Οι Απόφοιτοι της Ζωσιμαίας και οι Έλληνες της Ουκρανίας

Εμπνευστής μας ήταν ο αείμνηστος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γλάρος. Αυτός μας ενέπνευσε όταν μας κάλεσε να συμβάλουμε στο μεγάλο εγχείρημα της αναγέννησης της Ελληνικής Παιδείας στην Ουκρανία και εμείς ανταποκριθήκαμε με μεγάλη προθυμία.
Για μία δεκαετία, από το 1999 έως το 2008, οι Απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής σταθήκαμε δίπλα στον ελληνισμό της Ουκρανίας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την μειονότητα, η οποία προσπαθούσε εναγωνίως να ξαναβρεί την χαμένη της αξιοπρέπεια και να αναδείξει την εθνική της υπερηφάνεια.
Στο άρθρο 1999-2008 Προσπάθεια 10 ετών για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας στις ελληνόφωνες περιοχές της Ουκρανίας (*) περιγράφεται η δραστηριότητα μας κατά την διάρκεια των έξη (6) αποστολών που πραγματοποιήσαμε στην Νίζνα, στο Ντονιέτσκ, στην Μαριούπολη και στα ελληνικά χωριά της περιοχής.
Η προσφορά των Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής στους Έλληνες της Ουκρανίας συνεχίστηκε και μετά το 2008 με συνεχείς αποστολές βιβλίων. Τέλος το 2014 χρηματοδοτήσαμε (με την στήριξη του Συλλόγου προς Διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων) την έκδοση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου, του “Ουκρανοελληνικού και Ελληνοουκρανικού λεξικού“.
 (*)  το άρθρο δημοσιεύθηκε στο 25ο τεύχος του περιοδικού “ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ”

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας