ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΡΜΑΤΑ

Σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2018, έφυγε από κοντά μας ο καρδιακός μας φίλος, ο πιστός και αλύγιστος στρατιώτης των εθνικών μας ιδανικών, ο εξέχων απόφοιτος της της Ζωσιμαίας Σχολής, ο Σταυραετός μας Σταύρος Δερματάς.
Με το κεφάλι ψηλά, με πίστη και αγωνιστικότητα και με λεβεντιά υπηρέτησε την οικογένειά του, την πατρίδα  μας και το κοινό μας στόχο για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής. Και αυτήν την εικόνα θέλω να κρατήσουμε για πάνα άσβεστη στη μνήμη μας, την εικόνα του αγέρωχου, του ανυποχώρητου, του ακατάβλητου αγωνιστή.
Η επαγγελματική του πορεία στον Ελληνικό Στρατό περιγράψεται στο σύντομο Βιογραφικό σημείωμα που ακολουθεί.
Από την μεριά μου επιθυμώ να αναδείξω την τεράστια συμβολή του Σταύρου στην επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων στην Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και στην επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής. Από το 1993 και μέχρι τώρα ήταν πρωτεργάτης αυτής της μεγάλης προσπάθειας και με την δική πολύτιμη συμβολή οργανώθηκαν συνέδρια, γράφηκαν άρθρα σε εφημερίδες, εκδόθηκε το περιοδικό ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ (ιδεολογικό και επιστημονικό όργανο ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας), έγιναν παραστάσεις σε κόμματα και Υπουργεία και πολλά άλλα. Από το 1999 και μετά συμμετείχε σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ κατά την περίοδο 2009 – 2012. Η συμβολή του στην δημιουργία αυτού του οράματος και στην θετική κατάληξη του σκοπού μας υπήρξε καταλυτική.
Φίλε μας Σταύρο, αιωνία η μνήμη σου
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1946. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή το 1964. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1964 απ΄ όπου απεφοίτησε το 1968 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Υπηρέτησε σε Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης σε Μηχανογραφικούς φορείς του ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ σαν Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Σύνοδο Δντών Εξοπλισμών των χωρών-μελών, Εθνικός Αντιπρόσωπος στην επιτροπή Αμυντικών Ερευνών και στην επιτροπή Σχεδιάσεως Εξοπλισμών. Τοποθετήθηκε και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Στρατιωτική Επιτροπή στο ΝΑΤΟ, εθνικός αντιπρόσωπος στις Επιτροπές Τυποποιήσεως, Συντονισμού Πολιτικής, Συντονισμού Επαληθεύσεων Μειώσεων εξοπλισμών και σύμβουλος του Έλληνα Μονίμου Αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ σε θέματα εξοπλισμών.
Φοίτησε σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές του Όπλου του, την Ανωτάτη Σχολή πολέμου και την Σχολή του NATO στο Oberamergau της Γερμανίας. Έλαβε το πτυχίο του Προγραμματιστού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από το ΕΛΚΕΠΑ και το μεταπτυχιακό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Cranfield της Αγγλίας στις “Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Διοίκηση”.
Δίδαξε ως καθηγητής πληροφορικής στη Στρατιωτική  Σχολή Ευελπίδων, στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, στο ΕΛΚΕΠΑ, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Προγραμματιστών ΓΕΕΘΑ και στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου. Κυκλοφόρησε σύγγραμμα με τίτλο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοικήσεως» και συνέταξε μελέτες για την Ασφάλεια και Ακρίβεια των Στρατιωτικών δεδομένων των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τη Μηχανογράφηση του ΓΕΕΘΑ και του ΝΙΜΤΣ, τη δημιουργία Διευθύνσεως Εξοπλισμών – Προμηθειών και Ερευνών στο Υπουργείο Άμυνας και την Αναδιοργάνωση και Αυτοματοποίηση της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Αποστρατεύτηκε το 2007 με το βαθμό του Αντιστρατήγου.
Μιλούσε  άριστα Αγγλικά και καλα Γαλλικά. Ήταν έγγαμος  και πατέρας δύο θυγατέρων.
Συντάκτης
Σάκης Δάλλας