Η υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας της πατρίδας μας

Διερωτόμαστε συχνά εάν η, μετά το 1981,  υποβάθμιση της παιδείας ήταν αποτέλεσμα της αποδιοργάνωσης της κοινωνίας μας ή μήπως συνέβη το αντίθετο, δηλαδή εάν η αποδόμηση της εθνικής μας παιδείας και η κατάργηση της αξιοκρατίας ήταν τα κυριότερα αίτια της επελθούσης διάλυσης των συνεκτικών ιστών της κοινωνίας μας και της επικράτησης των αρχών της ιδιοτέλειας, του αμοραλισμού και της καπηλείας των βασικών αξιών της πνευματικής μας κληρονομιάς.

Στα πλαίσια αυτών των προβληματισμών εντόπισα δύο ενδιαφέροντα, κατά την άποψη μου, άρθρα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τα οποία θέτω στη διάθεση των αναγνωστών της ιστοσελίδας..

 

Ιστορικά αρνητικά ρεκόρ για την θεωρητική κατεύθυνση.

(Στα Αρχαία Ελληνικά, μόνο 303 γραπτά, ήτοι το  0,95% του συνόλου, βαθμολογήθηκαν με άριστα!

 Καθημερινή 24 Ιουνίου 2015

 

Η πρωτοφανής αποτυχία στιγμάτισε φέτος τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης ― «αποτυχία μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της θετικής και τεχνολογικής, όπου οι υποψήφιοι είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα θέματα», όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης. Ειδικότερα, η εικόνα των φετινών επιδόσεων είναι η ακόλουθη:

  • Στη θεωρητική κατεύθυνση, στα Αρχαία – μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στις νομικές και τα φιλολογικά τμήματα – υπάρχουν μόλις 303 γραπτά σε όλη την Ελλάδα με βαθμό πάνω από 18, σε σύνολο 31.917 υποψηφίων. Γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με ποσοστό 0,95%. Ακολουθεί η Λογοτεχνία με ποσοστό 3,16%, επίσης αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.
  • Στην τεχνολογική κατεύθυνση, τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης είναι τα μαθήματα-κλειδιά για την εισαγωγή στα τμήματα τεχνολογικών και θετικών επιστημών. Στη Φυσική σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών (το 79,17% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης έγραψε κάτω από τη βάση, με το προηγούμενο ρεκόρ στο 78,33% το 2012), ενώ στα Μαθηματικά κατεύθυνσης το 69,97% των υποψηφίων δεν ξεπέρασε το 10. Ετσι, το αρνητικό ρεκόρ του 2013 -78,04%- διατηρείται.
  • Στη θετική κατεύθυνση, το 20,05% των υποψηφίων αρίστευσε στη Βιολογία, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στις ιατρικές και τις υπόλοιπες σχολές επιστημών υγείας. Το ποσοστό αρίστων στη Βιολογία είναι το χαμηλότερο της τελευταίας πενταετίας, με το προηγούμενο χαμηλό να σημειώνεται το 2011 με 19,91%. Αντίθετα, στη Χημεία, δεύτερο μάθημα βαρύτητας, το 34,93% των υποψηφίων αρίστευσε, από 26,97% πέρυσι.
  • Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι, καθώς το 32,65% της τεχνολογικής κατεύθυνσης (η πολυπληθέστερη που επέλεξε το μάθημα) αρίστευσε με βαθμό πάνω από 18.
  • Οι περισσότερες αναβαθμολογήσεις έγιναν στη Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης (18,34% των γραπτών) και στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης (13,72%).

Μετά τους βαθμούς των υποψηφίων Γενικών Λυκείων και της ομάδας Β΄ των Επαγγελματικών Λυκείων, αύριο (1 μ.μ.) θα ανακοινωθούν στα Επαγγελματικά Λύκεια οι βαθμοί των υποψηφίων που διεκδικούν μόνο μία θέση σε ΤΕΙ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν μετά τη 1 μ.μ. να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στη διεύθυνση http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ πρέπει μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Βαθμός εισαγωγής το… 3 ή το 4!!

Καθημερινή 28 Ιουνίου 2015

Ποιος αμφιβάλλει ότι τον προσεχή Αύγουστο, κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, το κατώφλι για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι στο 3 ή το 4; Το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια και στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια, ενώ φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, στη φετινή πτώση των βάσεων στα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ της περιφέρειας συμβάλλει και η δραματική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών, όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, το ισχύον σύστημα των έξι εξεταζομένων μαθημάτων σε πέντε επιστημονικά πεδία ολοκληρώνει τον κύκλο του με πάταγο -το 2016 θα ισχύσει νέο σύστημα εισαγωγής- , θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για δραστικές αλλαγές σε όλη την εκπαιδευτική πυραμίδα. Χαρακτηριστικά, και φέτος ο ένας στους τρεις υποψηφίους (31,69%) πήρε βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση.

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για μία από τις 68.345 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Φέτος μάλιστα, κατεγράφη ρεκόρ αποτυχίας σε τρία βασικά μαθήματα. Στα Αρχαία υπήρξαν μόλις 303 γραπτά σε όλη την Ελλάδα με βαθμό πάνω από 18, σε σύνολο 31.917 υποψηφίων. Γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με ποσοστό 0,95%. Αρνητικό ρεκόρ κατεγράφη και στη Λογοτεχνία με μόλις το 3,16% των γραπτών με βαθμό πάνω από 18, όπως επίσης και στη Φυσική κατεύθυνσης (το 79,17% των υποψηφίων της τεχνολογικής έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ μόλις το 1,25% αρίστευσε). Μετά τις κακές επιδόσεις σε βασικά μαθήματα, αναμένεται εντυπωσιακή πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία, χωρίς να αποκλείεται η βουτιά να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των μετεγγραφών στο 15% του αριθμού των θέσεων εισακτέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην «Κ» του μαθηματικού, Στράτου Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο: ο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες). Η μεγάλη αποτυχία στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα κατεύθυνσης, αφού σε όλα τα μαθήματα είχαμε χειρότερες επιδόσεις, θα ρίξει πολύ τις βάσεις. Η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από τα 400 μόρια και να διευρύνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν. Ετσι, η Νομική Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.300 μόρια, και η Νομική Κομοτηνής περί τα 17.500. Αντίστοιχα, η Ψυχολογία Αθήνας μπορεί να βρεθεί κοντά στα 17.200 μόρια, ενώ η βάση εισαγωγής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας μπορεί να βρεθεί περί τα 16.000 μόρια. Η Φιλολογία Αθήνας αναμένεται στα 16.500 μόρια.

2ο και 4ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες). Εκτός από τη Φυσική, μεγάλη αποτυχία κατεγράφη και στα Μαθηματικά – τα δύο μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων.

Αυτά προδικάζουν θεαματική πτώση βάσεων, η οποία θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στα τμήματα της περιφέρειας. Ενδεικτικά, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ στο ΕΜΠ θα κινηθούν γύρω στα 18.600 μόρια και στο ΑΠΘ στα 17.800 μόρια. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ γύρω στα 18.300 μόρια και στο ΑΠΘ γύρω στα 17.700 μόρια, ενώ το Μαθηματικό Αθήνας εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 15.000 μόρια, «παίζοντας» με το ψυχολογικό όριο του 15.

3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, οι οποίοι διεκδικούν θέση στις σχολές του πεδίου, έχουν -μεταξύ των τριών κατευθύνσεων- το μικρότερο ποσοστό βαθμών πρόσβασης κάτω από τη βάση (15,84% από 13% πέρυσι). Ομως, στα «ρετιρέ» οι μόλις 223 υποψήφιοι που ξεπέρασαν το 19 προδιαθέτουν και εδώ για βουτιά των βάσεων με την Ιατρική Αθήνας να πέφτει κάτω από 19.000 μόρια και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να βρίσκεται στα 18.200 και τη Φαρμακευτική Αθήνας γύρω στα 17.800 μόρια.

5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης). Η πτώση εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 500 στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στα περιφερειακά τμήματα. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αναμένεται να κινηθεί περί τα 17.100 μόρια, ενώ το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος περί τα 15.700 μόρια.

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας