως μέτρο για να κρίνουμε με αυτό τους υποψήφιους ηγέτες μας.

 

10 Μαρτίου 2016

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας