Ο πολεοδομικός χάρτης Ιωαννίνων (1820)

Τις πληροφορίες  που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, τις άντλησα από το άρθρο του κ. Λεωνίδα Χριστογιάννη που δημοσιεύεται στην σελίδα του Facebook “Τα Γιάννενα μέσα στο πέρασμα του χρόνου ...”
Το ακριβές κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:
Ο παλαιότερος χάρτης της πόλης των Ιωαννίνων, σχεδιασμένος το 1820 από το Γάλλο γεωγράφο Denis Barbie Du Bocage. Ο χάρτης φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και είναι διαθέσιμος σε υψηλή ανάλυση στον παρακάτω σύνδεσμο http://gallica.bnf.fr/…/12148/btv1b8492581b/f1.item.r=yanina
Περιλαμβάνει την πόλη των Ιωαννίνων και το νησί. Μπορούμε να διακρίνουμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία μεταξύ των οποίων τη θέση κτιρίων, εκκλησιών και τζαμιών καθώς και διάφορες τοποθεσίες της πόλης των Ιωαννίνων στα 1820.
Μεταξύ άλλων βλέπουμε την τάφρο που περιέβαλλε το κάστρο, τις δύο θέσεις στις οποίες ενωνόταν η τάφρος του Βοημούνδου με τη λίμνη (η πρώτη δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων και η δεύτερη νοτιότερα από την Καλούτσιανη), εκκλησίες (Άγιος Νικόλαος Κοπάνων, Άγιος Νικόλαος Αγοράς, Αγία Αικατερίνη, Αγία Μαρίνα, Μητρόπολη), διάφορα τζαμιά, τα Λιθαρίτσια, την περιοχή της αγοράς (Le Bazar), το σπίτι του Ιωάννου Σταύρου (προεστού της πόλης των Ιωαννίνων και πατέρα του πρώτου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γεωργίου Σταύρου) και πολλά άλλα.
Υπάρχει ένα πλήθος από πληροφορίες που μπορούμε να ανακαλύψουμε παρατηρώντας το χάρτη στον παραπάνω σύνδεσμο και να φανταστούμε την πόλη μας πριν από δύο αιώνες.
Για την αναπαραγωγή
Σάκης Δάλλας