Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ “ΒΡΥΣΗ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΤΣΑΝΑ”

Ο Πέτρος Πουλίδης όταν επισκέφθηκε το χωριό του, το 1934, θέλησε να αποθανατιστεί μπροστά από την ιστορική βρύση των Τσεριτσάνων. Η εν λόγω βρύση είναι πασίγνωστη, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μιας και η δημώδης μούσα την συνέδεσε άρρηκτα με τα ιστορικά γεγονότα του 2ου πολέμου του Αλή Πασά εναντίον του Σουλίου (1792): “Στη βρύση στα Τσερίτσανα στην άκρη από του Σούλι, μπουλουμπασάδες κάθονταν, όλοι Μαργαριτιώτες  κι ακούρμεναν τον πόλεμο  που κάνουν οι Σουλιώτες …

Εκτιμώ ότι η εικόνα της βρύσης δεν πρέπει να είχε αλλάξει από το 1792 μέχρι το 1934.
Η βρύση είχε δύο “καρούτες” και κατά τη στιγμή της φωτογράφισης απεικονίζεται και μία βαρέλα που γεμίζει με νερό.
Ο Πέτρος Πουλίδης αποθανατίζεται στο αριστερό της φωτογραφίας Τα μικρά Τσερισανόπουλα που τον συνοδεύουν στην φωτογραφία είναι τα εξής (εξ αριστερών προς τα δεξιά)
  1. Σωτήριος Αλεξίου του Νικολάου, αδελφός του Δημητρίου Αλεξίου (Μητς Νικόλα). Αργότερα εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ και σκοτώθηκε από τον ΕΛΑΣ το 1947 (;) στην Ελεούσα. Άφησε ορφανά τρία παιδιά
  2. Πούλιας Νικόλαος (το σπίτι του βρίσκεται πίσω από το σπίτι του Δασ κάλου Δημητρίου Κωλέτση και του γιού του Σωτηρίου Κωλέτση)
  3. Νικόλαος Βακάλης, πατέρας του Κώστα και Γιώργου Βακάλη και παππούς του Νικολάου Βακάλη (το σπίτι τους είναι το 1ο σπίτι δεξιά της πλατείας του χωριού)
Σημείωση 1. Η πτωτότυπη φωτογραφία είναι καταχωρημένη στο Αρχείο της ΕΡΤ με τίτλο: “Ο Π. ΠΟΥΛΙΔΗΣ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥΛΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” (προφανώς αναγράφεται λανθασμένα το όνομα ΣΟΥΛΙ αντί ΤΣΕΡΙΤΣΑΝΑ). Αντίγραφο της φωτογραφίας αγοράστηκε από τον υπογράφοντα το άρθρο Αθανάσιο Δάλλα.
Σημείωση 12. Η αναγνώριση των προσώπων έγινε από την Λαμπρινή Λώλη το καλοκαίρι του 2016
Ο συντάκτης
Αθανάσιος Δάλλας