Επιστολή προς του βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωαννίνων

Μόλις λάβαμε γνώση του  “Νομοσχεδίου για την Παιδεία” απευθύναμε επιστολή προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων με την οποία τους καλούσαμε να παρέμβουν στον κ.  Υπουργό Παιδείας και να ακυρώσουν την, επιχειρούμενη με το νομοσχέδιο, επιλεκτική και άδικη μεταχείριση εις βάρος της Ζωσιμαίας Σχολής και της εκπαιδευτικής παράδοσης της πόλης μας.
Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Ιωάννινα 15 Απριλίου 2019
Προς: τους βουλευτές ΖΥΡΙΖΑ του Νομού Ιωαννίνων
 1. Τζούφη Μερόπη, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 2. Μαντά Χρήστο, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ
 3. Καραγιάννη Ιωάννη και
 4. Στέφο Ιωάννη
Θέμα: Νομοσχέδιο για την Παιδεία – Λειτουργία Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής
Η Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή υπήρξε ένα λαμπρό δημόσιο σχολεία και η τεράστια συμβολή του στην κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική πρόοδο της πόλης μας αναγνωρίζεται απ’ όλους. Λειτούργησε ως Πρότυπο Σχολείο από 1828 και η λαμπρά πορεία του τερματίστηκε το 1985, με την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 1566..
Η επαναφορά του καταξιωμένου θεσμού των δημοσίων Προτύπων Σχολείων και η επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής αποτέλεσε ένα διαχρονικό, επίμονο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της πόλης των Ιωαννίνων, πλην όμως όλες οι προσπάθειες αποτύγχαναν, η μία πίσω από την άλλη. Το 2015 όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  αναθεώρησε την αρχική της ιδεολογική προσέγγιση, αποφάσισε την επαναφορά του θεσμού των Προτύπων και ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία των «Ιστορικών Σχολείων (Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων – 1833, Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά -1847 και Βαρβάκειος Σχολής – 1860) και αυτών που προστέθηκαν αργότερα (Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης – 1934/1972 και Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων – 1946)». Βάσει του σκεπτικού της κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο συνημμένο Δελτίο Τύπου του τότε Υπουργού Παιδείας ο κ. Αριστείδη Μπαλτά, ορίσθηκε όπως τα συγκεκριμένα σχολεία που «έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική του εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή» θα λειτουργήσουν «ως υποδειγματικά, πρότυπα σχολεία, για τα σχολεία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας»
Με τα κριτήρια που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός Παιδείας το ιστορικό σχολείο της πόλης μας βρίσκονταν εξ αρχής στην κορυφή του πίνακα επιλογής και επί πλέον ήταν το μόνο από τα Πρότυπα Σχολεία που θα λειτουργούσε στην περιφέρεια (τα άλλα τέσσερα εδρεύουν στην Αθήνα). Παρ’ όλα ταύτα, τον Μάιο 2015, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο Νόμος 4327, διαπράχθηκε μία μεγάλη αδικία σε βάρος του αρχαιότερου σχολείου της πατρίδας μας και σε βάρος της εκπαιδευτικής και πνευματικής παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων. Από τα ιστορικά σχολεία που εντάχθηκαν στο νέο θεσμό των προτύπων, εξαιρέθηκε – για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους – μόνο η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.  Στην ουσία η λειτουργία του Προτύπου Γυμνασίου, χωρίς την παράλληλη του αντίστοιχου Προτύπου Λυκείου: α) είναι εκπαιδευτικά και επιστημονικά απαράδεκτη β) ισοδυναμεί με – «εν τη πράξει» – κατάργηση και του Προτύπου Γυμνασίου γ) αποτελεί εμπαιγμό της κοινωνίας των Ιωαννίνων και δ) χαρακτηρίζεται ως ευθεία προσβολή της μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πόλης, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, αντέδρασαν άμεσα και διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη επιβολή παράλογων και αντιπαιδαγωγικών κανόνων, ζήτησαν να πάρουν μια πειστική απάντηση στο επίμονο ερώτημα: «με ποιο σκεπτικό διεγράφη το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής από το κατάλογο των Προτύπων Σχολείων;». Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή ο εισηγητής (τότε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης) αρνήθηκε επίμονα να δημοσιοποιήσει τους, έστω και προσχηματικούς, λόγους που τον οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι επόμενοι Υπουργοί Παιδείας
Η μόνη ανακοίνωση μου εκδόθηκε υπέρ του αποκλεισμού της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία ήταν αυτή του Συλλόγου Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής (ΜΜΕ των Ιωαννίνων της 20ης Μαΐου 2015), δηλαδή των καθηγητών οι οποίοι, στην  περίπτωση λειτουργίας του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, θα έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο της πόλης ως μη διαθέτοντες τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Όμως δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κάποιος ότι ατομικά – και μάλιστα μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα – αιτήματα μίας μικρής ομάδας καθηγητών, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως υπέρτερα των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και της εκπαιδευτικής παράδοσης της πόλης μας.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η επιλεκτική και βλαπτική μεταχείριση εις βάρος α) της Γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής β) της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων και γ) των ικανών και φιλόδοξων νέων της πόλης μας που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να εγγραφούν σε ιδιωτικά σχολεία έγινε για να μην μετακινηθούν κάποιοι καθηγητές από το ένα σχολείο, σε ένα άλλο σχολείο της πόλης μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διαγραφή της Ζωσιμαίας Σχολής από τον πίνακα των Προτύπων Σχολείων έγινε είτε εκ λανθασμένης ή ελλιπούς πληροφόρησης του Υπουργείου Παιδείας είτε κα λάθους.
Την 7η Νοεμβρίου 2018 και την 21η Δεκεμβρίου 2018 απευθύναμε νέες επιστολές στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με τις οποίες ζητούσαμε:
 1. Να αποφασιστεί άμεσα η ένταξη Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχόλης στα Πρότυπα Σχολεία
 2. Να φροντίσει για την έγκαιρη διεκπεραίωση όλων των νομοθετικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την λειτουργία του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχόλης.
 3. Να ενεργήσει για την στελέχωση του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχόλης με το κατάλληλο και αξιολογημένο προσωπικό
 4. Όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν έγκαιρα, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχόλης, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2019.
Από το Γραφείο του κ. Υπουργού Παιδείας ενημερωθήκαμε προφορικά ότι «τα αιτήματα μας εξετάζονται και ότι οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου θα συμπεριληφθούν στο, υπό σύνταξη τότε, νομοσχέδιο για την Παιδεία».
Την Δευτέρα 9 Απριλίου 2019 λάβαμε γνώση του σχεδίου νόμου για την Παιδεία αλλά διαπιστώσαμε ότι οι διατάξεις που αφορούν στη Ζωσιμαία Σχολή, όχι μόνο δεν εναρμονίσθηκαν με τους, επιστημονικά αποδεκτούς, εκπαιδευτικούς κανόνες και με το καθολικό αίτημα των Ιωαννίνων, αλλά έγιναν και πολύ χειρότερες, με τέτοιο μάλιστα τρόπο ώστε να κινδυνεύουν να εκτεθούν και οι ίδιοι οι Υπουργοί που υπογράφουν το εν λόγω νομοσχέδιο.
Το στρεβλό και εκπαιδευτικά παράδοξο καθεστώς που επεβλήθη, το 2015, στην  Ζωσιμαία Σχολή παραμένει αμετάβλητο (άρθρο 88 του νομοσχεδίου)
Επί πλέον στο άρθρο 90, παράγραφος 6, . συμπεριελήφθη – προφανώς με μεγάλη προχειρότητα ή επιπολαιότητα – μία στοχευμένη διάταξη που αφορά αποκλειστικά στην Ζωσιμαία Σχολή. Σύμφωνα με αυτή την διάταξη: «αν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει Πρότυπο Γυμνάσιο δεν υπάρχει Πρότυπο Λύκειο, τότε είναι δυνατή η σύνδεση του Πρότυπου Γυμνασίου με Πειραματικό Λύκειο». Προφανώς ο συντάκτης αυτής της εμβόλιμης και ύποπτης διάταξης  αγνοούσε το ότι στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων δεν προβλέπεται η λειτουργία ούτε Πειραματικού Γυμνασίου, ούτε Πειραματικού Λυκείου! (άρθρο 75 του νομοσχεδίου)
Κατόπιν των ανωτέρω και

Επειδή

 η λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής ως ενιαίας εκπαιδευτικής μονάδας αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης (Δελτίο Τύπου του πρώην Υπουργού Παιδείας ο κ. Αριστείδη Μπαλτά¨)
 • η Ζωσιμαία Σχολή καλύπτει εις το ακέραιον όλες τις απαιτήσεις που ετέθησαν για την ένταξη ενός σχολείου στον θεσμό των Προτύπων Σχολείων
 • ο αποκλεισμός της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία γίνεται επιλεκτικά και κατά παράβαση α) όλων των κανόνων δίκαιης και ίσης μεταχείρισης και β) όλων των εκπαιδευτικών αρχών και συστημάτων, θα πρέπει να θεωρηθεί ως πράξη άδικη και βλαπτική για την κοινωνία των Ιωαννίνων
 • ο αποκλεισμός της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία ισοδυναμεί με περιφρόνηση της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων και με προσβολή της μνήμης των Εθνικών Ευεργετών
 • Είναι προφανής η ωφέλεια της κοινωνίας των Ιωαννίνων από την λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολή, ιδίως δε των μαθητών τέκνων οικογενειών χαμηλής εισοδηματικής τάξης
 • Κανένας δεν βλάπτεται από την λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής, ούτε καν οι καθηγητές που υπηρετούν σήμερα στο Γενικό Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής (η μετακίνηση τους σε άλλο Λύκειο της πόλης δεν θεωρείται βλαπτική μεταβολή)
 • Σε περίπτωση εμμονής στην επιλεκτική και άδικη μεταχείριση εις βάρος της Ζωσιμαίας Σχολής και της κοινωνίας των Ιωαννίνων, οι συντάκτες του νομοσχεδίου, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν θα μπορούσαν να επικαλεσθούν ούτε άγνοια, ούτε λάθος
 • Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας καρπούται δωρεάν και κατά παράβαση των κανόνων δικαίου τα περιουσιακά στοιχεία (8 διδακτήρια συνολικού ωφέλιμου εμβαδού 19.300 μ2) που προήρθαν από την δωρεά του Ν. Ζωσιμά υπέρ της Ζωσιμαίας Σχολής. Κατά συνέπεια το να περιφρονεί ο ευεργετούμενος τον δωρητή και να ενεργεί προκλητικά εις βάρους του, θα πρέπει να θεωρείται ως πράξη αχαριστίας που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα χρηστά ήθη και με τους κανόνες δικαίου.

Σας ζητάμε

 Να ασκήσετε την επιρροή σας, ως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, και να πείσετε τον κ. Υπουργό Παιδείας (είτε με απ’ ευθείας συνεννόηση μαζί του, είτε με την διαδικασία της κατάθεσης τροπολογίας νόμου πριν από την συζήτηση του νομοσχεδίου) να διορθώσει και να συμπληρώσει το σχέδιο νόμου για την Παιδεία ως εξής:
 • Να προστεθεί στο άρθρο στο άρθρο 48 η φράση «στ) Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων» (με αντίστοιχη διόρθωση της αρίθμησης για τα σχολεία που έπονται)
 • Να προστεθεί στην παράγραφο 5 του άρθρου 90 η γραμμή
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
 • Να διαγραφεί από την παράγραφο 6 του άρθρου 90 η φράση : ” Αν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει πρότυπο γυμνάσιο δεν υπάρχει πρότυπο λύκειο, τότε είναι δυνατή η σύνδεση του πρότυπου γυμνασίου με πειραματικό λύκειο. Για την σύνδεση του πρότυπου με το πειραματικό σχολείο εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 80».
Εν αναμονή των δικών σας ενεργειών σας γνωρίζουμε ότι είμαστε πάντοτε στην διάθεση σας παροχή πρόσθετων πληροφοριών ή διευκρινίσεων
                                                  Με εκτίμηση
               Αθανάσιος Δάλλας                                Μιχαήλ Παντούλας
                  Πρόεδρος Δ.Σ.                                  Γενικός Γραμματέας
Συνημμένο:
 1. Δελτίο Τύπου του πρώην Υπουργού Παιδείας ο κ. Αριστείδη Μπαλτά