Κατάθεση του Νομοσχεδίου για τα Πρότυπα Σχολεία – Αντιδράσεις

Την 30η Απριλίου 2025 κατετέθη, εκ νέου, στη Βουλή το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και στο οποίο περιέχονται, μεταξύ των άλλων και οι διατάξεις για τα Πρότυπα Σχολεία.

Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν διαπιστώνουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας επιμένει στην διαγραφή της Ζωσιμαίας Σχολής από την κατάσταση των σχολείων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία (παράγραφος 1.1, του 6ου άρθρου του Β’ Κεφαλαίου του υπό ψήφιση σχεδίου Νόμου).

Η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, εκπροσωπούμενη από τον υπογράφοντα το παρόν άρθρο Αθανάσιο Δάλλα, συνέχισε τις προσπάθειές της για την αποδοχή των αιτημάτων μας και για ένταξη της Ζωσιμαίας Σχολής (Γυμνασίου και Λυκείου) στα Πρότυπα Σχολεία.

  • Συναντηθήκαμε με πολλούς βουλευτές, όλων των κομμάτων, και αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας
  • Παραστήκαμε, την 5η Μαΐου 2015, στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και εκθέσαμε τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία, τόσο το Γυμνάσιο, όσο και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Αναλυτική παρουσίαση των όσων διημείφθησαν στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων (μετά του αναλόγου σχολιασμού) θα γίνει στην ιστοσελίδα μας μετά την ολοκλήρωση της συζητήσεως στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τάσο Κουράκη τον ενημερώσαμε, μεταξύ των άλλων, για το ότι το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά παρέχει, δωρεάν, στο Δημόσιο – χωρίς να υπάρχει προς τούτο συμβατική υποχρέωση – την ακίνητη περιουσία της Ζωσιμαίας Σχολής (περί αυτού ο κ. Υπουργός δεν γνώριζε τίποτε) και του εγχειρίσαμε τον σχετικό πίνακα.
  • Συναντηθήκαμε, την 4η Μαΐου 2015, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία υιοθέτησε τις απόψεις μας και υπέβαλε στη Βουλή τροπολογία Νόμου. Μας υποσχέθηκε δε ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις μας και κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015.

Ο Δήμος Ιωαννιτών εξέδωσε, την 5η Μαΐου 2015, Ψήφισμα το οποίο διαβίβασε στους Υπουργούς Παιδείας κ.κ. Αριστείδη Μπαλτά και Τάσο Κουράκη με την από 7η Μαΐου 2015, επιστολή. Στο συγκεκριμένο Ψήφισμα ο Δήμος Ιωαννιτών δηλώνει ότι «Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη δημιουργία πρότυπου σχολείου (Γυμνάσιο- Λύκειο) “Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων” » και ότι «Ζητάει από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να άρουν την αδικία και να συμπεριλάβουν τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων στα πρότυπα σχολεία»

 Σχετικά δημοσιεύματα.

Στην Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ δημοσιεύθηκε, την 4η Μαΐου 2015,  το άρθρο με τίτλο  «Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να αγνοεί την ιστορία της Ζωσιμαίας Σχολής» και στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αναγνωρίζεται δημόσια η προσπάθεια της Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής υπέρ της αναβίωσης της ιστορικής Σχολής των Ιωαννίνων. Γράφει σχετικά: «Η (δυσμενής) εξέλιξη αυτή κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στην απουσία έως τώρα επαρκούς αντίδρασης από πλευράς των φορέων που εκπροσωπούν τον τόπο μας, με εξαίρεση φυσικά την Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής που δίνει μεγάλο αγώνα για το συγκεκριμένο ζήτημα»

Στην Ιστοσελίδα των Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ δημοσιεύθηκε, την 5η Μαΐου 2015, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Βουλευτού (Ν.Δ.) και Δημοσιογράφου κας Σοφίας Βούλτεψη με τίτλο «Τα πρότυπα είναι τα κολλέγια των φτωχών»

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  δημοσιεύθηκε, την 6η Μαΐου 2015, ένα κείμενο με τίτλο «Το καμάρι των ΗΠΑ θα καταργούνταν στην Ελλάδα» που υπογράφεται από την κ. Μίνα Κατραμάτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής και τον κ. Γεράσιμο Πετράτο καθηγητή Φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Κεντ, Οχάιο, ΗΠΑ. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρία (3)  ειδικά (Πρότυπο) σχολεία που λειτουργούν, με την υποστήριξη της της Εταιρείας Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ (American Physical Society), σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Νέας Υόρκης.

Σήμερα 7 Μαΐου 2015, την παραμονή της συζήτησης του Νομοσχεδίου στη Βουλή, υπάρχει εκτεταμένη ειδησεογραφία και στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ και στον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ