Η Ζωσιμαία Σχολή διεγράφη από τον κατάλογο των Προτύπων Σχολείων!

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την 25η Φεβρουαρίου 2015, ο Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς καθόρισε τα κριτήρια επιλογής (ιστορικότητα, παράδοση και σύνδεσή τους με κάποιο κληροδότημα) για την ένταξη των εκπαιδευτικών μονάδων στον θεσμό των Προτύπων Σχολείων. Στην συνέχεια δήλωσε ότι θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα τα 3 σχολεία που καλύπτουν στο ακέραιο τις τεθείσες προϋποθέσεις δηλαδή τα Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (1833), η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά (1847) και η Βαρβάκειος Σχολής (1860) και επί πλέον ακόμη δύο σχολεία που προστέθηκαν αργότερα, δηλαδή η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης (1934/1972) και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων (1946).

Με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 36579/Δ6/5 Μαρτίου 2015 του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας ανακοινώθηκε επίσημα «ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης».

Ο  Υπουργός Παιδείας κατέθεσε σήμερα αιφνιδιαστικά τροπολογία στο – άσχετο με τα θέματα Παιδείας –  Νομοσχέδιο  «Για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα» τροπολογία με την οποία διαγράφει αυθαίρετα (χωρίς κάποιο σκεπτικό ή αιτιολογία) τη Ζωσιμαία Σχολή από τα Πρότυπα Σχολεία. Με την πράξη αυτή ο κ. Υπουργός Παιδείας, αναιρεί από μόνος του και χωρίς προφανή λόγο ή αιτία, τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία και επιχειρεί να διαγράψει από τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας μας τη Ζωσιμαία Σχολή, τον «μουσαίο λαμπτήρα του Γένους» με την τεράστια προσφορά στην μόρφωση και στην πρόοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή κανένας δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να επικαλεστεί άγνοια ή ελλιπή πληροφόρηση! Βουλευτές, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων, Πολιτιστικά, Επαγγελματικά και Επιστημονικά Σωματεία των Ιωαννίνων  έχουν υποχρέωση να δηλώσουν δημόσια εάν υποστηρίζουν την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, εάν υπερασπίζονται την μακρόχρονη εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και εάν τιμούν την μνήμη και την προσφορά των εθνικών μας ευεργετών. Στην περίπτωση δε που αποφασίσουν να συμπαραταχθούν με αυτούς που δρουν για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών, οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα και με κάθε νόμιμο τρόπο για την ανατροπή αυτής της, βλαπτικής για τον μέλλον της νεολαίας μας, πράξης του Υπουργού Παιδείας.