Ο ήρωας και συμμαθητής μας Γιώργος Παπαλαμπρίδης.

Αυτές τις μέρες βρέθηκαν τα οστά του ήρωα Γιώργου Παπαλαμπρίδη στην Κύπρο, στην «Άσπρη Μούτη», το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα (935 μ.), εκεί δηλαδή όπου σκοτώθηκε την 22α Ιουλίου 1974 πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς για την προάσπιση των ορίων του Ελληνισμού.
Σύντομα τα οστά του θα επιστρέψουν στην Αθήνα και, όπως δήλωσε ο αδελφός του Γιάννης, θα ταφούν στο νεκροταφείο Παπάγου

Η θέση Αλωνάγρα όπου έπεσε μαχόμενος ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης

Ο Γεώργιος Παπαλαμπρίδης ήταν απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής (1964) και αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων το 1968. Πήγε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και τοποθετήθηκε στην Εθνική Φρουρά. Παρόλο που η διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς δεν ήταν να τοποθετηθεί ο Παπαλαμπρίδης σε Μονάδα Προκαλύψεως, αυτός προσφέρθηκε για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης να αναλάβει τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη, από το 1974, Αμμόχωστο. Στις 19 Ιουλίου ο Παπαλαμπρίδης, με δική του θέληση, πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδακτύλου για να αποτρέψει την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς νότο. Ο Λόχος του Παπαλαμπρίδη κράτησε τα υψώματα για τρεις ημέρες. Ο άξιος Γιαννιώτης έπεσε ηρωϊκά, ενώ ίσχυε ανακωχή. Το ΥΠΕΘΑ του απένειμε, ως ένδειξη τιμής, τον βαθμό του λοχαγού και το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, τον προήγαγε στον βαθμό του αντιστρατήγου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής τίμησαν τον Γιώργο Παπαλαμπρίδη δίνονταν  το όνομά του σε μία πλατεία των Ιωαννίνων (οδός Κυβέλης).
Η αναθηματική μαρμάρινη πλάκα αναφέρει:
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»
Επίσης, προτομή του Γιώργου Παπαλαμπρίδη έχει τοποθετηθεί στο άλσος Παπάγου.

 

 

Ο συντάκτης

Αθανάσιος Δάλλας