Μολοσσοί, οι απόγονοι του Αχιλλέα

Το παρόν Άρθρο αποτελεί μέρος ομάδας Άρθρων και συντάχθηκε με βάση το σκεπτικό που παρατίθεται στο εισαγωγικό κείμενο που φέρει τον τίτλο

Ήπειρος – Μυθολογία, Ιστορία

 

 Μολοσσοί, οι απόγονοι του Αχιλλέα

 1. Εισαγωγή

Ο Μέγας Αλέξανδρος, τιμούσε μεν ως πρόγονο του τον Ηρακλή, τον ημίθεο ήρωα των Δωριέων, όμως πιο πολύ απ’ όλα περηφανεύονταν για το ότι ήταν, από την μεριά της μάνας του, κατ’ ευθείαν απόγονος του Αχιλλέα.

Μόλις πάτησε το πόδι του στην Ασία, το πρώτο του μέλημα ήταν να προσκυνήσει τον τάφο του ένδοξου προγόνου του, ενώ πάντοτε έφερε μαζί του ένα μικρό και πολυτελές κιβώτιο, στο οποίο φύλαγε ένα αντίγραφο της Ιλιάδας. Οι ιστορικοί μας διαβεβαιώνουν ότι ο Αλέξανδρος δεν παραμέλησε ποτέ, ούτε για μια μέρα της ενήλικης ζωής του: α)  να θυσιάσει στους θεούς και β) να διαβάσει από την Ιλιάδα αποσπάσματα που αναφέρονταν στα κατορθώματα του Αχιλλέα.

Ο Αχιλλέας, πρέπει να είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την Ήπειρο, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι, επιζητώντας την θεϊκή εύνοια, δεν απευθύνεται σε κανέναν άλλο θεό ή μη μόνο στον προγονικό (;) του θεό, τον «Δωδωναίο Δία τον πελασγικό, που μένει μακριά, διαφεντεύοντας την παγερή Δωδώνη» («Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων Δωδώνης  μεδέων δυσχειμέρου, ἀμφὶ δὲ Σελλοὶ σοὶ ναίουσ᾽ ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμαιεῦναι»).

Αυτό το οποίο όμως είναι αδιαμφισβήτητο είναι το ότι ο γιός του ο Νεοπτόλεμος, μετά την άλωση της Τροίας, εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής και ένας από τους γιούς του ήταν ο Μολοσσός, ο γενάρχης των Μολοσσών που βασίλευσαν στην ήπειρο για πολλά χρόνια.

 2.  Η Γενεαλογία των Αιακιδών – Μολοσσοί

Ο Αιακός, γιός του Διός και της Νύμφης Αίγινας, κόρης του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης,  ήταν ο πρώτος βασιλιάς και οικιστής του νησιού που από τότε πήρε το όνομα της μάνας του, της Αίγινας.

Ο Αιακός απέκτησε με την Ενδηίδα δύο γιούς, τον Πηλέα και τον Τελαμώνα.  Με την δεύτερη σύζυγό του την Νηρηίδα Ψαμάθη απέκτησε ένα ακόμη γιό, τον Φώκο, ο οποίος όμως χτυπήθηκε από τον δίσκο του Τελαμώνα και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αθλητικών αγώνων. Οι απόγονοι του Φώκου ίδρυσαν αργότερα τη Φωκίδα, όπου εγκαταστάθηκαν οι Φωκαείς.

Ο Τελαμώνας εξορίστηκε στην Σαλαμίνα και ο Πηλέας εκδιώχθηκε στη Φθία. Ο Πηλέας απέκτησε, με την Νηρηίδα Θέτιδα, τον Αχιλλέα και  ο Αχιλλέας απέκτησε, με την  Δηιδάμεια, τον Νεοπτόλεμο, τον πατέρα του Μολοσσού, του ιδρυτού της δυναστείας των Μολοσσών.

Η διαδοχή και η εξάπλωση του κλάδου της Γενιάς του Αίακού αποτυπώνεται στο διάγραμμα με τίτλο ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΑΚΙΔΩΝ

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας