Εισήγηση Γ.Σ.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής ιδρύθηκε το 1993 με βασικούς καταστατικούς σκοπούς α) την επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και β) την αξιοποίηση των πόρων του Κληροδοτήματος Νικολάου Ζωσιμά και την διάθεση τους υπέρ της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.

Το έργο που επιτέλεσε είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην μακρόχρονη λειτουργία του συνέβαλε τα μέγιστα στην προβολή, τεκμηρίωση και προώθηση του αιτήματος υπέρ της επαναφοράς των Προτύπων Σχολείων.

Με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος διοικήσεως του Συλλόγου ήταν ιδιαίτερα δύσκαμπτος και γραφειοκρατικός με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέλη του Συλλόγου και να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού ακόμη και μεταξύ των μελών του Δ.Σ. (υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι το Δ.Σ. ήταν 15μελές, συντιθέμενο από τον Πρόεδρο, εφτά (μέλη) από τα Ιωάννινα και εφτά (7) μέλη από την Αθήνα, ενώ υπήρχε καταστατική δέσμευση για διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δ.Σ.).

Τα τελευταία δε χρόνια οι συχνές εκατέρωθεν μετακινήσεις απαιτούσαν σημαντικές δαπάνες οι οποίες καλύπτονταν με δυσκολία από τα μέλη του Δ.Σ. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετα μεγάλα εμπόδια στην λειτουργία του Δ.Σ. τα μέλη του οποίου αδυνατούσαν πλέον να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις του Καταστατικού.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με συνέπεια την ουσιαστική αποδυνάμωση του Δ.Σ. και μείωση των δυνατοτήτων του για πραγματοποίηση άμεσων και δυναμικών παρεμβάσεων.

Έτσι τον Φεβρουάριο 2015, όταν δηλαδή έγιναν οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το θέμα των Προτύπων Σχολείων ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής βρέθηκε σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκείνων των ημερών. Με την ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων, την σύνδεση της «αριστείας» με την «ρετσινιά» και την δημόσια κατακραυγή που προκλήθηκε ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε την λειτουργία πέντε (5) Προτύπων Σχολείων χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σ’ αυτά και η Ζωσιμαία Σχολή (την θέση της την είχε πάρει το Ζάνειο).

Προ αυτού του αδιεξόδου, ορισμένα εκ των μελών του  του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής ανέλάβαν την πρωτοβουλία να αντιδράσουν στις κυβερνητικές αποφάσεις και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες υπέρ των δικαίων της ιστορικής Σχολής της πόλης μας. Για να επισημοποιήσουν την παρουσία τους έναντι των αρχών, προχώρησαν αμέσως στην σύσταση σωματείου με τίτλο «Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής» που η λειτουργία της διέπεται από ένα ευέλικτο Καταστατικό και η διοίκηση της ασκείται από ένα πενταμελές Δ.Σ..

Το Δ.Σ. της «Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής» ήταν αυτό που ανέλαβε, από το 2015 και μετά, την υποστήριξη του καθολικού αιτήματος της πόλης μας για επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και για την σύνδεση της με το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά.

Εκτιμούμε ότι το πρώτο σκέλος του αιτήματος μας (λειτουγία Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής) θα ικανοποιηθεί πολύ σύντομα.

Η ευτυχής, όπως ελπίζουμε, κατάληξη πρέπει να πιστωθεί αναλογικά σε όλους όσοι συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια από το 1993 μέχρι σήμερα και συνέβαλαν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο –  στην επίτευξη των στόχων μας. Στο σημείο αυτό ας μνημονεύσουμε τιμητικά όλους όσοι λείπουν, και θα λείπουν για πάντα, από κοντά μας, αλλά τους ανήκει ένα τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας, τους: Ναπολέοντα Λαζάνη, Βασίλη Καζάκο, Ίνη Μεσαρέ, Κώστα Πύρρο και Σταύρο Δερματά.

Με αυτό το σκεπτικό τα δύο εν ενεργεία Σωματεία Αποφοίτων της ιστορικής Σχολής της πόλης μας («Σύλλογος Αποφοίτων» και «Ένωση Αποφοίτων») αποφασίσαμε να ενοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε υπέρ των κοινών σκοπών

Στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την 14η Σεπτεμβρίου 2019 στα Γιάννινα αποφασίασαμε την ενοποίηση των δύο Σωματείων με σκοπό α) να θεωρηθεί ως μία πράξη διαχειριστικής τακτοποίησης ορισμένων δυσλειτουργιών του παρελθόντος και β) να αποτελέσει μία ρητή δήλωση ενότητας όλων των Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής υπέρ της ικανοποίησης των κοινών μας

Ο ενιαίος, πλέον, Σύλλογος θα λειτουργεί με τον τίτλο «Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων»