Προς το Τεπελένι (1941)

Ο Πέτρος Πουλίδης, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Έλλην φωτορεπόρτερ, γεννήθηκε το 1885 στον Τσερίτσανα της Λάκκας Σουλίου και πέθανε στην Αθήνα το 1967.
Στις αρχές του 1941 ο Πέτρος Πουλίδης μετέβη στο Βορειοειπηρωτικό μέτωπο ως πολεμικός φωτορεπόρτερ του Ελληνικού στρατού.
Την 11η Μαρτίου 1941 (κατά μαρτυρία του Δ. Κωλέτση) συνάντησε στο μέτωπο τον συγχωριανό του Δημήτριο Κωλέτση, Έφεδρο Λοχαγό του Ιππικού, και αποθανατίστηκαν σε μία φωτογραφία μαζί με άλλους αξιωματικούς (ο Δημήτριος Κωλέτσης υπηρέτησε, μετά τον πόλεμο ως δάσκαλος σε πολλά σχολεία, μεταξύ των οποίων και στα Πρότυπα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας)
Ο Πέτρος Πουλίδης είναι ο 4ος της παράταξης (εκ δεξιών προς τα αριστερά), με το μπαστούνι στο χέρι και με το ειδικό σήμα στο πηλήκιο. Δεξιά του εικονίζεται ο, εκ Τσεριτσάνων, συγχωριανός του Δημήτριος Κωλέτσης.

Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας είναι τυπωμένη η επίσημη σφραγίδα του «ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και η ιδιόχειρη ενημερωτική σημείωση: “Λάμποβο ….. (δυσανάγνωστο) Έλληνες Αξιωματικοί υποδέχονται τον Πολεμικόν Φωτορεπόρτερ του Ελληνικού Στρατού 1941 (υπογραφή) Πέτρος Πουλίδης / Προς Τεπελένι”
Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό αρχείο του Σωτηρίου Δημητρίου Κωλέτση

Ο συντάκτης

Αθανάσιος Δάλλας