Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, ένας άγνωστος κόσμος

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

ένας άγνωστος κόσμος

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες αγάλματα, προτομές, ηρώα και μνημεία, που παραπέμπουν σε ευεργέτες, πολιτικούς, ιερωμένους, εθνικά και επετειακά γεγονότα,  ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικούς, στρατιωτικούς και εθνικούς αγωνιστές κ.ά.. Είναι ένας “άγνωστος κόσμος”. Βρίσκονται δίπλα στον περιπατητή, τον οποίο όμως, συνηθέστατα αφήνουν εντελώς αδιάφορο. Πριν ξεκινήσω τη συγγραφή του παρόντος πονήματος έδειξα ορισμένες φωτογραφίες από τα πιο γνωστά γλυπτά των Ιωαννίνων σε μερικούς συμπολίτες φίλους μου. Κάποιοι μου είπαν ότι τα έχουν δει, αλλά οι περισσότεροι μου ανέφεραν με έκπληξη ότι δεν τα έχουν προσέξει, αν και χιλιάδες φορές έχουν περάσει δίπλα τους. Ουδείς βέβαια ήξερε την ιστορία τους. Ένας λοιπόν από τους λόγους που με ώθησαν να προβώ στην έκδοση του ανά χείρας λευκώματος, ήταν η επιθυμία μου να συμβάλλω στην γνωριμία αυτού του άγνωστου, όπως τον χαρακτήρισα πιο πάνω, αλλά θαυμαστού κόσμο της γλυπτικής στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα.

Σε κάθε μέρος της Ηπείρου, κωμόπολη ή χωριό, υπάρχει τουλάχιστον ένα μνημείο (συνήθως εθνικών γεγονότων) και μία προτομή (κατά κανόνα κάποιου επώνυμου συντοπίτη). Άλλα είναι από μάρμαρο και άλλα από ορείχαλκο. Πολλά είναι ενδιαφέροντα και άλλα εντελώς αδιάφορα. Έγιναν και γίνονται από διάφορους φορείς, όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κρατικές Υπηρεσίες, συγγενείς προσώπων, αδελφότητες και σύλλογοι, χορηγοί κ.ά.. Ο αριθμός τους, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας, είναι τεράστιος. Δεν επεδίωξα, εκτός των Ιωαννίνων, να τα παρουσιάσω όλα. Άλλωστε αυτό θα ήταν αδύνατο. Επέλεξα, λοιπόν, τα πιο αντιπροσωπευτικά και αναγνωρίσιμα, και κυρίως εκείνα που έχουν καλλιτεχνική ή ιστορική αξία. Στην καταγραφή τους δεν υπεισήλθε η αξιολόγηση. Αυτό θα ήταν αδόκιμο και δύσκολο. Εξάλλου η αξία της τέχνης γενικότερα είναι το ότι δημιουργεί εντελώς διαφορετικά συναισθήματα στους θεατές του κάθε έργου. Το αυτό ισχύει και για την γλυπτική.

Και η λοιπή Ήπειρος έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά έργα γλυπτικής. Ενδεικτικά αναφέρω την προτομή του Κώστα Κρυστάλλη έργο του Θωμά Θωμόπουλου, που βρίσκεται στην Άρτα, το Μνημείο του Νικολάου Σκουφά, έργο του Βάσου Φαληρέα, που βρίσκεται στο Κομπότι, τον ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, έργο του Νικόλα, που βρίσκεται στην Πρέβεζα και το περίφημο γλυπτό “Οι Γυναίκες του Ζαλόγγου”, έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στο Ζάλογγο. Επίσης στο χώρο της ηπειρωτικής γλυπτικής περιλαμβάνεται και το περίφημο “Μουσείο Κερίνων Ομοιωμάτων και Ελληνικής Ιστορίας” του Παύλου Βρέλλη, το οποίο όμως από μόνο του αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Εισαγωγή

 2. Μνημεία

 3. Λόγιοι

 4. Ιερωμένοι

 5. Γυναίκες

 6. Ευεργέτες

 7. Πολέμαρχοι

 8. Πολιτικοί

 9. Επιτύμβια

 10. Μοντέρνα

 11. Άρτα

 12. Πρέβεζα

 13. Θεσπρωτία

 14. Ξενητεμένα

 15. Αρχαιολογικό Μουσείο

 16. Πινακοθήκη Ιωαννίνων

 17. Πινακοθήκη Μετσόβου

 18. Συλλογή-Παπασταύρου

 19. Καλλιτέχνες

 20. Βιβλιογραφία

 

Συντάκτης

Αθανάσιος Δάλλας