Ο ιδεαλιστής Ευαγγέλης Ζάππας και ο σφετεριστής Pierre de Coubertin

Γύριζε, μή σταθής ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη,
ο ψεύτης είδωλο είναι εδώ, το προσκυνά η πλεμπάγια,
η Αλήθεια τόπο να σταθή μια σπιθαμή δέ θάβρη.
“Γύριζε” Κωστή Παλαμά
Με την ευκαιρία της έναρξης των αποκαλούμενων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι πολτικές και άλλες ηγεσίες και τα ΜΜΕ επιμένουν να προβάλλουν τον Γάλλο Pierre de Coubertin, ως αναβιωτή του Ολυμπιακού πνεύματος.
Και όλοι τους αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στα πραγματικά γεγονότα στο ότι δηλαδή η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έργο του Ευαγγέλη Ζάππα και άλλων σπουδαίων Ελλήνων εκείνης της εποχής (Φωκιανός, Βικέλας).
Ο Pierre de Coubertin (και οι περί αυτόν) πολύ λίγο ενδιαφέρονταν για το αθλητικό ιδεώδες και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν οργανώσει ένα “πανηγυράκι” στα πλαίσια της Εμπορικής Έκθεσης του Παρισιού.
Βάσει των πραγματικών γεγονότων και αναλύοντας το οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό, πολιτιστικό και αθλητικό καθεστώς που διέπει τους αγώνες διαπιστώνουμε ότ, στην πραγματικότητα,  ο Pierre de Coubertin (και οι περί αυτόν) δεν ενδιαφέρονταν για την αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος, αλλά για την διαχείριση και εκμετάλλευση των οικονομικών και πολιτιστικών  κερδών που προκύπτουν απ’ αυτή την τεράστια επιχείρηση.
Και όλοι τους αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στα πραγματικά γεγονότα στο ότι δηλαδή η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έργο του Ευαγγέλη Ζάππα και άλλων σπουδαίων Ελλήνων εκείνης της εποχής (Φωκιανός, Βικέλας).
Ο Pierre de Coubertin (και οι περί αυτόν) πολύ λίγο ενδιαφέρονταν για το αθλητικό ιδεώδες και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να οργανώσουν ένα “πανηγυράκι” στα πλαίσια της Εμπορικής Έκθεσης του Παρισιού. Μετά την παταγώδη αποτυχία των σχεδίων τους στο Παρίσι (1900) και Σαιν Λούις (1904) και την θριαμβευτική οργάνωση από τους Έλληνες της Μεσοολυμπιάδας του 1906, υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν τις αρχές του Ζάππα, του Φωκιανού και του Βικέλα. Για πολύ λίγο όμως, γιατί οι επίγονοι τους (οι αυτοαποκαλούμενοι «Αθάνατοι» της Δ.Ο.Ε.) μετατράπηκαν σε εμπόρους του αθλητικού ιδεώδους και διαχειριστές μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη.     
Έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε τα πραγματικά γεγονότα και να αναδείξουμε το έργο του Ευαγγέλη Ζάππα ως αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτή την ευκαιρία δημοσιεύω τρία σχετικά άρθρα μου που έχουν γραφτεί στο παρελθόν, σε διάφορες περιόδους

Ζαχαρίας Σαρδέλλης: ο εμπνευστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακά Παιχνίδια και Ολυμπιακοί Αγώνες

Η παρακμή του Ολυμπιακού Ιδεώδους

 

 

Συντάκτης

Αθανάσιος Δάλλας