Κρόνος και “Κασίνι”

Το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και Μηχανικός Αεροδιαστημικής (συνταξιούχος σήμερα) της NASA Νίκος Μπλέτσος μας έστειλε μία σειρά 100 εντυπωσιακών φωτογραφιών του Κρόνου και των μεγαλύτερων-  από τους 62 – δορυφόρους του και οι οποίες “τραβήχτηκαν” από το διαστημόπλοιο Cassini.

Ο δορυφόρος του Κρόνου “Έγκέλαδος”

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δορυφόροι του Κρόνου έχουν αρχαία εληνικά ονόματα από την περίοδο της “Θεογονίας”: Τιτάνας, Εγκέλαδος, Ιαπετός, Διώνη, Ρέα, Τιθύς, Υπερίων, Ιαπετός, Μίμας, Φοίβη, Επιμηθέας, Τελεστώ, Ελένη, Καλυψώ, Άτλας, Προμηθέας, Πανδώρα, Πάνας, Μεθώνη, Παλλήνη, Πολυδεύκης, Αιγαίων κ.α.

100 φωτογραφίες από την αποστολή “Κασίνι” στον Κρόνο

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας

 

 

 

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες για το διαστημόπλοιο Κασίνι

Ονομάστηκε «Κασίνι» προς τιμήν του Ιταλού αστρονόμου Τζοβάνι Ντομένικο Κασίνι (1625-1712). Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15 Οκτωβρίου 1997 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Καλιφόρνιας. Eφτασε στον Κρόνο, τον «άρχοντα των δαχτυλιδιών» του ηλιακού μας συστήματος, στις 30 Ιουνίου 2004, με σκοπό να μας μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον μυστηριώδη πλανήτη με τα 62 (γνωστά μέχρι σήμερα) φεγγάρια. Διένυσε 7,9 δισ. χλμ. Eστειλε την αυτόνομη ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα (το Huygens, από τον Ολλανδό αστρονόμο του 17ου αιώνα Κρίστιαν Χόιχενς). Τράβηξε 453.048 φωτογραφίες και ο όγκος των δεδομένων που κατέγραψε έφτασε τα 635 GB. Η ανάλυσή τους έχει ώς τώρα οδηγήσει στη δημοσίευση 3.948 μελετών σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Oμως, τα καύσιμά του τελείωσαν. Και ο «θάνατός» του ήταν αναπόφευκτος…
Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του κόστους 3,2 δισ. δολ. διαστημοπλοίου της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που την Παρασκευή 16 Σεπυεμβρίου 2017 ολοκλήρωσε την αποστολή του… αυτοκαταστρεφόμενο, έπειτα από μια διάρκειας τριών λεπτών βουτιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, με ταχύτητα 113.000 χιλιομέτρων την ώρα – σαν μετεωρίτης που καίγεται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Ολα αυτά τα 20 χρόνια, με τις πληροφορίες που καθημερινά έστελνε, το «Κασίνι» επεφύλασσε δυνατές συγκινήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Εμπλούτισε σημαντικά τις γνώσεις μας για τον Κρόνο και τη «γειτονιά» του.

(ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)