Σημαντικές εισηγήσεις υπέρ των Προτύπων Σχολείων

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Π.Τ.Δ.Ε. – Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής) διοργάνωσε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής με θέμα «Η Εκπαίδευση Δασκάλων και Καθηγητών Χαρισματικών Μαθητών στην Ελλάδα». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, 21 – 23 Ιουνίου 2019).
 Οι εργασίες του Συνεδρίου «έκλεισαν» με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχε θέμα «Το παρόν και το μέλλον των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων» (εισηγητές: Γιάννης Αντωνίου, πρώην αντιπρόεδρος Δ.Ε.Π.Π.Σ., Λεωνίδας Μάντζιος πρώην Διευθυντής Π.Π.Σ., Παρασκευάς Γιαλούρης Διευθυντής Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής, Μερόπη Μαρουλάκου και Ελένη Αδαμοπούλου).
Ο Διευθυντής του Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής κ. Παρασκευάς Γιαλούρης έκανε μία λιτή, περιεκτική και εμπεριστατωμένη εισήγηση υπέρ των Προτύπων Σχολείων τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η κοινωνία τα θέλει τα Πρότυπα Σχολεία, η εκπαίδευση τα έχει ανάγκη τα Πρότυπα Σχολεία»
Ο κ Λεωνίδας Μάντζιος, επεσήμανε το ότι, παρ΄ όλο ότι ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων  λειτούργησε τα τελευταία χρόνια υπό ένα ατελές και πλημμελές νομοθετικό πλαίσιο τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά. Επεσήμανε επίσης κάτι το οποίο, κατά την άποψη μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό: το εισαγωγικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί επειδή με το σημερινό καθεστώς ευνοείται η εισαγωγή μαθητών με ιδιαίτερη κλίση στις θετικές επιστήμες (οι εισαγόμενοι μαθητές με κλίση στις ανθρωπιστικές σπουδές είναι, ποσοστιαία, πολύ λιγότεροι από τους αντίστοιχους των θετικών επιστημών)
Ο κ. Γιάννης Αντωνίου, ένας εξ αυτών – όπως δήλωσε ο ίδιος – που συμμετείχαν στην σύνταξη του νόμου Διαμαντοπούλου και την δημιουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων μας εκμυστηρεύθηκε ότι το «αφύσικο» πάντρεμα Προτύπων και Πειραματικών και η γένεση των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων επεβλήθη με πολιτική απόφαση ως συμβιβαστική λύση και για ικανοποίηση των ιδεοληψιών (εμμονών) ορισμένων μελών της τότε κυβερνήσεως και παρά την αντίθετη άποψη των εκπροσώπων της  εκπαιδευτικής επιστημονικής κοινότητας.
Τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Γιάννης Παπαδάτος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου διατύπωσε την ξεκάθαρη άποψη ότι άλλου είδους σχολείο το Πειραματικό και άλλου είδους σχολείο το Πρότυπο και ότι οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους.