Από το “Δόξα τω Θεώ”, στο “Βοήθεια Παναγιά”

Δεν προλάβαμε να χαρούμε την ένταξη του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής και τα κακά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Την 25η Ιανουαρίου 2015, δηλαδή την ημέρα που πραγματοποιούνταν οι βουλευτικές εκλογές, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ένα άρθρο του πρώην Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη με τίτλο “Πειραματικά σχολεία ή σχολεία αριστείας” . Το κείμενο αυτό μας ανησύχησε ιδιαίτερα διότι:

  • Είδε το Φως της δημοσιότητος στην εφημερίδα που θεωρείται το επίσημο όργανο του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ)

  • τα στοιχεία που επεκαλείτο ο συγγραφέας ήταν ή ελλιπή ή ανακριβή, γεγονός που μας επέτρεπε να υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο εγράφη καθ’ υπαγόρευση

Η αντίδραση υπήρξε άμεση. Απεστάλησαν αμέσως στην εφημερίδα ΑΥΓΗ τρεις επιστολές για αντίκρουση των όσων αναφέρονται στο κείμενο της 25ης Ιανουαρίου 2015. Οι εν λόγω επιστολές που υπογράφονταν από α) τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής και διακεκριμένο νομικό κ. Μάριο Μπαχά, β) τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και γ) την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ph.D. κ. Αιμιλία Βλαχογιάννη δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015.

Παράλληλα οι Απόφοιτοι των Προτύπων Σχολείων αποφάσισαν να δράσουν – και πάλι – από κοινού και συνέταξαν σχετική επιστολή που την απηύθυναν στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά (084) (με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τάσο Κουράκη).

Δυστυχώς απεδείχθη ότι οι φόβοι μας ήταν πραγματικοί. Ο κ. Υπουργός Παιδείας εκφώνησε, από το μικροφώνου της Βουλής, τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου του. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα ΒΗΜΑ Online ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι “η αριστεία μοιάζει με «ρετσινιά» καθώς εάν αριστεύσεις είσαι αναγκασμένος να είσαι αντάξιος αυτής της έννοιας διαρκώς, ενώ αν αποτύχεις σε κυνηγάει η αποτυχία. Σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει η έννοια της αριστείας”. Στην συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση των εξετάσεων από τη φετινή χρονιά αλλά από την επόμενη.

Πολύ βαθυστόχαστες σκέψεις που εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε! Φαίνεται δε ότι ο κ. Υπουργός κατέληξε σ’ αυτά τα συμπεράσματα λόγω προσωπικής εμπειρίας, μιας και είχε την ατυχία να περάσει τα μαθητικά του χρόνια στα θρανία του Αμερικανικού Κολλεγίου και να σέρνει έτσι, σε όλη του τη ζωή, το «στίγμα της αριστείας»!

Παραπομπές

 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας