Ο Χ. Μουτσόπουλος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Μουτσόπουλο ως τακτικό μέλος της στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες – Ανοσολογία», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Η Ένωση   Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων εκφράζει με υπερηφάνεια στον εκλεκτό απόφοιτο της Προτύπου Γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής (1962) τα πιο θερμά και εγκάρδια συγχαρητήρια.

 

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος

Είναι Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών.
Έχει δημιουργήσει στη χώρα, μετά από μακρά εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, δύο κέντρα Αριστείας για τη νοσηλεία, διδασκαλία και μελέτη της παθογένειας των νοσημάτων αυτών. Μαθητές του από τα κέντρα αυτά στελεχώνουν πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές, ερευνητικά κέντρα και νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και του εξωτερικού. Oι ερευνητικές μελέτες που τον κατέστησαν διεθνώς αναγνωρίσιμο συνοπτικά ανέδειξαν ότι το ανοσολογικό σύστημα δεν δυσλειτουργεί αλλά υπερλειτουργεί, κυρίαρχο ρόλο για την έναρξη και διαιώνιση της αυτοάνοσης επίθεσης παίζουν τα κύτταρα στόχος κατά των οποίων στρέφεται το ανοσολογικό σύστημα και υπέδειξαν ότι οι   ιοί είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην παθογένεια των νοσημάτων αυτών. Μέσω των κλινικοεργαστηριακών μελετών του παρουσίασε την κλινική και εργαστηριακή εικόνα προσβολής διαφόρων οργάνων από τα αυτοάνοσα νοσήματα και ανέδειξε κλινικούς, εργαστηριακούς και μοριακούς δείκτες που είναι δυνατόν να προβλέψουν με ακρίβεια ποιοι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν κακοήθεια του λεμφικού ιστού.
Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε Ιατρικές Σχολές, διεθνή επιστημονικά συνέδρια και Ερευνητικά Ιδρύματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Το ερευνητικό του  έργο έχει δημοσιευθεί σε εκατοντάδες σημαντικά  περιοδικά της Παθολογίας, της Ανοσολογίας και της Ρευματολογίας και μνημονεύεται από περισσότερους από  39.000 συναδέλφους του (δείκτης h = 98).
Για την Επιστημονική του προσφορά βραβεύτηκε με σημαντικά βραβεία από Ελληνικούς φορείς, τα κυριότερα των οποίων είναι: το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Ξανθόπουλος-Πνευματικός» (2005), το «Αριστείο Μποδοσάκη» (2010). Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων του απένειμε (2010) τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή για την προσφορά του στην επιστήμη της Ιατρικής γενικά και ειδικότερα στη διδασκαλία, στην έρευνα και στον πάσχοντα συνάνθρωπο, και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2010) τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα. Επίσης βραβεύθηκε από διεθνείς φορείς με το βραβείο «Alessandro Robbeci» από το European league against Rheumatism (EULAR)  (1987), το βραβείο   «Scholar Clinician Award», από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας (2006), το βραβείο «Charles Von Pirquet» για την άριστη προσφορά του στην Ιατρική και Ανοσολογία (Απρίλιος 2007) από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, τον τίτλο του Master του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (2009) για την εξαίρετη συνεισφορά του στον τομέα αυτό της επιστήμης  και  το  Βραβείο Αξιέπαινης Υπηρεσίας από το EULAR (2010) για την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στην Ρευματολογία.
Εκτός του επιστημονικού του έργου, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος δημοσιεύει περιοδικά στον Κυριακάτικο τύπο, με απόψεις του για θέματα που αφορούν την οργάνωση του συστήματος Υγείας, την ιατρική εκπαίδευση, τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και την Έρευνα. Έχει επίσης, εκτός των Ιατρικών συγγραμμάτων, δημοσιεύσει   βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος όπως το Oδοιπορικό για τη γνώση, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2009 και 2015, Mικρές ιστορίες…μακράς πορείας,  Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2010, Eλληνικό «σύστημα»…υγείας,   Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2011, το  Όταν ο Ιπποκράτης συναντά ….τη Θέμιδα, Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2013 και Ανθρωπολογία της Παρακμής, Εκδόσεις Μέδουσα, 2015.