Μνήμη Ηρώων

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ

Ύστερα από τη νικηφόρα, για το στρατό μας, Μάχη της Δοϊράνης, οι Ελληνικές δυνάμεις συνέχισαν την προέλασή τους βόρεια, στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και βρίσκονταν, σε ευθεία γραμμή, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Σόφια.
Μεταξύ 13ης και 17ης Ιουλίου 1913 οι Ελληνικές και Βουλγαρικές δυνάμεις ενεπλάκησαν στις μάχες των Στενών της Κρέσνας, του Σιμιτλή και της Τζουμαγιάς, οι οποίες ήταν οι τελευταίες, οι πιο αποφασιστικές αλλά και οι πιο φονικές του Β’ Βαλκανικού  πολέμου.
Εν όψει της διασκέψεως του Βουκουρεστίου που θα πραγματοποιούνταν την 18η Ιουλίου 2013, οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επεδίωκαν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση. Οι Βούλγαροι παρέταξαν απέναντι στους Ευζώνους μας την Βασιλική Φρουρά τους και οι απώλειες υπήρξαν – εκατέρωθεν – τεράστιες. Στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο εγγονός του Γέρου του Μωριά Γεώργιος Κολοκοτρώνης, ο Μηνάς, ο θρυλικός σαλπιγκτής και εμψυχωτής των Ευζώνων αλλά και δύο από τους πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων: στις 13 Ιουλίου 1913 πέφτει νεκρός στη μάχη της Τζουμαγιάς, στο ύψωμα 1378, ο Διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων Ιωάννης Βελισαρίου και στην ίδια μάχη, στις 17 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, έπεσε πολεμώντας υπέρ πατρίδος ο Διοικητής του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.