Ονοματοθεσία των σηράγγων της Εγνατίας Οδού

Στα εγκαίνια της Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, ανακοινώθηκε ότι στις έξη (6) σήραγγες της συγκεκριμένης αρτηρίας θα δοθούν τα ονόματα: Πάνος Μυλωνάς,
Καπετάν Νικήτας (Νικόλαος Πολυκράτης), Κωστής Παλαμάς, Κωστής Στεφανόπουλος, Νίκος Τεμπονέρας και Ανδρέας Παπανδρέου. Αν εξαιρέσει κανείς το όνομα του Κωστή Παλαμά, είναι βέβαιο ότι η επιλογή αυτή είναι απολύτως ανεπιτυχής, και, πολιτικά, διχαστική. Αναμφισβήτητα η επιλογή αυτών των ονομάτων έγινε με εμφυλιοπολεμικά κριτήρια, έχοντας στόχο την σύγκρουση και όχι την σύγκλιση.  
Με αυτή την ευκαιρία θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναφέρω στο προσκήνιο μία παλαιότερη πρόταση μου για την ονοματοθεσία   των σηράγγων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Ηπείρου. 
Η πρόταση μου είχε υποβληθεί αρχικά στο Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού το 2007, πλην όμως αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ διότι, κατά την επίσημη άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ “…. το σύστημα ονοματοδοσίας θα πρέπει να είναι εύκολο στην ανάγνωση και απομνημόνευση από τους χρήστες και για λόγους ασφαλείας της κυκλοφορίας”. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι τα ονόματα Πύρρος, Δωδώνη, Σελλοί, Μπότσαρης, Σκουφάς, Ζάππας, Τοσίτσας, Πίνδος, Ίωνες κ.λ.π. θα είναι δύσκολα στην ανάγνωση και στην απομνημόνευση, εν αντιθέσει με τα ονόματα που επελέγησαν: “Μήτσος”, “Τρουμπέτας”, “Σέλιανη”, “Ζίγκρα”, “Βελανίδια”, “Μπαουσοί” και “Μαλακάσι Α, Β και Γ”.
Κατά τη γνώμη μου η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε γιατί δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τους “προοδευτικούς” της αριστεράς, είτε γιατί και η ίδια είχε ανάλογες απόψεις, επέλεξε αυτή την τακτική για να αποτρέψει την επιλογή ονομάτων που συνδέονται άμεσα με την ιστορία μας και η προβολή των οποίων θα τόνιζε τους κοινούς δεσμούς μας με την ιστορία και το παρελθόν μας.
Σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε και στο 23ο τεύχος του περιοδικού ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ
Στη συνέχεια, το 2014,  επανέφερα το θέμα στο προσκήνιο και απευθύνθηκα στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ( Αριθμός Πρωτοκόλλου Γραφείου Υπουργού: 227708/8911/08-09-2014). Ούτε τότε έλαβα κάποια απάντηση, ούτε έγινε κάτι ουσιαστικό
Θεωρώ ότι οι κυβερνώντες μας – όλοι ανεξαιρέτως – προωθούν επίμονα και εν απολύτω αρμονία – τις, κάθε μορφής, διεθνιστικές τους αρχές (κομμουνιστικές ή παγκοσμιοποιημένες), ενεργώντας παράλληλα με διχαστικές πρακτικές για να διαιρούν τους πολίτες σε πολιτικές “φατρίες” και να συντηρούν τις – πρακτικά ανύπαρκτες – πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εμφανίζοντας την διεθνοποίηση ως “πρόοδο” και “εκσυγχρονισμό”, έχουν μετατραπεί σε πολέμιο ή αρνητή κάθε πρακτικής που θα ενίσχυε την αυτοπεποίθηση του λαού μας και θα ένωνε τις δυνάμεις μας υπό την σκέπη της κοινής μας καταγωγής και ιστορίας.
Θα το επιτύχουν: Πιστεύω πως όχι.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

1η Ενότητα Ευρώπη, Ελλάδα, Ήπειρος

Λόρδος Βύρων και Ιωάννης Καποδίστριας

2η Ενότητα Φιλική Εταιρία, Σούλι, Απελευθερωτικός αγώνας 1821

Αθανάσιος Τσακάλωφ, Νικόλαος Σκουφάς, Ζάλογγο, Κίτσος Τζαβέλας, Μάρκος Μπότσαρης και Σούλι

3η Ενότητα Γενεαλογία των Ελλήνων – Δωδώνη

Δευκαλίων, Πύρρα, Σελλοί, Γραικοί, Πελασγοί και Δωδώνη

4η Ενότητα Πόλεμος 1912 –1913 Απελευθέρωση Ιωαννίνων

Λορέντζος Μαβίλης

5η Ενότητα Ιστορία ηπειρωτικού χώρου

Βασιλεύς Πύρρος, Πασσαρώνα, Μολοσσοί και Βασίλισσα Ολυμπιάδα

6η Ενότητα Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες

Γεώργιος Σίνας, Σίμων Σίνας, Ζώης Καπλάνης, Απόστολος Αρσακης, Νικόλαος Ζωσιμάς,Αδελφοί Ζωσιμάδες, Ιωάννης Δομπόλης, Μάνθος Ριζάρης, Γεώργιος Ριζάρης, Γεώργιος Σταύρου, Ευάγγελος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας,  Νικόλαος Στουρνάρης και Γεώργιος Αβέρωφ

7η Ενότητα Πίνδος, Αρχική εγκατάσταση και μετακίνηση των Ελληνικών Φύλων

Πίνδος, Μακεδόνες, Δωριείς, Ίωνες και Αχαιοί

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

(Για την μεγέθυνση του κάθε Πίνακα να κάνετε “κλικ” με το ποντίκι επάνω στον  Πίνακα)