Διάλογος με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

 Μετά την δημοσίευση του Πορίσματος του «Εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία» (Επιτροπή Λιάκου) το Συντονιστικό Όργανο Αποφοίτων Προτύπων Ιστορικών Σχολείων επιδιώξαμε και καταφέραμε να έχουμε, μία συνάντηση με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Γαβρόγλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στη Βουλή παρουσία: α) του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστα Γαβρόλου, β) του μέλους της ίδιας Επιτροπής (και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής) κ. Κώστα Δουζίνα, βουλευτού ΖΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιώς και γ) των Προέδρων των Συλλόγων Αποφοίτων Βαρβακείου, Ιωνιδείου, Ευαγγελικής Σμύρνης, Πειραματικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζανείου Πειραιά, Α’ Πλάκας και Ζωσιμαίας κ.κ. Σωτήρη Ζησόπουλου, Κώστα Μπουρλετίδη, Θάνου Τσιμπερδώνη, Ιωάννη Βαρότσου, Γιώρωου Βίτσα, Ματθαίου Αρταβάνη και Αθανασίου Δάλλα.

460 Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η συνάντηση ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις και των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος της Ζωσιμαίας Σχολής ενημέρωσε την Επιτροπή για το εκπαιδευτικό παράδοξο της λειτουργίας μόνο του Γυμνασίου και όχι του Λυκείου και τους παρέδωσε το, υπέρ της λειτουργίας της ενιαίας Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής, ΥΠΟΜΝΗΜΑ, υπογεγραμμένο από το σύνολο των εκπροσώπων της κοινωνίας των Ιωαννίνων. Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν με έκπληξη το ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ από τη μια μεριά μας αρνείται το δικαίωμα λειτουργίας του ενιαίου Προτύπου σχολείου, από την άλλη μεριά εκμεταλλεύεται δωρεάν και κατά παράβαση των ηθικών και διαχειριστικών κανόνων, την ακίνητη περιουσία της Ζωσιμαίας Σχολής.

Οι Σύλλογοι Αποφοίτων διατύπωσαν τις, επί μέρους διαφωνίες τους με το πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου και εξέθεσαν αναλυτικά τις πάγιες θέσεις τους, όπως αυτές διατυπώνονται στο, προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, έγγραφο της 24ης Φεβρουαρίου 2016. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διατύπωσαν διάφορους προβληματισμούς ως προς τη λειτουργία των Προτύπων Σχολείων και την αναγκαιότητα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων.

Εν κατακλείδι, αποφασίστηκε: α) να υποβληθεί την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ένα Υπόμνημα στο οποίο θα περιγράφονται επακριβώς οι προτάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Αποφοίτων Προτύπων Ιστορικών Σχολείων σχετικά με την λειτουργία των Προτύπων Σχολείων και β) να επαναληφθεί η συνάντηση εντός ευλόγου χρόνου

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας