Επιστολή προς τον κ. Κ. Τασούλα, βουλευτή Ν.Δ.

Την 16η Απριλίου 2019 απευθύναμε επιστολή προς τον κ. Κώστα Τασούλα, υπό την ιδιότητα του ως του μόνου βουλευτού που εκπροσωπεί τον νομό μας την αντιπολίτευση, και του ζητήσαμε: α) να καταθέσει τροπολογία νόμου για άρση των απαράδεκτων προβλέψεων του νομοσχεδίου εις βάρος της Ζωσιμαίας Σχολής και β) να  φροντίσει για την έκδοση μιας  επίσημης ανακοίνωσης (ει δυνατόν από κοινού με την κ. Νίκη Κεραμέως) με την οποία θα διαβεβαιώνονται οι πολίτες των Ιωαννίνων ότι σε περίπτωση σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης από την Ν.Δ. θα τηρηθεί πιστά το εξαγγελθέν πρόγραμμα της, σύμφωνα με την οποία η Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή θα λειτουργήσει ως ενιαία σχολική μονάδα (Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο, συνδεδεμένα μεταξύ τους)
Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
                                                                         Ιωάννινα 16 Απριλίου 2019
Προς: κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Ιωαννίνων
Θέμα: Νομοσχέδιο για την Παιδεία – Λειτουργία Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής
Τον Μάιο 2015, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο Νόμος 4327, διαπράχθηκε μία μεγάλη αδικία σε βάρος του αρχαιότερου σχολείου της πατρίδας μας και σε βάρος της εκπαιδευτικής και πνευματικής παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων. Από τα ιστορικά σχολεία που εντάχθηκαν στο νέο θεσμό των προτύπων, εξαιρέθηκε – χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει γνωστός ο λόγος – μόνο η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.  Στην ουσία η λειτουργία του Προτύπου Γυμνασίου, χωρίς την παράλληλη του αντίστοιχου Προτύπου Λυκείου: α) είναι εκπαιδευτικά και επιστημονικά απαράδεκτη β) ισοδυναμεί – «εν τη πράξει» – με κατάργηση και του Προτύπου Γυμνασίου γ) αποτελεί εμπαιγμό της κοινωνίας των Ιωαννίνων και δ) χαρακτηρίζεται ως ευθεία προσβολή της μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Την Δευτέρα 9 Απριλίου 2019 λάβαμε γνώση του σχεδίου νόμου για την Παιδεία αλλά διαπιστώσαμε ότι οι διατάξεις που αφορούν στη Ζωσιμαία Σχολή, όχι μόνο δεν εναρμονίσθηκαν με τους, επιστημονικά αποδεκτούς, εκπαιδευτικούς κανόνες και με το καθολικό αίτημα των Ιωαννίνων, αλλά έγιναν και πολύ χειρότερες, με τέτοιο μάλιστα τρόπο ώστε να κινδυνεύουν να εκτεθούν και οι ίδιοι οι Υπουργοί που υπογράφουν το εν λόγω νομοσχέδιο.
Την 15η Απριλίου 2019 αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ιωαννίνων επιστολή (την οποία και σας διαβιβάζουμε συνημμένα) με την οποία τους ζητάμε:
Να ασκήσουν την επιρροή τους, ως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και, είτε με απ’ ευθείας συνεννόηση μαζί του, είτε με την διαδικασία της κατάθεσης τροπολογίας νόμου πριν από την συζήτηση του νομοσχεδίου,  να πείσουν τον κ. Υπουργό Παιδείας να διορθώσει και να συμπληρώσει το σχέδιο νόμου για την Παιδεία ως εξής:
  • Να προστεθεί στο άρθρο στο άρθρο 48 η φράση «στ) Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων» (με αντίστοιχη διόρθωση της αρίθμησης για τα σχολεία που έπονται)
  • Να προστεθεί στην παράγραφο 5 του άρθρου 90 η γραμμή
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
 
  • Να διαγραφεί από την παράγραφο 6 του άρθρου 90 η φράση : ” Αν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει πρότυπο γυμνάσιο δεν υπάρχει πρότυπο λύκειο, τότε είναι δυνατή η σύνδεση του πρότυπου γυμνασίου με πειραματικό λύκειο. Για την σύνδεση του πρότυπου με το πειραματικό σχολείο εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 80».
Τα εκ της πείρας διδάγματα δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το αίτημα μας θα τύχει ευμενούς υποδοχής. Ευχόμαστε να διαψευστούμε.
Ταυτόχρονα απευθυνόμαστε προς εσάς, υπό την ιδιότητα σας ως του μόνου βουλευτού που εκπροσωπεί τον νομό μας στην αντιπολίτευση και σας παρακαλούμε για τα εξής:
  1. Να φροντίσετε για την συμμετοχή μας στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα μας ενώπιον του κ. Υπουργού Παιδείας
  2. Πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία να καταθέσετε, από κοινού με την επί κεφαλής του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως, τροπολογία νόμου Τομεάρχη με περιεχόμενο ίδιο (ή παρεμφερές) με αυτό που αναφέρεται παραπάνω
  3. Μετά την δημοσίευση του Πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως κατήγγειλε «τις ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία, με τις οποίες συνεχίζεται το σχέδιο υποβάθμισής τους που υλοποιεί η Κυβέρνηση» και δήλωσε «η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα υλοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος». Κατόπιν τούτου και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ουδεμία αλλαγή στο στρεβλό εκπαιδευτικό καθεστώς που εφαρμόζεται στην Ζωσιμαία Σχολή, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η έκδοση μιας  επίσημης ανακοίνωσης (ει δυνατόν από κοινού με την κ. Νίκη Κεραμέως) με την οποία θα διαβεβαιώνετε τους πολίτες των Ιωαννίνων ότι στο Πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνεται και η (αυτονόητη) πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή θα λειτουργήσει ως ενιαία σχολική μονάδα (Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο, συνδεδεμένα μεταξύ τους)
Εν αναμονή των δικών σας ενεργειών σας γνωρίζουμε ότι είμαστε πάντοτε στην διάθεση σας παροχή πρόσθετων πληροφοριών ή διευκρινίσεων
                                                  Με εκτίμηση
               Αθανάσιος Δάλλας                                Μιχαήλ Παντούλας
                  Πρόεδρος Δ.Σ.                                  Γενικός Γραμματέας
Συνημμένο:
  1. Η από 15 Απριλίου 2019 επιστολή προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ιωαννίνων