Γενικεύονται οι αντιδράσεις κατά του Νομοσχεδίου για την Παιδεία

Σήμερα, 12 Μαΐου 2015, συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Παιδεία.

 

Ανακοινώσεις υπέρ της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής

Διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των φορέων της πόλεως που τάσσονται κατά των διατάξεων του, υπό ψήφιση, Νομοσχεδίου για την Παιδεία και υπέρ του αιτήματος για την λειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής  ως ενιαίας εκπαιδευτικής μονάδας.

 Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών τονίζει στην ανακοίνωσή που εξέδωσε ότι «»η ιστορικότητα της Ζωσιμαίας Σχολής και η προσφορά της στον Ελληνισμό υπαγορεύει την αναθεώρηση της αναιτιολόγητης και δυσερμήνευτης απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων εξέδωσε ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ) ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής: «διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αδικαιολόγητη ενδεχόμενη απόφαση εξαιρέσεως της Ζωσιμαίας Σχολής (Γυμνασίου και Λυκείου) από τον πίνακα των σχολείων που θα λειτουργούν σαν Πρότυπα και καλεί όλους τους εμπλεκομένους (τα πολιτικά κόμματα, το Υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές ιδιαίτερα τους βουλευτές Ηπείρου) να μην συνδέσουν το όνομά τους με την εξαίρεση του ιστορικού σχολείο της Ζωσιμαίας Σχολής (Γυμνάσιο και Λύκειο) από τον πίνακα των Προτύπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Η ανακοίνωση δε καταλήγει  με την πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση, σύμφωνα με την οποία «Σε ένα Κράτος Δικαίου η εφαρμογή του νόμου δεν είναι “α λα καρτ” – και δει προς χάριν εξωθεσμικών παραγόντων-  αλλά υποχρεωτική για όλους»

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την θεώρηση της αριστείας από την αριστερά, παλαιότερα και τώρα.

Την Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα της «Καθημερινής» ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Από τους Λαμπράκηδες, στους αγώνες κατά της Αριστείας».

Αξίζει να διαβαστεί! Οι συσχετισμοί και οι ιδεολογικές μεταλλάξεις δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, και εννοώ όλους μας, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Νομοσχεδίου «Μπαλτά

Η Κοινωνία των Πολιτών είναι παρούσα! Φαίνεται οι – εξόφθαλμα – καταστροφικές ρυθμίσεις που καθιερώνονται με τον, υπό ψήφιση, νόμο για την Παιδεία, υπήρξε το αίτιο για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών εκείνων των πολιτών που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια και αντιστέκονται στην επιχείρηση διάλυσής της και μάλιστα αυθαίρετα,  χωρίς διάλογο.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, ήταν πολύ εντυπωσιακή – και ελπιδοφόρα – η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και το πάθος της εκδήλωσης.. Τονίζουμε εν προκειμένω το ότι η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε «άρον – άρον», την τελευταία στιγμή, από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» και χωρίς την συμμετοχή ή την στήριξη πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ δε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπερβολής στη δήλωση του συντονιστή της εκδήλωσης, ομότιμου πανεπιστημιακού του ΕΚΠΑ, κ. Θάνου Βερέμη: ο οποίος είπε: «σήμερα έγινε κάτι σημαντικό: ο πολίτης έπαψε να είναι η “ωραία κοιμωμένη” και μετατράπηκε σε “θηρίο που βρυχάται”.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κ. Βάσω Κιντή, ο εκπαιδευτικός, πρώην Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και  (Δ.Ε.Π.Π.Σ.), η «ψυχή» του θεσμού των Προτύπων Σχολείων κ. Γιάννης Αντωνίου, ο σχολικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαρός και ο καθηγητής στο ΕΜΠ Νίκος Σταυρακάκης.

Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Απόσπασμα 1ο

«Θα αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος τις προκλήσεις του μέλλοντος, και εμείς θα ασχολούμαστε με την κουρελαρία των καταλήψεων και τις ιδεολογικές εμμονές περιθωριακών τύπων; Αντιστεκόμαστε στην έκπτωση των θεσμών, στην προσβολή της νοημοσύνης μας και στην αδιαφορία για τη νέα γενιά» (Βάσω Κιντή).

Απόσπασμα 2ο

 «Οι αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές στεγάζονται κάτω από έναν ιδεολογικό επικαθορισμό που αποτυπώθηκε στην εμβληματική φράση του Μπαλτά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: η αριστεία είναι ρετσινιά. Η φράση αυτή αποτελεί το highlight μιας κεντρικής ιδεολογικής και πολιτικής επιλογής, που παγιώνει και επισημοποιεί τον εξισωτισμό προς τα κάτω στην εκπαίδευση, χάριν της ικανοποίησης αιτημάτων των συνδικαλιστών» ο (Γιάννης Αντωνίου).

Στη συνέχεια θα αναφέρω τα ονόματα των πολιτικών που παρέστησαν στην εκδήλωση όχι για να προσδώσω κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στην συγκέντρωση λόγω της παρουσίας τους, αλλά για να επισημάνω τα εξής:

  • Δεν χρειάζεται οι πολίτες να τρέχουν πίσω από τους πολιτικούς. Αποδεικνύεται ότι όταν οι πολίτες αναλαμβάνουν σωστές πρωτοβουλίες, με επιστημονική εγκυρότητα και τεκμηρίωση, με ειλικρίνεια και με ανιδιοτέλεια, είναι σε θέση να πάρουν «το βάρος επάνω τους, τότε οι πολιτικοί έπονται “εκόντες άκοντες”
  • Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο πρόχειρο, αντιδραστικό και αναχρονιστικό νομοσχέδιο, που αποβλέπει μόνο στην ικανοποίηση παράλογων αιτημάτων των εκπαιδευτικών, θα αποτύχει «στην πράξη» πλήρως! Όταν σε λίγο – ή σε περισσότερο χρόνο – θα κληθούν οι πολιτικοί να επανεξετάσουν τα θέματα της Παιδείας θα πρέπει να θυμούνται ότι η θετική τους ανταπόκριση στις προτάσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» αποτελεί δέσμευση γι’ αυτούς, μη επιδεχόμενη οποιασδήπ[οτε κολοτούμπας.

Στην εκδήλωση «ΟΧΙ ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο επικεφαλής του «Ποταμιού», κ. Σταύρος Θοδωράκης, οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Σπύρος Ταλιαδούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, αλλά και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τασούλας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Μαυρωτάς, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Σπύρος Λυκούδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκη Κεραμέως, Φωτεινή Πιπιλή, Μαρία Σπυράκη.

Παρακάλεσα τον βουλευτή Ιωαννίνων κ. Κώστα Τασούλα να καταγγείλει στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή τόσο την αρχική απόφαση για αποβολή της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία, όσο και την μεταγενέστερη απόφαση για λειτουργία μόνο του Γυμνασίου και όχι του Λυκείου της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής. Τον παρακάλεσα επίσης να ανακοινώσει επίσημα αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς, μιας και δεν προστατευόμαστε από την βουλευτική ασυλία: να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιχειρείται η αποβολή της Ζωσιμαίας Σχολής από το σύστημα των Προτύπων Σχολείων.

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας