ΠΥΡΡΟΣ Ιωαννίνων

Αρχείο Κώστα Κόκκα

ΠΥΡΡΟΣ (Έτος ιδρύσεως 1925)

Όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο,  ο ΠΥΡΡΟΣ δημιουργήθηκε το 1925 ως αποτέλεσμα της ανεξαρτητοποίησης των δύο τμημάτων του ΗΡΑΚΛΗ, δηλαδή του αθλητικού και του καλλιτεχνικού τμήματος. Οι πρώην αθλητές του  ΗΡΑΚΛΗ προχώρησαν στην ίδρυση του νέου αθλητικού το οποίο περιελάμβανε τμήματα ποδοσφαίρου και στίβου. Είναι προφανές ότι το όνομα σωματείου επελέγη για να τιμηθεί ο δοξασμένος βασιλιάς των Μολοσσών. ‘Εμλημα του ΠΥΡΡΟΥ ήταν ο βυζαντινός δικέφαλος αετός και τα χρώματα του ήταν το μαύρο και το άσπρο.

Η ποδοσφαιρική της ομάδα έδρασε από το 1925 μέχρι το 1932. Μέχρι το 1929 που ιδρύθηκε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν η μοναδική επίσημη ομάδα των Ιωαννίνων και εκπροσωπούσε την πόλη σε αθλητικές αναμετρήσεις με ομάδες άλλων γειτονικών πόλεων. Επειδή τότε δεν υπήρχαν οργανωμένα πρωταθλήματα, ο ΠΥΡΡΟΣ αγωνίζονταν συχνά εναντίον διαφόρων ομάδων του στρατού και εναντίον άλλων ομάδων που συγκροτούνταν, περιστασιακά, στα Γιάννινα (όπως π.χ. η ομάδα των Δασκάλων). Επίσης αγωνίστηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες μετακινήσεως της εποχής εκείνης, επί αλβανικού εδάφους εναντίον αλβανικών ομάδων.

Πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Σπύρος Αποστολίδης (Υπάλληλος Δημοσίου) κι’ ένας εκ των συμβούλων ήταν ο Βασίλειος Ιωαννίδης, Υπάλληλος του Δημαρχείου. Από μία φωτογραφία του 1930 λαμβάνουμε την πληροφορία ότι δεύτερος Πρόεδρος της ομάδας (και προφανώς τελευταίος μιας και το 1932 η ομάδα ενσωματώθηκε στον ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ) ήταν ο Κωνσταντίνος Ζαλίγκας.

Σημείωση: Ο Κώστας Κόκκας στην προφορική του συνέντευξη ανέφερε ότι το μικρό όνομα του Προέδρου Αποστολίδη  ήταν Σπύρος. Στην φωτογραφία που ακολουθεί καταγράφεται ως Π. Αποστολίδης

 

672.02 Κ. Κόκκας ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΥΡΡΟΣ Λεζάντα

Φωτογραφία του 1925. Οι ποδοσφαιριστές του ΗΡΑΚΛΗ εμφανίζονται για τελευταία φορά με τη φανέλα της παλιάς τους ομάδας, αμέσως πριν από την ανεξαρτητοποίηση τους και την ίδρυση του ΠΥΡΡΟΥ.  Επάνω σειρά: Άγνωστος, Γκιόκας,  Δώνης Θεμελής, Άγνωστος και Κασσίδης   Μεσαία σειρά:   Δήμου, Τσελίκας και Άγνωστος   Κάτω σειρά: Άγνωστος, Τάκης Μαρτίνης και Γεώργιος Ρίζος

 

 

 

673.1 Κ. Κ.οκκας 1925-1930

Από τις πρώτες φωτογραφίες της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΥΡΡΟΥ (χρονολογείται μεταξύ των ετών 1925 και 1930). Είναι “τραβηγμένη”,  στο πρόχειρο γήπεδο της πλατείας Ομονοίας, μπροστά από τους στρατώνες του 15ου Συντάγματος της VIII Μεραρχίας. Εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά, όρθιοι: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Αποστολίδης, Τάκης Μαρτίνης, Γκόγιας, Φώτης Μαρτίνης, Στέφανος Ρόϊιμπας, Σ. Χαραλάμπους, Σ. Μανδέλης και ο Σύμβουλος Β. Ιωαννίδης. Καθιστοί: Κώστας Τσοπελάκος, Μιχάλης Πασχαλάκης, Ιωάννης Νούσιας, Γ. Ρίζος και Γ. Μαυρομάτης.  Ο ποδοσφαιριστής Κώστας Τσοπελάκος ήταν ανιψιός, εκ μητρός, του τραπεζίτη και Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Σταύρου.

 

 

 

673.2 Κ. Κ.οκκας 1927.2

Η Β’ ομάδα του ΠΥΡΡΟΥ σε φωτογραφία του 1927.  Δεν είναι εφικτή η ταύτιση προσώπων και ονομάτων δεδομένου ότι στη σχετική πινακίδα αναγράφονται μόνο εφτά (7) ονόματα (Σπ. Φρίγκας, Γ. Ρίζος, Μιχ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Τρεμπέλης, Γ. Φρίγκας, Χρισ. Νικολαΐδης και Ιωάννης Γεωργάτης) έναντι των έντεκα (11) ποδοσφαιριστών και των έξη (6) φιλάθλων ή παραγόντων που αποθανατίζονται στη φωτογραφία.

 

 

673.3 Κ. Κ.οκκας 1930.1

Ο ΠΥΡΡΟΣ, το 1930, στο γήπεδο της πλατείας Ομονοίας (Λίθαρίτσα). Όρθιοι: Τάκης Μαρτίνης, Γ. Χαραλάμπους, Στέφανος Ρώϊμπας (δικηγόρος), Φώτης Μαρτίνης, Μιχάλης Πασχαλάκης, Σ. Μανδέλης και Κώστας Τσοπελάκος    Καθιστοί: Γ. Ρίζος, Δούγιας, Ιωάννης Νούσιας και Απόστολος Πανταζίδης. Ο ποδοσφαιριστής Απόστολο; Πανταζίδης ήταν ζωγράφος και φωτογράφος, Έκανε σπουδαία καριέρα στο Παρίσι και δώρησε το αρχείο του (ζωγραφικοί πίνακες και φωτογραφίες) στην Ε.Η.Μ. 

 

 

 

673.4 Κ. Κ.οκκας 1930.2

1930, ΠΥΡΡΟΣ – ΜΙΚΤΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 2-2, στο γήπεδο της πλατείας Ομονοίας (Λίθαρίτσα). Όρθιοι: Φιλοποίμην Καψώχας, Κωνσταντίνος Δερέκας, Στέφανος Τσολφανίδης, Γεωργίου (στρατιωτικός γιατρός), Ντούλας (στρατιωτικός γιατρός), Φώτης Μαρτίνης,Άγνωστος,Άγνωστος, Κώστας Άρμπυρος, Άγνωστος, Κ. Τσοπελάκος, Χαραλάμπους και Άγνωστος  Μεσαία σειρά:Άγνωστος,  Φώτης Μηλιώνης, Χρήστος Δαρίτσης, Ταλιάρης, Μαυτρομάτης ή Γκόγιας, Τηλέμαχος Κοράκης και Απόστολος Πανταζίδης.  Καθιστοί: Γαλάτης (τερματοφύλακας δασκάλων), Ιωάννης Νούσιας (τερματοφύλακας δασκάλων, Διευθυντής Δασών και Γεωργίας) και Στέφανος Ρώιμπας .

 

 

 

 

673.5 Κ. Κ.οκκας 1930.3

1930, ΠΥΡΡΟΣ – ΜΙΚΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 7-2.  Ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές του ΠΥΡΡΟΥ που συμμετείχαν στον αγώνα  φωτογραφίζονται παρέα με ποδοσφαιριστές της αντιπάλου ομάδος (οι ποδοσφαιριστές του ΠΥΡΡΟΥ φορούν την άσπρη φανέλλα με τη φαρδειά οριζόντια μαύρη λωρίδα). Όρθιοι: Ιωάννης Νούσιας, Κώστας Τσοπελάκος, Κερκυραίος, Κερκυραίος, Κερκυραίος, Φώτης Μαρτίνης, Κερκυραίος, Κίμων Μαντέλης Καθιστοί: Ιωάννης Δούγιας, Γεώργιος Παππάς (αξιωματικός αεροπορίας), Κερκυραίος,  Απόστολος Πανταζίδης και Χρήστος Δαρίτσης. 

 

 

 

673.6 Κ. Κ.οκκας 1930

Ο ΠΥΡΡΟΣ στο γήπεδο της Άρτας πριν από κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα του 1930, με αντίπαλο την τοπική ομάδα της Άρτας. Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Παράγων, Ιωάννης Νούσιας, Τάκης Μαρτίνης, Γ. Παππάς, Μανδέλης, Γεώργιος Σκούρτης, Κωνσταντίνος Ζαλίγκας (Πρόεδρος), Μαριόλης, Δαρίτσης, Φώτης Μαρτίνης, Μιχάλης Πασχαλάκης, Δούγιας και Καψώχας.

 

 

 

673.7 Κ. Κ.οκκας 1932

Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του ΠΥΡΡΟΥ το 1932 με αντίπαλο τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ιωαννίνων, λίγο πριν από την ενσωμάτωση του ΠΥΡΡΟΥ στο νέο Σύλλογο ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ. Όρθιοι: Αξιωματικός Στρατού, Χαραλάμπους, Γ. Ρίζος, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός, Μιχάλης Πασχαλάκης, Ολυμπιακός, Φώτης Μαρτίνης, Ολυμπιακός και Τάκης Μαρτίνης. Καθιστοί: Στέφανος Ρώιμπας, Δ. Δούγιας, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός, Απόστολος Πανταζίδης, Ολυμπιακός και Ολυμπιακός. Ξαπλωτοί στο κέντο οι δύο (2) τερματοφύλακες Ιωάννης Νούσιας του ΠΥΡΡΟΥ και Γεώργιος Γεωργιάδης τουΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Στη πινακίδα που συνοδεύει τη φωτογραφία παρατίθενται και πέντε (5) ονόματα παικτών του Ολυμπιακού χωρίς να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες: Δ. Τριανταφύλλου, Δαρίτσης, Ζανής, Παπαγιάννης και Γεώργιος Γεωργιάδης (από άλλη φωτογραφία αναγνωρίστηκε μόνο ο τερματοφύλακας Γεωργιάδης).   

 

 

 

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας