Ιωαννίνων εγκώμιον

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Η εντύπωση που δημιουργείται τόσο στους Γιαννιώτες όσο και στους επισκέπτες της πόλης είναι ότι τα παλαιά ρομαντικά Γιάννενα της παράδοσης και των θρύλων δεν υπάρχουν πιά. Θυσιάστηκαν, όπως λένε, στο βωμό της ανοικοδόμησης και έχασαν την ομορφιά και το ανεπανάληπτο χρώμα τους.
Είναι αλήθεια ότι η πόλη μας ακολούθησε τη μοίρα των συγχρόνων πόλεων, που χαρακτηρίζονται από την αντικατάσταση του παλαιού από το νέο, όπως γίνονταν επί αιώνες, όταν κάθε πόλη ξαναχτίζονταν πάνω στα χαλάσματα – πολλές φορές της προηγούμενης. Η αντικατάσταση όμως αυτή δεν έγινε στα Γιάννενα στο βαθμό που πολλοί νομίζουν.
 Τα Γιάννενα βρέθηκαν σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με άλλες ελληνικές πόλεις. Η πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά δεν χάθηκε ολόκληρη. Ανάμεσα στο τσιμέντο και την άσφαλτο διατηρήθηκαν ολόκληρες συνοικίες, απείραχτες από το πέρασμα του χρόνου. Και επί πλέον περίλαμπρα παραδοσιακά κτίρια, μεγάλα και μικρά, βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, ευγενή κατάλοιπα ενός ρομαντικού και ένδοξου παρελθόντος.
Είναι μεγάλος ο αρχιτεκτονικός πλούτος που υπάρχει δίπλα μας. Όμως, τις περισσότερες φορές τον αγνοούμε ‘η τον περιφρονούμε. Είμαι βέβαιος ότι ο αναγνώστης που θα έχει την υπομονή να διαβάσει το πόνημα αυτό θα ανακαλύψει ότι τα Γιάννενα διαθέτουν μία μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά που, ίσως, δεν την έχει προσέξει.
Πράγματι, τα Γιάννενα της παράδοσης και της νοσταλγίας δεν έφυγαν. Είναι εδώ και μας καλούν να τα θαυμάσουμε, και, κυρίως, να τα προστατεύσουμε έστω και τώρα. Ακόμη δεν είναι αργά.
 Ιωάννινα 1998 – Αναστάσιος Παπασταύρος

 

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ

 1. Προλεγόμενα – Ιστορικό σημείωμα 
 2. Τα φημισμένα αρχοντικά 
 3. Τα επώνυμα μέγαρα 
 4. Τα μεσοαστικά κτίσματα 
 5. Τα ανώνυμα λαϊκόσπιτα 
 6. Ο Περικλής Μελίρρυτος και τα νεοκλασσικά του 
 7. Μεσοπολέμου απάνθισμα 
 8. Τα λατρευτικά μνημεία 
 9. Τα χάνια και οι στοές 
 10. Γιάννενα, πόλη οχυρή 
 11. Τα οθωμανικά κατάλοιπα 
 12. Γειτονιές από άλλες εποχές 
 13. Η μεταπολεμική πορεία 
 14. Περιήγηση στο παρελθόν 
 15. Βιβλιογραφία – Ευρετήριο ονομάτων