Η περίοδος από το 1936 μέχρι το Έπος του 1940

Ο αθλητισμός στα Γιάννινα κατά την περίοδο της “4ης Αυγούστου” και μέχρι την έναρξη του πολέμου 1940-1941

  Με την επικράτηση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936 υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον αθλητισμό τόσο σε τοπική, όσο σε πανελλήνια κλίμακα. Με την ίδρυση της Ε.Ο.Ν. (Εθνικής Οργάνωσης Νέων) τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα χειραγώγησης του αθλητισμού ως μέσου επηρεασμού και καθοδήγησης των νέων. Όλοι οι νέοι κατατάσσονταν υποχρεωτικά στην Ε.Ο.Ν., η οποία χρηματοδοτούνταν πλούσια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στολές εντυπωσιακές, πλούσιες αθλητικές εγκαταστάσεις παρελάσεις και άφθονα όργανα άθλησης, εντυπωσίαζαν την νεολαία η οποία συμμετείχε αθρόα και με ενθουσιασμό στα αθλητικά δρώμενα.  Διοργανώνονταν αθλητικές συναντήσεις, κυρίως κλασικού αθλητισμού αλλά και ποδοσφαίρου, αγώνες ποδηλασίας ανδρών και γυναικών και γενικά υπάρχει ένας οργασμός αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι νέοι μεταφέρονταν στις διάφορες πόλεις που διεξάγονταν οι αγώνες με λεωφορεία ή με φορτηγά, σιτίζονται και διανυκτερεύουν – όποτε ήταν αναγκαίο – με δαπάνες της πολιτείας.

Κατά την περίοδο 1936 – 1940 η Ε.Ο.Ν. κυριαρχεί στις αθλητικές δραστηριότητες αλλά το καθεστώς δεν πειράζει και δεν ενοχλεί τα υπάρχοντα Αθλητικά Σωματεία, τα οποία συνέχισαν κανονικά τη δραστηριότητα τους μέχρι την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου . Δεν τα διαλύει αλλά ούτε και τα ενισχύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις αθλητικές συναντήσεις που διεξάγονται μεταξύ των νεολαιών των διαφόρων περιφερειών, οι αποστολές της Ε.Ο.Ν. Ιωαννίνων απαρτίζονται, κυρίως, από αθλητές και ποδοσφαιριστές  των Σωματείων, οι οποίοι παραχωρούνται στην Ε.Ο.Ν. υπό τύπον δανεισμού και επιστρέφαν στα σωματεία τους μετά το πέρας των αγώνων.

Στα Γιάννενα η γενική εποπτεία των αθλητικών διοργανώσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων είχε ανατεθεί από την Κυβέρνηση στον Γυμναστή – Καθηγητή Βασίλειο Δερδεράκη. Ο Βασίλειος Δερδεράκης προσέφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό της πόλης μας και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της προόδου του Γιαννιώτικου αθλητισμού. Καταγόταν από την Αθήνα, και ήταν ποδοσφαιριστής, και μάλιστα πολύ καλός, του “Απόλλωνα Αθηνών” που ήταν τότε από τις ισχυρότερες ομάδες της Ελλάδας. Όταν αποφοίτησε από τη Γυμναστική Ακαδημία, διορίστηκε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και έκτοτε έμεινε μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του στην πόλη μας. Ήρθε παντρεμένος από την Αθήνα και απέκτησε δύο κόρες μία εκ των οποίων παντρεύτηκε στα Γιάννενα τον Οδοντίατρο Απόστολο Νικάκη. Πέραν των γνώσεών του ως Γυμναστού, υπήρξε και ο πρώτος προπονητής ποδοσφαίρου στις ομάδες του ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ και του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ.

Σ.Σ. Στο παρόν άρθρο, αλλά και στα άλλα άρθρα που αφορούν το “Αρχείο Κώστα Κόκκα”, η ακριβής αναγνώριση των προσώπων και η συμπλήρωση των διατιθέμενων πληροφοριών κατέστη δυνατή χάρις στα στοιχεία που δανείστηκα από το εξαίρετο πόνημα του Γεωργίου ΦαρμάκηΦωτογραφική διαδρομή  Ηπειρωτικού αθλητισμού 1917 – 1967.

 

 

Η  ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ XVIII ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. (ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) 

477.02 ΕΟΝ Στοίβος Αιστο

Η XVIII Περιφέρεια της Ε.Ο.Ν. (Περιφέρεια Ιωαννίνων) διέθετε μία από ισχυρότερες ομάδες κλασσικού αθλητισμού (στίβου) και απέσπασε πάρα πολλές πανελλήνιες διακρίσεις. Μετά το τέλος ενός αγώνα, οι θριαμβευτές αθλητές και οι αθλήτριες της ομάδας φωτογραφίζονται πανευτυχείς μαζί με τα εννέα (9) κύπελλα που απέσπασαν. Όρθιοι: Άγνωστος, Κωνσταντίνος Κούρτιος, Χάρης Δασκαλόπουλος, Βασίλειος Δερδεράκης (Γυμναστής – Προπονητής), Γεώργιος Όκκας, Πέτρος Μπαργιάννης και Κωνσταντίνος Καραγιάννης. Καθιστοί: Γεώργιος Λαδάς, Βάρδα, Δαγκλή, Κολημένου – Καρώνη, Τσόγκα, Οικονομάκου και Κωνσταντίνος Κοράκης

 

 

 

 

ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (1)

477.5 ΑΒΕΡΩΦ 1

Το καθεστώς της “4ης Αυγούστου” διοργάνωνε συχνά γιορτές με την συμμετοχή της νεολαίας και λαού, που σκόπευαν – εν όψει του επερχομένου πολέμου – στη τόνωση του ηθικού του πληθυσμού. Σε μία απ’ αυτές τις γιορτές που διοργανώθηκε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων το 1938 (προφανώς την 8η Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας) συμμετείχε και ο ΑΒΕΡΩΦ με την ποδοσφαιρική του ομάδα και με την ομάδα στίβου. Πίσω από τους αθλητές διακρίνεται το πλήθος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση και στο δεξιό της φωτογραφίας ένας ευσταλής εύζωνος.

 

 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ477.6 ΑΒΕΡΩΦ 2
Οι αθλητές του ΑΒΕΡΩΦ που συμμετείχαν στις επιδείξεις της Πολεμικής Αεροπορίας (τότε Ε.Β.Α., Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας) του 1938. Η ποδοσφαιρική ομάδα φοράει κιτρινόμαυρες φανέλες και η ομάδα στίβου φοράει λευκές φανέλες. ‘Ορθιοι: Κώστας Γιαννάς (δημοδιδάσκαλος), Κώστας Κούρτιος (γεωπόνος), Κων. Τσοπελάκος (δημοτικός υπάλληλος), Κων. Σιδώνης (γςωπόνος),  Ανδρέας Μακρυγιάννης(δημοδιδάσκαλος), Κων. Φιλλίδης, Τάκης Μαριόλης (δικηγόρος), Θεόδωρος Σταματάκης (στρατιωτικός) και Κ. Φρίγκας και ο Γενικός Αρχηγός Γεώργιος Λύκας. Μεσαία σειρά: Κων. Καραγιάννης (αρτοποιός), Κ. Ζήκος (τελωνειακός), Πέτρος Μπαργιάννης (υποδηματοποιός), Ιωάννης Τσοκάνης (κινηματογραφικόςμεπιχειρηματίας), Χρυσόστομος Νικολαΐδης (κρεοπώλης), Γεώργιος Πήχας (υγεινομικός υπάλληλος), Ευάγγελος Παπαγεωργίου (ακιωματικός Αστυνομίς Πόλεων) και Γεώργιος Όκκας (εκπαιδευτικός). Κάτω σειρά: Γεώργιος Γιαννάς (αξιωματικόεμΤΕΣ), Κωνσταντίνος Κορτζής (αξιωματικόςμΠ.Ν.) και Κωνσταντίνος Ρώϊμπας (δημοτικός υπάλληλος, διαιτητής Α’ Κατηγορίας).  

 

 

 

 

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ477.7 Παύλος - Λύκας
Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας του 1938, ο Αρχηγός της ομάδας στίβου του ΑΒΕΡΩΦ, παρουσιάζεται ενώπιον του Διαδόχου Παύλου, του Στρατηγού Καβράκου και άλλων επισήμων

 

 

 

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SIXE AT SITE (6X6)

477.03 Six site 1

Ο Βασίλειος Δερδεράκης, καθ’ υπόδειξη Ανωτάτου Άγγλου Αξιωματικού που υπηρετούσε στα Γιάννινα, διοργάνωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους αγώνες ποδοσφαίρου six at site, δηλαδή με έξη παίκτες για κάθε ομάδα, κάτι ανάλογο με το σημερινό 5Χ5. Στην φωτογραφία φαίνονται οι ομάδες του ‘’Αβέρωφ’’, του ‘‘Ατρομήτου’’ και του ‘‘Ολυμπιακού’’ που συμμετέχουν σε έναν “τουρνουά” αγώνων six-site, όπου ο κάθε αγώνας διαρκούσε μισή ώρα περίπου και ο Πρωταθλητής αναδεικνύονταν την ίδια μέρα. Στο μέσο της φωτογραφίας εικονίζεται ο δραστήριος και προοδευτικός υπηρέτης του αθλητισμού και εμπνευσμένος δάσκαλος Βασίλης Δερδεράκης.

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SIXE AT SITE477.04 Η ομάδα six site του ΑΒΕΡΩΦ
Η ομάδα του ΑΒΕΡΩΦ που συμμετείχε στα πρωταθλήματα six at site, υπό τη σκιά της Ελληνικής σημαίας και του λαβάρου της ομάδας. Στην  πινακίδα που κρατάει ένα αθλητής αναγράφεται το όνομα της ομάδας “ΑΒΕΡΩΦ Π(οδοσφαιρικός). Σ(;). Σ(ύλλογος). ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ”, ενώ ο τερματοφύλακας φοράει το μαθητικό καπέλο του Γυμνασίου Αρρένων . Όρθιοι: Χάρης Δασκαλόπουλος (τουριστικός  πράκτορας), Γεώργιος Λαδάς  (εμποροράπτης), Αλέξ. Μητροκώστας (κτηματίας), Δημήτριος Αναγνωστόπουλος (αξιωματικός), Δημήτριος Κυριάκος (εφοπλιστής),  Κωνσταντίνος Κούρτιος (γεωπόνος), Θεόδωρος Σταμάτης (αξιωματικός), Κώστας Κόκκας, Δεδδεράκης Βασλιλειος και Γεώργιος Όκκας (εκπαιδευτικός). Καθιστοί: Ευάγγελος Οικονόμου, Ευάγγελος Γιαννής (χημικός), Μάριος Αργαλιάς  (ιατρός), Νικόλαος Παπαδόπουλος (διευθυντής κέντρου ερευνών Χιούστον – ΗΠΑ) και Πέτρος Καππάς ή Μάϊκας.

 

 

Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΤΙΟΣ

477.8 Κούρτιος

Ο Κωνσταντίνος Κούρτιος ήταν γεωπόνος, ποδοσφαιριστής και αθλητής στίβου του ΑΒΕΡΩΦ. Εφονεύθη μαχόμενος υπέρ πατρίδος, κοντά στο χωριό Νιβίτσα της Αλβανίας, την 21η Φεβρουαρίου 1941, ανήμερα της επετείου της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων, Στη συγκεκριμένη φωτογραφία του 1939 απεικονίζεται με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη μαζί με τον φίλο του και συναθλητή του Χρυσόστομο Νικολαΐδη.  
Φωτογραφίες απεικονίζεται ο αθλητής Κωνσταντίνος Κούρτιος: α) η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΒΕΡΩΦ 1938  β) η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΒΕΡΩΦ 1940 γ) η ομάδα στίβου της Ε.Ο.Ν. και δ) ο ΑΒΕΡΩΦ στις επιδείξεις της Πολεμικής Αεροπορίας 
 

 

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας