Αντιδράσεις για την τροπολογία Μπαλτά

Το βράδυ της 28ης Απριλίου 2015 ενημερώσαμε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, τα ΜΜΕ των Ιωαννίνων και τις αρχές της πόλης μας για το ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την διαγραφή της Ζωσιμαίας Σχολής από τον κατάλογο των εκπαιδευτηρίων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία. Παράλληλα επισημαίναμε ότι «κανένας δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να επικαλεστεί άγνοια ή ελλιπή πληροφόρηση! Βουλευτές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων, Πολιτιστικά, Επαγγελματικά και Επιστημονικά Σωματεία των Ιωαννίνων  έχουν υποχρέωση να δηλώσουν δημόσια εάν υποστηρίζουν την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, εάν υπερασπίζονται την μακρόχρονη εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και εάν τιμούν την μνήμη και την προσφορά των εθνικών μας ευεργετών και στην περίπτωση δε που αποφασίσουν να συμπαραταχθούν με αυτούς που δρουν για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών, οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα και με κάθε νόμιμο τρόπο για την ανατροπή αυτής της, βλαπτικής για τον μέλλον της νεολαίας μας, πράξης του Υπουργού Παιδείας».

Από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της πόλης μας, εκτός από την Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής που ανέδειξε το θέμα ως μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας και ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή, ανταποκρίθηκαν θετικά μόνο η ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής.

Η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής ενήργησε ως εξής:

  • απηύθυνε αμέσως (το πρωί της 29ης Απριλίου 2015) επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη. Με αυτή την επιστολή διαμαρτύρονταν για το ότι “η απόφαση διαγραφής της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα Σχολεία ελήφθη αυθαίρετα και κατά παράβαση των κριτηρίων που καθόρισε η ίδια η πολιτεία και ζητούσε την αναθεώρηση των αρχικών αποφάσεων και την επανένταξη της Ζωσιμαίας Σχολής στον κατάλογο των εκπαιδευτικών μονάδων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία“.
  • ενημέρωσε όλους του Γιαννιώτες βουλευτές και πολιτευτές και, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την Ν.Δ., το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κώστας Τασούλας, η κ. Άννα Ασημακοπούλου και ο κ. Σ. Καλογιάννης υποσχέθηκαν ότι θα ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα της Ν.Δ. και ότι θα ενεργήσουν συντονισμένα υπέρ της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ ο πρώην Υπουργός κ. Σ. Καλογιάννης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ενημερώθηκε λεπτομερώς και αναμένεται η εκδήλωση θετικών πρωτοβουλιών από το ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Μάρκου υπέβαλε σχετική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και το ΠΟΤΑΜΙ πήρε επίσημα θέση υπέρ της Ζωσιμαίας Σχολής και ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του την ερώτηση της κ. Κατερίνας Μάρκου.
  • Απευθυνθήκαμε στο Συντονιστικό όργανο των Αποφοίτων Προτύπων Σχολείων και τους ζητήσαμε να ενημερώσουν σχετικά και να ζητήσουν την υποστήριξη των βουλευτών που έχουν αποφοιτήσει από Πρότυπα Σχολεία. Το αίτημα μας έγινε αποδεκτό και έχουν γίνει ήδη οι αναγκαίες επαφές.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά την υπ’ αριθμόν 30245/2846/29ης Απριλίου 2015 επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί υπήρξε αυτή η παλινωδία από την πλευρά σας, όταν μάλιστα από τα πέντε σχολεία που εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι “έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική τους εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή”, τελικά το μόνο σχολείο που εξαιρέσατε στην τροπολογία είναι η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Ειλικρινά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί όταν ορίζετε πρότυπα σχολεία “για ιστορικούς αποκλειστικά λόγους”, όπως αναγράφετε στην τροπολογία, εξαιρείται τη Ζωσιμαία Σχολή που είναι το πιο ιστορικό, το πιο παλιό (έτος ίδρυσης 1833) από τα πέντε σχολεία στα οποία εσείς είχατε αναφερθεί. Με δεδομένο ότι η τροπολογία απεσύρθη για να κατατεθεί την Παρασκευή ως αυτοτελές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ζητάμε να υλοποιήσετε τα όσα ο ίδιος είχατε δεσμευθεί και να περιλάβετε τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (Γυμνάσιο – Λύκειο) στα πρότυπα σχολεία».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής συνεδρίασε εκτάκτως την 29η Απριλίου 2015 και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής: «Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πληροί όλους τους όρους που επιτρέπουν τη λειτουργία ενός Πρότυπου σχολείου με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου (άρτια υποδομή, προσωπικό με άριστη κατάρτιση και επιστημονικό υπόβαθρο, πανελλήνιες και διεθνείς επιτυχίες).  Αφού λοιπόν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, γιατί απογυμνώνεται η επαρχία με συγκέντρωση των Προτύπων αποκλειστικά στην περιοχή της πρωτεύουσας; Επίσης, σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Χρ. Μαντά, ο υπουργός κ. Αρ. Μπαλτάς απάντησε: “Ξέρουμε την εκπαιδευτική ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής και τα ιστορικά σχολεία της περιοχής και θέλουμε, όντως, πραγματικά να το δούμε”. Ο μόνος λόγος για να αποχαρακτηριστεί το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας από Πρότυπο Σχολείο θα ήταν η κατάργηση όλων των Προτύπων

Ιδιαίτερης προβολής έτυχε το θέμα από τον Ημερήσιο Τύπο των Ιωαννίνων και των Αθηνών της 30η Απριλίου 2015. Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύθηκε άρθρο του κ Αποστόλου Λακασά με τίτλο «Τα αίτια του αποκλεισμού της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα».  Ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ιωαννίνων κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα την είδηση για την τροπολογία Μπαλτά και με τίτλο  «ΚΑΙ Η “ΑΡΙΣΤΕΙΑ” ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ! – Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να καταργήσει το Πρότυπο της Ζωσιμαίας». Ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Αντιδράσεις για το… μη πρότυπο σχολείο», τα ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ  δημοσίευσαν ολοσέλιδο άρθρο (3η σελίδα) με τίτλο «Δεν αποτελεί Πρότυπο, το Σχολείο των μεγάλων προσωπικοτήτων», ενώ στην ιστοσελίδα Epirus Gate αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο «Τα αίτια του αποκλεισμού της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα».