Ημερίδα για τα Πρότυπα Σχολεία

Την ίδια μέρα που εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, η Ημερίδα με θέμα “Ο ρόλος των Προτύπων Σχολείων στη σύγχρονη εκπαίδευση”.

027 Ημερίδα Γενική άποψη

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους Συλλόγους Αποφοίτων της Βαρβακείου και της Ζωσιμαίας Σχολής, η δε επιτυχία της ήταν πολύ μεγάλη και αποφασιστικής σημασίας για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής προσκάλεσε όλους τους Αποφοίτους της Σχολής που κατέχουν δημόσια αξιώματα καθώς και τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων να συμμετάσχουν στην Ημερίδα και να απευθύνουν χαιρετισμό. Δυστυχώς κανείς απ’ αυτούς δεν θεώρησε σκόπιμο να παραστεί στην εκδήλωση. Αντίστοιχα  θα πρέπει να εξάρουμε τη συμμετοχή των Αποφοίτων του Βαρβακείου.

Τα Πρακτικά της Ημερίδας δημοσιεύθηκαν στο υπ’ αριθμόν 28 Τεύχος του περιοδικού ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ. Στο παρόν κείμενο γίνεται μία απλή καταγραφή των ονομάτων των εισηγητών και των τίτλων των εισηγήσεων τους.

 

 1.  Χαιρετισμοί

 

029 Ημερίδα Προσφωνήσεις

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς:

 • ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

 • ο εκπρόσωπος του Βαρβακείου Κληροδοτήματος και Διευθυντής του Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Μπίκας

 • ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Χρήστος Γεραρής

 • ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Δήμαρχος Αθηνών κ. Λεωνίδας Κουρής

 • ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» κ. Κώστας Σαραντόπουλος

 • ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Αναστάσιος Μαρίνος

 • ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευτύχιος Βορίδης και

 • ο Βουλευτής Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιος Τσούρας

 2.  1η Συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Μάριου Μπαχά

 

030 1η Συνεδρία

Παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

 • Σοφία Γελαδάκη, Φιλόλογος Ph.D., Διευθύντρια Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου: «Το Βαρβάκειο και οι μαθητές του. Κοινωνική προέλευση και επιδόσεις»

 • Λεωνίδας Μάντζος, Διευθυντής Βαρβακείου Πειραματικού Λυκείου: «Δια να ανακαλεσθώσιν αι τέχναι και αι επιστήμαι… δι’ εν κεντρικόν εθνικόν σχολείον…. προς διηνεκή εκπαίδευσιν  της νεολαίας…»

 • Κώστας Βλάχος, Φιλόλογος, Πρόεδρος Eταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών: «Ζωσιμαία Σχολή – Ο μουσαίος λαμπτήρ του γένους»

 • Σαράντος Ι. Καργάκος, Ιστορικός – Συγγραφέας: «Η αναγκαιότητα της επανόδου στην ορθή λειτουργία των Προτύπων σχολείων»

3.  2η Συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Κυριάκου Σαμπατακάκη

 

031 Ημερίδα 2η Συνεδρία

Παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

 • Αιμιλία Βλαχογιάννη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ’ Αθήνας, Ph.D., π. Διευθύντρια Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου: «Αντι – θέσεις και θέσεις για το θεσμό των Προτύπων Σχολείων»

 • Χρήστος Ντούμας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής των ανασκαφών στη Σαντορίνη και μελετητής του αιγαιακού πολιτισμού: «Πρότυπα Σχολεία για υποδειγματικούς πολίτες»

 • Αθανάσιος Δάλλας, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων: «Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία – Πιλοτική  εφαρμογή του θεσμού»

 

4.  3η Συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Αθανασίου Δάλλα

 

032 3η Σνεδρία

Παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

 • Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Διδάκτωρ Μηχανικός E.N,S.E.E.I.H. Πολυτεχνείου Toulouse, Τακτικός Καθηγητής Υδρολογίας στο Ε.Μ.Π., πρώην Πρύτανης Ε.Μ.Π., Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.: «Η συμβολή των Προτύπων Σχολείων στο δημόσιο χαρακτήρα και τον αναδιανεμητικό ρόλο τηςΠαιδείας»

 • Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού της  Αριστεράς  και της Προόδου: «Τα Πρότυπα Σχολεία για την  κοινωνία της γνώσης και το νέο  ανθρωπισμό του 21ου αιώνα»

 • Θεόδωρος Πάγκαλος, Νομικός, Οικονομολόγος, Δρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, (τότε) βουλευτής και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: «Πρακτικά μέτρα για την ανασύσταση των προτύπων σχολείων»

 

5.  Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης – Συντονιστής: Θάνος Βερέμης

 

033 Ημερίδα Στρογγυλή Τράπεζα

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης συμμετείχαν οι:Θάνος Βερέμης, Κυριακή Βλησίδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ζωή Μπέλλα, Χρήστος Ντούμας,  Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και  Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μετά την επιτυχή έκβαση των εργασιών εκδόθηκε το παρακάτω Ψήφισμα

034 Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Μετά την επιτυχή έκβαση των εργασιών της ημερίδας, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης και οι σύνεδροι προτείνουν τα εξής:  

1.  Επαναφορά της λειτουργίας των ιστορικών Προτύπων Σχολείων με βάση το καταστατικό ίδρυσής τους και όποιες προσθήκες είναι αναγκαίες.

2.  Άμεση ίδρυση Προτύπων Σχολείων σε κάθε νομό σε όλη τη χώρα.

3.  Πρότυπα Σχολεία τουλάχιστον τριών κατευθύνσεων: θετικό, κλασικό, καλλιτεχνικό, με επιμέρους κλάδους και με δυνατότητα των μαθητών για αλλαγή κατεύθυνσης.

4.  Εισαγωγή μαθητών με εξετάσεις και καθορισμός κριτηρίων για τις κατ’ έτος επιδόσεις.

5.  Αυστηρά αξιολογική επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση μετρίσιμα κριτήρια (παιδαγωγικές γνώσεις, διδακτική μεθοδολογία και κατ’ έτος αξιολόγηση).

 

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Θάνος Βερέμης, Κυριακή Βλησίδου ,Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ζωή Μπέλλα

 Χρήστος Ντούμας,Θεόδωρος Πάγκαλος, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας

(για λογαριασμό όλων των συνέδρων)

 

Θάνος Βερέμης, Αιμιλία Βλαχογιάννη, Αθανάσιος Δάλλας,

Μάριος Μπαχάς,Κυριάκος Σαμπατακάκης

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας