Οδοιπορικό στον Αχέροντα

 Ο φίλος και συμμαθητής μου στη Ζωσιμαία Σχολή Νίκος Μπλέτσος σπούδασε στις Η.Π.Α Μηχανικός Αεροδιαστημικής και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότηση του στη NASA.
Λάτρης της Ελλάδας έρχεται, προσκυνητής, στα Γιάννινα δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιούνιο μαζί με τη γυναίκα του και κάθε Οκτώβριο μόνος του.
Κουβεντιάζοντας και εκθειάζοντας τόσο τις ομορφιές όσο και την ιστορία της πατρίδας μας, σιγά – σιγά η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τις δοξασίες των αρχαίων για την “μετέπειτα ζωή” με συνέπεια να ανασύρουμε όλες τις ιστορίες που θυμόμασταν για τον Αχέροντα, το Νεκρομαντείο, τον Πλούτωνα, τον Κέρβερο και … τελειωμό δεν είχε. Μέσα στον ενθουσιασμό μας αποφασίσαμε να κάνουμε μία “επί τόπου πραγματογνωμοσύνη”, να περπατήσουμε δίπλα στις όχθες του Αχέροντα και, επί τη ευκαιρία, να φτάσουμε και μέχρι το Σούλι.
Η εκδρομή-προσκύνημα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.
Τις πρώτες, επί τόπου, πληροφορίες τις πήραμε στη Γλυκή από τον φιλόξενο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου “ΚΛΕΟΠΆΤΡΑ” Μιχάλη Διαμάντη. Σε μία απόσταση 2 χλμ από τη Γλυκή, εκεί που ξεκινάει η “Σκάλα της Τζαβέλαινας”, αρχίσαμε την πορεία μας ακολουθώντας το μονοπάτι που βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 40-50 μέτρα (κατά μέσο όρο) πάνω από την κοίτη του Αχέροντα και το οποίο είναι χαραγμένο παράλληλα με την αριστερή όχθη του ποταμού. Ύστερα από πορεία 45′ περίπου περάσαμε στην απέναντι όχθη από μία τσιμεντένια γέφυρα και στα 500 μέτρα καταλήξαμε στο σημείο που ενώνεται ο κεντρικός ρούς του Αχέροντα με τον Πυριφλεφέθοντα ποταμό (Ντάλα).
Επιστρέψαμε από το ίδιο μονοπάτι και, με το αυτοκίνητο, ξεκινήσαμε για το Σούλι.  3-4 χλμ πριν το Σούλι στρίψαμε δεξιά και σε λίγο βρεθήκαμε και πάλι στην κοίτη του Πυριφλεφέθοντα (Ντάλα) και στους Μύλους του Σουλίου.  Το οδοιπορικό μας τερματίστηκε στο Σούλι, στον υπέροχο ξενώντα που λειτουργεί εκεί και απολαύσαμε “προβατίνα στη γάστρα”.

Ξεκίνημα από τη Γλυκή, πίνοντας το καφεδάκι μας και ακούγοντας τις ιστορίες του Μιχάλη Διαμάντη

 

Μετά τη σήραγγα ξεκινάει το μονοπάτι,παράλληλο στη ροή του Αχέροντα

 

Η «Σκάλα της Τζαβέλαινας» ξεκινάει από το στόμιο της σήραγγας και καταλήγει στη Σαμονίβα

 

 

Αγναντεύοντας τον Αχέροντα από ψηλά

 

Το μονοπάτι. Χρώματα κι αρώματα και κυκλάμινα

 

 

 Γύρω μας τα υπέροχα χρώματα του Φθινοπώρου και μπροστά μας το Σούλι και το κάστρο της Κιάφας

 

 

       

 

  Οι “Πύλες του Άδη”

 

Η παλιά πέτρινη γέφυρα του Ντάλα που βρίσκονταν στη συμβολή του Αχέροντα με τον Πυριφλεγέθοντα. Παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού και και κατέρρευσε το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου 2003  
(φωτογραφία: προσφορά του Σπύρου Μαντά – «Τα πέτρινα γεφύρια»)

 

 Ο Πυριβλεγέθων (Ντάλας), η νέα γέφυρα και ο παρακείμενος ερειπωμένος μύλος

 

Ανεβαίνοντας στο Σούλι. Ο κάτω (πεδινός) ρους του Αχέροντα

 

 

O άνω ρους του Πυριφλεγέθοντα (Ντάλα), κοντά στο Σούλι

 

 

Οι μύλοι του Ντάλα (Σουλίου)

 

Το καφενείο δίπλα στο ποτάμι

 

Ο ξενώνας στο Σούλι