ΑΒΕΡΩΦ Ιωαννίνων

ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ (Έτος ιδρύσεως 1932)

Ο ΑΒΕΡΩΦ δημιουργήθηκε το 1932 από τη συγχώνευση όλων των ομάδων της πόλης, δηλαδή του ΠΥΡΡΟΥ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και της (αγνώστων λοιπών στοιχείων) ΝΙΚΗΣ.

Μετά το 1936, όταν δηλαδή καταστρατηγήθηκε η αρχική συμφωνία του 1932, ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανεξαρτητοποιήθηκαν πάλι και συνέχισαν την αθλητική τους δραστηριότητα ως αυτόνομα σωματεία, ο ΑΒΕΡΩΦ συνέχισε την δική του πορεία στα αθλητικά δρώμενα της πόλεως, κληρονομώντας από το παρελθόν μόνο την ιστορική παράδοση του ΠΥΡΡΟΥ.

Ο ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ υπήρξε ο μακροβιότερος αθλητικός σύλλογος των Ιωαννίνων, με μεγάλη δράση και επιτυχίες στον πανελλήνιο αθλητισμό, με τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου, βόλεϊ, ποδηλασίας και μπάσκετ. Ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές και αθλητές στίβου που διακρίθηκαν και πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ποδοσφαιριστές Κώστας Κόκκας που αγωνίστηκε για ένα χρονικό διάστημα στην ιστορική Α.Ε.Κ. (ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής Γιαννιώτικης ομάδας που μεταγράφηκε σε έναν από τους μεγάλους συλλόγους της Αθήνας) και Γιώργος Σιόντης που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς, στην Εθνική Ελπίδων και στην Εθνική Ενόπλων.

Ο Κώστας Κόκκας πίστευε ότι πολλοί ποδοσφαιριστές των Ιωαννίνων ήταν άξιοι να αγωνιστούν σε μεγάλες ομάδες. Συγκεκριμένα έλεγε ότι: «Εγώ, ο Στάθης Τσανακτσής, και Γιώργος Σιόντης ήμασταν  τυχεροί και αγωνιστήκαμε σε μεγάλες ομάδες των Αθηνών. Αυτό δεν θα πεί ότι ήμασταν, υποχρεωτικά, και οι καλύτεροι. Το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο ανέδειξε πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές που άξιζε να αγωνιστούν στις μεγάλες ομάδες, ακόμη και στην Εθνική Ελλάδος. Θα αναφερθώ σε ορισμένα τέτοια ονόματα παρά τον κίνδυνο που διατρέχω να παρεξηγηθώ γιατί, σίγουρα, κάποιον θα έχω ξεχάσει: από τον ΑΒΕΡΩΦ οι Πέτρος Παπαδημητρίου, Γιαννάκης Κώττης, Θόδωρος Κλήμης, Παύλος Τζαμάκος και από τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ οι Σαράντης Παπαηλίας, Κώστας Παπακοσμάς, Αλέξης Ζώης, Σπύρος Παπλιάκος κ.α..»

Πρόεδροι της ομάδος διετέλεσαν οι:

 • Χρηστίδης Στέφανος (γιατρός)

 • Ζαλίγκας Κωνσταντίνος (Έμπορος)

 • Κυρκόπουλος Γεώργιος (Δικηγόρος)

 • Σακκάς Γρηγόριος (Δημοσιογράφος και, μετέπειτα, Νομάρχης Καρδίτσας και Δήμαρχος Ιωαννίνων)

 • Μητροκώστας Κωνσταντίνος (Δικηγόρος)

 • Ματσόπουλος Κωνσταντίνος (Ιατρός),

 • Γιαννής Περικλής (Ιατρός, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό επί 35 χρόνια, σαν αθλητής στίβου και σαν διοικητικός παράγων)

 • Παπασταύρου Ιωάννης (Γεωπόνος)

 • Μάντζιος Χαρίλαος (Ιατρός)

 • Φίλιος Αχιλλέας (Ιατρός)

 • Δαβαρτζίκης Κωνσταντίνος (Έμπορος)

 • Φρίγκας Λάκης (Διευθυντής Νομαρχίας)

 • Παπαπάνος ……. (Διευθυντής Δ.Ε.Η.).

 

 

 

1934 – ΑΒΕΡΩΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ476.01 Κόκκας 1934.1
Την 11η Μαρτίου 1934 ο ΑΒΕΡΩΦ αγωνίστηκε στο γήπεδο της πλατείας Ομονοίας (Λιθαρίτσα) εναντίον του Παναμβρακικού Άρτας. Το αποτέλεσμα της αγώνα ήταν 3-1 υπέρ της ομάδας των Ιωαννίνων. Οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ που αγωνίστηκαν εκείνη τη μέρα με την κιτρινόμαυρη φανέλα ήταν οι εξής (Όρθιοι): Ταμβακόπουλος, Ηλιάδης, Καταμπουίκης Γεράσιμος (τερματοφύλακας), Τάκης Μαρτίνης (με πολιτικά, Γενικός Αρχηγός, πρώην ποδοσφαιριστής του Πύρρου), Κώστας Αναγνωστόπουλος, Τιμολέων Ζουρνάς, Σκούρτης. (Καθιστοί): Γ. Γενιάς, Κασίδης (τερματοφύλακας), Κ. Γενιάς, Μιχάλης Πασχαλάκης, Γ. Λαγός και  Μαριώλης (ξαπλωμένος, πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυνπιακού)

 

 

 

1934 Ο ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ  
476.02 Κόκκας 1934.2
Η φωτογραφία ελήφθη την 21η Μαΐου 1934 στο γήπεδο του Αγρινίου, πρι από τον ποδοσφαιρικό αγώνα του ΑΒΕΡΩΦ εναντίον του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ που έληξε ισόπαλος 1-1.  Οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ εμφανίζονται με κιτρινόμαυρες φανέλες και στην πρόσθετη πινακίδα αναφέρονται τα  ονόματα των παικτών: (Όρθιοι) Καταμπουίκης Γεράσιμος (τερματοφύλακας), Τιμολέων Ζουρνάς, Γ. Λαδάς, Μιχάλης Πασχαλάκης, Ι. Ζάππας (συγγενής και απόγονος των Εθνικών Ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα), Περίδης (Αρχηγός) (Καθιστοί) Αλέξανδρος Μητροκώστας Γ. Γιαννιάς, Ι. Ταμπάκης και Στέφανος Μακρής. όρθιος δεξιά με πολιτικά: ο Γενικός Αρχηγός Κ. Αναγνωστόπουλος.  Επειδή στην απάνω σειρά εμφανίζονται οχτώ (8) ποδοσφαιριστές και αναγράφονται εφτά (7) ονόματα και στην κάτω σειρά  πέντε (5) ποδοσφαιριστές  έναντι τεσσάρων (4) ονομάτων,  δεν επιχειρήσαμε να κάνουμε υην αντιστοίχηση προσώπων και ονομάτων (πλην του τερματοφύλακα Καραμπουίκη)

 

 

1936, ΑΒΕΡΩΦ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ
476.32 Κόκκας 1936
Τα εγκαίνια  του νέου σταδίου των Ιωαννίνων έγιναν το 1936, με τον αγώνα ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΑΒΕΡΩΦ . Πριν από την έναρξη του αγώνα οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο συνοδευόμενες και από του δύο προέδρους τους Κωνσταντίνο Βενέτη (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ) και Γεώργιο Κυρκόπουλο. Οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ παρατάχθηκαν με κιτρινόμαυρες φανέλες και οι του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ με λευκοπράσινες. Όρθιοι: Ηλίας Μωυσιάδης, Γεώργιος Ζάππας, Δήμος, Χρυσόστομος Νικολαΐδης (με πολιτικά), Γεώργιος Μπάρκης, Κωνσταντίνος Βενέτης,  Αλέξανδρος Μητροκώστας, Γεώργιος Κυρκόπουλος, Κων. Καραγιάννης (με πολιτικά, αθλητής μεγάλων αποστάσεων), Ανδρέας Μακρυγιάννης, Τρεντίνο Βοΐδίτσης, Γεώργιος Λαδάς, Τιμολέων Ζουρνάς και Δημήτριος Χατζής Καθιστοί: Αν. Φιλλίδης (κρατάει το λάβαρο της ομάδας του), Σταύρος Συγγούνας (ράπτης), Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Στεφανίδης (δάσκαλος), Στέφανος Μακρής, Μιχάλης Μάλλιοςω(δάσκαλος), Φροίξος Τζόβας (δάσκαλος), Γεώργιος Πατραμάνης και Αντώνης Περίδης (πολτικός μηχανικός) Ξαπλωτοί: οι τερματοφύλακες των ομάδων Ιωάννης Δανάκας (δάσκαλος) και Πέτρος Καππάς (αυτονικητιστής)
 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟ 1938 (Ή ΤΟ 1939)476.04 Κόκκας 1938.2
Στη επάνω αριστερά της φωτογραφίας αναγράφεται η χρονολογία 1938, ενώ στο δακτυλογραφημένο κείμενο  η χρονολογία 1939. Όρθιοι: άγνωστος παράγων, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Επ. Μπάτσος, Κώστας Κόκκας, Στέφανος Ορφανίδης, Π. Φλαμπιτζής, Γ. Λαδάς, Κωνσταντίνος Κούρτιος, Κ. Γιαννάς και Λύκας (Γενικός Αρχηγός) Καθιστοί: Αλέξανδρος Μητροκώστας, Τ. Τζουριάδης και Πέτρος Καππάς

 

 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1940, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΡΤΙΟΥ
476.06 Κόκκας 1940.1
Δημήτριος Πλόκας, Κωνσταντίνος Κούρτιος, Στέφανος Ορφανίδης, Ευάγγελος Γιαννής, Αντώνιος Περίδης, Αλέξης Μητροκώστας, Πέτρος Καππάς, Χρήστος Παπαντωνίου, Γεώργιος Λαδάς, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, Κώστας Κόκκας και Καραμπουίκης Γεράσιμος (Γενικός Αρχηγός) . Ο Κωνσταντίνος Κούρτιος έπεσε στο Αλβανικό Μέτωπο, μαχόμενος υπέρ πατρίδος. 

 

 

 

Π.Α.Σ. ΑΒΕΡΩΦ – Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ 1948

476.07 Κόκκας 1948.1

Με το πέρασμα των χρόνων άλλοι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από τη ομάδα τερματίζοντας την ποδοσφαιρική τους δράση, ενώ νεώτεροι παίχτες ανανέωναν συνεχώς το δυναμικό της ομάδας. Ο μόνος ο οποίος, από το 1934 και μετά, δεν απουσιάζει από τη σύνθεση της ομάδας είναι ο Κώστας Κόκκας! Στη συγκεκριμένη φωτογραφία οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ εμφανίζονται με τις καινούργιες φανέλες, ίδιες με τις φανέλες της Άρσεναλ, που δώρησε στην ομάδα ο άρτι επιστρέωας εκ Λονδίνου Πρόεδρος Χαρίλαος Μάντζιος. Όρθιοι: Β. Λιόντος, Κώστας Μακρής (παρατσούκλι:  Ντενεκές), Αναστάσιος Νότσικας, Γιώργος Νικολαΐδης, Δημήτρης Λάμαρης και Κατσακιλάφης. (Καθιστοί): Χαράλαμπος Καρανίκας. Κώστας Κρικώνης, Ιωάννης (Νούλης). Παπαπακώστας (τερματοφύλακας), Γεώργιος Μπέρτζος και Κώστας Κόκκας 
Ο Κώστας Μακρής ήταν μέλος της οικογενείας που διηύθυνε το παραλιακό μουσικό – καφενείο “ΜΑΚΡΗΣ”. Ήταν σπουδαίος αθλητής και, εκτός από ποδοσφαιριστής, διακρίθηκε και ως χειμερινός κολυμβητής. Στην γιορτή των Φώτων  ο Κώστας Μακρής έπεφτε κάθε χρόνο στα κρύα νερά της λίμνης και σχεδόν πάντοτε  μονοπωλούσε το “πιάσιμο του σταυρού”.   

 

 

 

 

1950, ΑΒΕΡΩΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

476.08 Κόκκας 1950.1

Στη φωτογραφία αναγράφεται το 1950 ως χρονολογία διεξαγωγής του αγώνα. Σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία του Κώστα Ζδράβου που συμμετέχει στη σύνθεση της ομάδας, η φωτογραφία θα πρέπει να είναι του 1953, όταν δηλαδή αυτός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στον ΑΒΕΡΩΦ.
ΑΒΕΡΩΦ (Όρθιοι): Άγνωστος φίλαθλος, Ισίδωρος Ζήκος  (είχε το παρατσούκλι: Τρεμολάζαρος), Κώστας Ιωάννου, Κώστας Ζδράβος, Χρήστος Ευαγγέλου, Ι. Δάφλος, Θεόδωρος Κλήμης (γνωστός ως Θοδωράκης), Δημήτρης Λάμαρης, Μιχάλης Σιόντης, Νίκος Κήττας, Μιχάλης Τζουβάρας, Κώστα Κόκκας και ο διαιτητής του αγώνα Ευάγγελος Λικιαδρόπουλος (ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, μουσικός της VIII Μεραρχίας)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καθιστοί): Θάνος Ηλίας, Ιωάννης Ζούκης, Αθανάσιος Σιδηρόπουλος, Πέτρος Παπαδημητρίου, Απόστολος Μανουσαρίδης, Δημ. Μπενέκος, Κλέων Κουμπούλης, Κων. Βλέτσας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Βοϊδίτσης, Νίκος Κήττας και Χριστόπουλος. 

 

 

 

1950, ΑΒΕΡΩΦ – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 4-1

476.09 Κόκκας 1950.2

Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ομάδες και παρά τις δυσχέρειες μετακινήσεων σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, οι ομάδες των διαφόρων πόλεων προσπαθούσαν – και τα κατάφερναν  συχνά – να οργανώνουν μεμονωμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ τους. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας διοργανώθηκε, στα Γιάννινα το 1950, ο αγώνας μεταξύ ΑΒΕΡΩΦ και ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ που έληξε με νίκη της τοπικής ομάδος (4-1). Με την ομάδα του ΑΒΕΡΩΦ αγωνίστηκε, δανεικός, ο Πέτρος Παπαδημητρίου ο οποίος  την εποχή εκείνη ήταν ποδοσφαιριστής του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ιωαννίνων, Η σύνθεση του ΑΒΕΡΩΦ σ’ αυτόν τον αγώνα (με τις πορτοκαλί φανέλες) είχε ως εξής: (¨Ορθιοι) Γιώργος Μπέρτζος, Κώστας Κρικώνης, Μιχάλης Σιόντης, Χαράλαμπος Καρανίκας και Κώστας Κόκκας (Καθιστοί) Κώστας Μκρής, Ιωάννης Παπακώστας, Ισίδωρος Ζήκος (με την μπάλα στα χέρια), Θεόδωρος Κλήμης, Μιχάλης Τζουβάρας και Πέτρος Παπαδημητρίου

 

 

1951, ΑΒΕΡΩΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

476.10 Κόκκας 1951.1

Ο ΑΒΕΡΩΦ ήταν φιλόδοξη ομάδα και εδιοικείτο από πολύ σημαντικούς παράγοντες των Ιωαννίνων. Το 1951 διοργανώθηκε στα Γιάννινα ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΑΒΕΡΩΦ και ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Νέας Σμύρνης. Ο  αγώνας αυτός θεωρείται ιστορικός διότι ήταν η πρώτη φορά που κάποια ομάδα της Α’ Κατηγορίας Αθηνών αγωνίζονταν στα Γιάννινα.  Στη φωτογραφία δεν αναγράφεται το αποτέλεσμα του αγώνα. Σ’ αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν οι εξής ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ (με επιχρωματισμένες φανέλες) Όρθιοι: Γκράτζιος, Νούλης Παπακώστας, Βασίλειος Δερδεράκης (ο 2ος με λευκή φανέλα, μάλλον έλαβε μέρος ως διαιτητής), Γιώργος Νικολαΐδης, Κώστας Κόκκας, Αναστάσιος Νότσικας και Χαράλαμπος Καρανίκας Καθιστοί: Τζοφόπουλος, Α. Μαυρίδης, Δημήτρης Λάμαρης, άγνωστος, Γιώργος Μπέρτζος και Δώρης Ζήκος

 

 

 

ΑΒΕΡΩΦ 1952

476.11 Κόκκας 1952.1

Η φωτογραφία “τραβήχτηκε” το 1952, μπροστά από το τέρμα που βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά του σταδίου, δηλαδή στην πλευρά που “έβλεπε”  προς τη λίμνη.  Είναι εμφανές ότι τα δίχτυα δεν στερεώνονταν με ασφάλεια στα δοκάρια, με συνέπεια να υπάρχουν πολλά κενά (τρύπες) μεταξύ δοκαριών και διχτυών. Πολλές φορές – και δεν ήταν σπάνια αυτά τα περιστατικά – η μπάλα περνούσε μέσα από κάποια τρύπα και κυλούσε εκτός γηπέδου.  Τότε άρχισαν οι διαπληκτισμοί μεταξύ ποδοσφαιριστών και φιλάθλων για το εάν έπρεπε να “μετρήσει” το γκόλ ή όχι. Τη λύση την έδινε ο διαιτητής, ο οποίος στη συνέχεια είχε εξασφαλισμένο τον αφορισμό του “πουλημένου” από τους οπαδούς της μιας ή της άλλης ομάδας (ανάλογα με το ποιά ομάδα ζημιώνονταν από την απόφαση του)
Οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ φωτογραφίζονται πανευτυχείς, μετά το τέλος ενός νικηφόρου αγώνα, παρέα με τα τρία (3) κύπελλα, έπαθλα της νίκης τους.  ‘Ορθιοι: Βύρων Λιόντος, Γιώργος Νικολαΐδης, Αναστάσιος Νότσικας, Βύρων Γιαραλής, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καρανίκας, Ιωάννης Δούμας, Δημήτριος Λάμαρης και Κώστας Κόκκας  Καθιστοί: Ισίδωρος (Δώρης) Ζήκος, Γεώργιος Μπέρτζος και Δημήτριος Χατζής

 

 

 

1953, Ο ΑΒΕΡΩΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

476.13 Κόκκας 1953.1

Ο ΑΒΕΡΩΦ αντιμετώπισε το 1953 τον ΑΧΙΛΛΕΑ Τρικάλων, τον οποίο νίκησε με σκορ 7-1.  Στο αριστερό άκρο  της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Πρόεδρος της ομάδας Χαρίλαος Μάντζιος

 

 

 

 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1953

476.15 Κόκκας 1953.3

Όρθιοι: Γιώργος Παπαντωνίου, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καρανίκας, Θόδωρος Κλήμης, Χρήστος Ευαγγέλου, Λάκης Φρίγκας (με πολιτικά, Πρόεδρος της ομάδας), Νίκος Ευαγγέλου (εξάδελφος του Χρήστου), Κώστας Ζδράβος (παρατσούκλι: Αμερικάνος),  Τάκης Μπάλλας (φυγάς από τη Βόρειο Ήπειρο – στην πινακίδα αναγράφεται, λανθασμένα, με το όνομα “Σαρρέας”) και Κώστας Κόκκας  Καθιστοί: Γιαννάκης Κώττης, Ισίδωρος Ζήκος και Δημήτρης Λάμαρης.
Ο Κώστας Ζδράβος (ο Αμερικάνος), όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στον ΑΒΕΡΩΦ, ήταν μαθητής της Ζωσιμαίας Σχολής. Το 1956 πήγε για σπουδές στις Η.Π.Α. όπου συνέχισε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, στην αρχή στην   GREEK AMERIKAN  N.Y  και αργότερα στην HELLENIC SPORTING CLUB της Νέας Υόρκης. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός και εργάστηκε σε μεγάλες Δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες της Ελλάδας και των Η.Π.Α.

 

 

 

1953, ΑΒΕΡΩΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΘΗΝΩΝ 

476.14 Κόκκας 1953.2

Ο ΑΒΕΡΩΦ ήταν ένα φιλοπρόοδο Σωματείο και προσπαθούσε να διευρύνει τη δράση του πολύ πέρα από τα Γεωγραφικά όρια της Ηπείρου. Φιλοδοξούσε να συναγωνιστεί τα μεγάλα Σωματεία των Αθηνών και έτσι, μετά τον αγώνα που έδωσε εναντίον του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ το 1951, το 1953 αντιμετώπισε στα Γιάννινα το ΑΠΟΛΛΩΝΑ Αθηνών (Ριζούπολης) ο οποίος, εκείνη την εποχή, διέθετε  μία πολύ ισχυρή ομάδα και στην σύνθεση του περιλαμβάνονταν πολλοί ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος. Ο αγώνας έληξε με νίκη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ (σκορ 2-3) και στην αναμνηστική φωτογραφία διακρίνονται στην κάτω σειρά (καθιστοί) οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ που πήραν μέρος στον αγώνα:  Χρήστος Ευαγγέλου, Μιχάλης Σιόντης, Κώστας Μακρής, Γιαννάκης Κώττης, Νούλης Παπακώστας, Γεώργιος Μπέρτζος, Δημήτρης Λάμαρης, Χαράλαμπος Καρανίκας, Κώστας Κόκκας, Πέτρος Παπαδημητρίου, Κώστας Κρικώνης και Κωνσταντίνος Δαβαρτζίκης (με πολιτικά, Πρόεδρος)

 

 

 

1953, ΑΒΕΡΩΦ – ΔΑΦΝΗ ΑΘΗΝΩΝ 2-2

476.16 Κόκκας 1953.4

Η ΔΑΦΝΗ ήταν μία σπουδαία ομάδα εκείνης της εποχής και αγωνίζονταν στη Α’ Κατηγορία Αθηνών (Πρωτάθλημα ανάλογο του σημερινού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας). Ο ΑΒΕΡΩΦ προσκάλεσε τη Δάφνη Αθηνών στα Γιάννινα και ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2. Διακρίνονται στην κάτω σειρά (καθιστοί) οι ποδοσφαιριστές του ΑΒΕΡΩΦ που πήραν μέρος στον αγώνα: Χρήστος Ευαγγέλου, Ισίδωρος (Δώρης) Ζήκος, Γεώργιος Μπέρτζος, Κώστας Ιωάννου, Νίκος Καρανίκας, Δημήτρης Λάμαρης, Κώστας Κρικώνης, Γιώργος Νικολαίδης, Κώστας Κόκκας (αρχηγός), Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καρανίκας, Νίκος Κήττας, Άγνωστος, Τάκης Καρακίτσος και Θοδωράκης Κλήμης. Αριστερά (με πολιτικά) ο Αλέκος Μητροκώστας και δεξιά (με τη ρεμπούπλικα) ο Πρόεδρος Περικλής Γιαννής.  

 

 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1954 (1)

476.17 Κόκκας 1954.1

Κώστας Ιωάννου, Αν.(Τάκης) Καρακίτσος, Κώστας Κρικώνης, Ι. Δάφλος, Νούλης Παπακώστας, Κώστας Κόκκας, Χρήστος Ευαγγέλου,  Αναστάσιος Νότσικας, Γιώργος Μπέρτζος,  Μιχάλης Τζουβάρας, Θορωράκης Κλήμης, Δημήτρης Λάμαρης και Άγνωστος

 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1954 (2)
476.18 Κόκκας 1954.2Κώστας Κόκκας, Αναστάσιος (Τάκης) Καρακίτσος, Γιαννάκης Κώττης Δημήτρης Λάμαρης, Γιώργος Παπαντωνίου, Κώστας Ζδράβος, Νίκος Ευαγγέλου, Νίκος Καρανίκας, Θοδωράκης Κλήμης, Δώρης Ζήκος, Χρήστος Ευαγγέλου και Γιώργος Νικολαΐδης.  

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1954 (3)
476.19 Κόκκας 1954.3
Ισίδωρος (Δώρης) Ζήκος, Θοδωράκης Κλήμης, Μιχάλης Σιόντης, Δημήτρης Λάμαρης,  Χαράλαμπος Καρανίκας, Κώστας Κόκκας, Πέτρος Παπαδημητρίου (ποδοσφαιριστής, με πολιτικά), Κώστας Κρικώνης, Τσίνος (με πολιτικά, Σύμβουλος), Κώστας Μακρής, Γιώργος Μπέρτζος, Γιαννάκης Κώττης και Μιχάλης Παπαγεωργίου (Σύμβουλος)

 

 

 

 

1954, Ο ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ Α.Ε.Κ. 

476.20 Κόκκας 1954.4

Την 2α Αγούστου 1954, ο ΑΒΕΡΩΦ αγωνίστηκε στο στάδιο Ιωαννίνων εναντίον της Α.Ε.Κ. (Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως), της σπουδαιότερης ομάδας που είχε αγωνιστεί μέχρι τότε στα Γιάννινα. Ο αγώνας έληξε με νίκη της Α.Ε.Κ. με 3-1. Δεν διαθέτουμε στοιχεία για την – μετά βεβαιότητος – ταύτιση των εικονιομένων. Διακρίνονται μεταξύ των άλλων: α) οι παράγοντες του ΑΒΕΡΩΦ Μάκης Παπαγεωργίου, Περικλής Γιαννής, Τσίνος και Κώστας Δαβαρτζίκης β) οι παίκτες της ΑΕΚ Κρεούζας (τερματοφύλακας), Αδαμαντίδης, Μουρατίδης, Πόύλης, Σταματιάδης και Τσαγκάρης και γ) οι παίκτες του ΑΒΕΡΩΦ Ζήκος, Κώττης, Καρανίκας, Ευαγγέλου, Κλήμης, Παπαδημητρίου, Λάμαρης, Μακρής, Κόκκας, Μπέρτζιος, Καρακίτσος, Σιόντης Μ., Κρικώνης Κ. και Σδράβος.

 

 

 

1955, Ο ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΤΗΣ Α.Ε.Κ. 

476.21 Κόκκας 1955.1

Ο ΑΒΕΡΩΦ αγωνίστηκε εναντίον της Α.Ε.Κ. (Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως) και το 1955. Στον αγώνα αυτό νικητής αναδείχθηκε ο ΑΒΕΡΩΦ με 3-2. Πριν από τον αγώνα οι ποδοσφαιριστές που έλαβαν μέρος στον αγώνα και παράγοντες των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν μέσα σε ένα ευχάριστο και εορταστικό κλίμα. Επειδή από την πινακίδα που συνοδεύει τη φωτογραφία δεν προκύπτει ακριβής αντιστοίχηση προσώπων και ονομάτων, η καταχώρηση των ονομάτων των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων γίνεται με τη σειρά που καταγράφονται στην επεξηγηματική πινακίδα και όχι κατά τη σειρά εμφάνισης τους στη φωτογραφία.
ΑΒΕΡΩΦ: Δώρης Ζήκος, Νούλης Παπακώστας, Κλέαρχος Σαρρέας, Κώστας Κρικώνης, Μπάμπης Καρανίκας, Αναστάσιος Νότσικας, Πέτρος Παπαδημητρίου, Φάνης Παπαδόπουλος, Γιαννάκης Κώττης, Θοδωράκης Κλήμης, Ανδρέας Μαχαίρας, Μιχάλης Σιόντης, Νίκος Ντάφλος, Κώστας Ζδράβος και Κώστας Κόκκας (ανάμεσα από τους δύο παλιούς συμπαίκτες του στη Α.Ε.Κ., Κλεάνθη Μαρόπουλο και Κώστα Πούλη). Α.Ε.Κ.: Κανάκης, Παπαγεωργίου, Τσαγκάρης, Εμμανουηλίδης, Ταψής, Μουρατίδης, Κουντούρης, Παραγιός, Κρεούζας και Πούλης. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Κλεάνθης Μαρόπουλος (Γενικός Αρχηγός της Α.Ε.Κ.), Περικλής Γιαννής (Πρόεδρος του ΑΒΕΡΩΦ), Κωνσταντίνος Δαβαρτζίκης, Τοπάλης, Γ. Γεωργιάδης, Μητροκώστας, Κολιός, Αναστάσιος Φιλίππου κ.α.

 

 

 

 

1956, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΚΚΑ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ (1)

476.23 Κόκκας 1956.2

Η ποδοσφαιρική περίοδος 1955-1936 ήταν η τελευταία χρονιά που ο Κώστα Κόκκας αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΑΒΕΡΩΦ. Το καλοκαίρι του 1966 “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και από τότε ασχολήθηκε μόνο με τη διαιτησία και την προπονητική. Στην φωτογραφία εμφανίζονται όρθιοι: Κώστας Ζδράβος, Γιαννάκης Κώττης, Ανδρέας Μαχαίρας, Θοδωράκης Κλήμης, Γιώργος Νικολαΐδης, Κλέαρχος Σαρρέας, Κώστας Κόκκας, Δώρης Ζήκος και Μπάμπης Καρανίκας Καθιστοί: Κώστας Κρικώνης, Ταλιάς (με πολιτικά, φίλαθλος) και Πέτρος Παπαδημητρίου

 

 

 

1956, Ο ΑΒΕΡΩΦ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΚΚΑ

476.24 Κόκκας 1958.1

Η ως άνω φωτογραφία δεν είναι του 1958, αλλά του 1956, όπως άλλωστε μαρτυρείται από την ιδιόχειρη αρχική εγγραφή στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται εκ του ότι ο Κώστας Ζδράβος που συμμετέχει στη σύνθεση, αναχώρησε οριστικά για την Αμερική στο τέλος του 1956.  Πρόκειται μάλλον για μια φωτογραφία της αρχής της ποδοσφαιρικής περιόδου 1956-1957  (φθινόπωρο) και είναι η πρώτη φωτογραφία του ΑΒΕΡΩΦ μετά το 1938 που, από τη σύνθεση του,  απουσιάζει ο Κώστας Κόκκας. Στη σύνθεση της ομάδας συμμετέχουν οι: Δημήτρης Λάμαρης, Νούλης Παπακώστας, Θόδωρος Κλήμης, Πέτρος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιόντης, Κώστας Μακρής (Ντενεκές), Γιώργος Μπέρτζος, Φάνης Παπαδόπουλος, Κλέαρχος Σαρρέας, Κώστας Ζδράβος και Γιαννάκης Κώττης
 
1956, ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ

476.22 Κόκκας 1956.1

Η σύνθεση των μεγάλων επιτυχιών άρχισε να “χτίζεται”το 1956 και είχε σαν βασικό κορμό τους: Πέτρο Παπαδημητρίου, Κώστα Κρικώνη, Παύλο Τζαμάκο και Θόδωρο Κλήμη (αργότερα προστέθηκε και ο Γιώργος Σιόντης). Στη φωτογραφία του τέλους του 1956 εμφανίζονται οι: (όρθιοι) Λάζος (Σύμβουλος), Κώστας Μακρής, Ανδρέας Μαχαίρας, Πέτρος Παπαδημητρίου, Παύλος Τζαμάκος, Κώστας Κρικώνης, Δημήτρης Λάμαρης και Φάνης Παπαδόπουλος και Καραμπουίκης (Σύμβουλος)   (Καθιστοί): Θόδωρος Κλήμης, Νούλης Παπακώστας, Γιάννης Γιακουμής και Σιδέρης 

 

 

 

 

 1959 – Ο ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΣ ΑΒΕΡΩΦ476.25 Κόκκας 1959.1
Η ομάδα του ΑΒΕΡΩΦ μετά από το τέλος ενός αγώνα και την απονομή των επάθλων του Πρωταθλητή ή του Κυπελλούχου είναι  παρατεταγμένη, μπροστά από την νεότευκτη κερκίδα των 500 θεατών, πλαισιωμένη και από πολλούς διοικητικούς παράγοντες. Οι ποδοσφαιριστές κρατούν στα χέρια τους τα αναμνηστικά διπλώματα και μπροστά απ’ όλους είναι τοποθετημένα τα πολύτιμα (τουλάχιστον από συναισθηματικής απόψεως) κύπελλα. Όρθιοι: Δημήτριος Μπούλιας (ποδοσφαιριστής που δεν είχε αγωνιστεί εκείνη τη μέρα, με πολιτικά και το δίπλωμα του πρωταθλητή, ήταν μόνιμος υπαξιωματικός του στρατού), Κώστας Κρικώνης, Μιχάλης Σιόντης, Ιωάννης Λέκκας (ποδοσφαιριστής με πολιτικά και με το δίπλωμα του πρωταθλητή), Ν. Παπαπάνος (Σύμβουλος, Διευθυντης ΔΕΗ, Λέκκας Ηρακλής (φίλαθλος), Αχιλλέας Φίλιος )ιατρός, Πρόεδρος), Περικλής Γιαννής (ιατρος, Αντιπρόεδρος), Παύλος Τζαμάκος, Δημήτριος Τσάντας (Γενικός Αρχηγός), Παναγιώτης (Νότης) Βασιλειάδης (ποδοσφαιριστής με πολιτικά και με το δίπλωμα του πρωταθλητή), Στέφανος Λάζος (Σύμβουλος) και Βαλιάνος Μέρμηγκας (Σύμβουλος). Καθιστοί: Απόστολος Αναστασίου,  Βαγγέλης Γονίδης, Βασίλης Τζαμάκος (Τερματοφύλακας, αδελφός του Παύλου), Πέτρος Παπαδημητρίου, Χριστόφορος Πεπές, Γιαννάκης Κώττης και Σάββας Κατερτζίδης (ποδοσφαιριστής με πολιτικά και με το δίπλωμα του πρωταθλητή)
 

 

 

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΥ 1961

476.27 Κόκκας 1961.1

Όρθιοι:Μιχάλης Σιόντης, Μπάμπης Τσιώλης (τερματοφύλακας), Βαγγέλης Γονίδης, Παύλος Τζαμάκος, Δημήτρης Τσιάντας (Σύμβουλος), Απόστολος Αναστασίου και Χριστόφορος Πεπές Καθιστοί: Γιαννάκης Κώττης, Φάνης Παπαδόπουλος, Πέτρος Παπαδημητρίου, Ηρακλής Λέκκας και Κώστας Μακρής

 

 

 

 

1960-1961, Ο ΑΒΕΡΩΦ  

476.26 Κόκκας 1960.1

Την περίοδο 1960-1961 ο ΑΒΕΡΩΦ ανακηρύχθηκε και πάλι Πρωταθλητής Ηπείρου. Η αναμνηστική φωτογραφία ελήφθη μετά το τέλος του αγώνα και την απονομή των κυπέλλων και των ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΏΝ διπλωμάτων. Όρθιοι: Κώστας Κρικώνης (ποδοσφαιριστής με πολιτικά και με το δίπλωμα του πρωταθλητή), Θόδωρος Κλήμης, Σαχινίδης, Παύλος Τζαμάκος, Μιχάλης Σιόντης, Βασίλης Τζαμάκος, Πέτρος Παπαδημητρίου (αρχηγός, με το κύπελλο στο χέρι του), Δημήτρης Τσιάντας (Σύμβουλος) και Αναστάσιος Φιλίππου (Σύμβουλος, παλαιός αθλητής στίβου και πατέρας του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης στο Μπάσκετ Νίκου Φιλίππου) Καθιστοί: Λέκκας, Φάνης Παπαδόπουλος, Γιαννάκης Κώττης, Απόστολος Αναστασίου, Δημήτρης Μπούλιας και Τοπάλης (Πρόεδρος)

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – 1955-1956 Ο ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16
Ο ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ, στην περίοδο 1955 – 1956, στο Κύπελλο Ελλάδος έφτασε μέχρι τη φάση των 16  και αποκλείστηκε από την Α.Ε.Κ. με 4-1 Ο ιστορικός αγώνας, από τον οποίο δεν έχουμε κάποια φωτογραφία, διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1956 στο στάδιο Ν. Φιλαδέλφεια ενώπιον 35.000 θεατών. (η Α.Ε.Κ. κατέκτησε εκείνη τη χρονιά και το Κύπελλο αφού απέκλεισε τον Πανιώνιο με 2-1, τον Παναθηναϊκό με 2-1 και νίκησε στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-1).

 

 

 

1961, Ο ΑΒΕΡΩΦ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

476.33 1961 ΑΕΚ

Στις 18 Ιουνίου 1961 ο ΑΒΕΡΩΦ αντιμετώπισε, στο Κύπελλο Ελλάδος, τον Παναθηναϊκό Α.Ο.. Ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο Ιωαννίνων και έληξε ισόπαλος 1-1 (σκόρερς: Ηρακλής Λέκκας για τον ΑΒΕΡΩΦ και Τουμπέλης για τον ΠΑΟ). Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο διαιτητής Φίλιππος Καραγιώτης, οι αρχηγός των ομάδων Πέτρος Παπαδημητρίου (ΑΒΕΡΩΦ) και  Δημήτρης Θεοφάνης (Π.Α.Ο.) να ανταλλάσσουν τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα, ο Σύμβουλος του ΑΒΕΡΩΦ Δημήτρης Τσάντας και οι ποδοσφαιριστές της τοπικής ομάδας Θόδωρος Κλήμης και Φάνης Παπαδόπουλος.  

 

 

 

ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – 1961-1962 Ο ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16

476.28 Κόκκας 1962.1

Ο ΠΑΣ Αβέρωφ συνέχισε να έχει σημαντικές επιτυχίες στο Κύπελλο Ελλάδος και στην περίοδο 1961 – 1962, έφτασε για μια ακόμη φορά μέχρι τη φάση των 16  και αποκλείστηκε από την Παναθηναϊκό. Ο 1ος αγώνας είχε διξαχθεί στα Γιάννινα και είχε λήξει ισόπαλος 1-1, οπότε οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πάλι σε επαναλληπτικό αγώνα που έγινε στη έδρα του Παναθηναϊκού Α.Ο., στην Αθήνα . Ο αγώνας, διεξήχθη στο, κατάμεστο από Ηπειρώτες, γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έληξε με νίκη του Π.Α.Ο 3-0. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι δύο ομάδες κατά την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο και διακρίνονται από τον ΑΒΕΡΩΦ οι: Πέτρος Παπαδημητρίου (αρχηγός), Βασίλης Τζαμάκος, Φάνης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Κλήμης, Γιώργος Σιόντης, Παύλος Τζαμάκος,  και Χριστόφορος Πεππές και από τον  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: Βουτσαράς (αρχηγός), Πανάκης και Χολέβας
Ο αγώνας αυτός συνδέεται και με ένα …. κοσμοϊστορικό γεγονός! Για πρώτη φορά μετακινήθηκε ποδοσφαιρική ομάδα των Ιωαννίνων  με αεροπλάνο, δηλαδή με μία στρατιωτική Ντακότα που παραχώρησε ο, τότε, Υπουργός αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ.
 
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – 1962-1963 Ο ΑΒΕΡΩΦ  ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (ΦΑΣΗ ΤΩΝ 4)
476.29 Κόκκας 1963.1
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Γιαννιώτικου ποδοσφαίρου επετεύχθη στην περίοδο 1962 – 1963 όταν ο Αβέρωφ συμμετείχε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος (Φάση των 4 ομάδων) όπου αποκλείστηκε στην Κατερίνη, με 4-1, από τον Πιερικό που εκείνη την εποχή είχε στη σύνθεσή του 7 ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος.  Ο Αβέρωφ απέκλεισε διαδοχικά τις εξής ομάδες: Φωστήρα 1-0, Προοδευτική 3-2, Ολυμπιακό Κοζάνης 6-1, Π.Α.Ο.Κ. 2-0 και Απόλλωνα Αθηνών 3-2.
Στον αγώνα Αβέρωφ – Απόλλωνα οι ομάδες παρατάχθηκαν με τις εξής συνθέσεις  ΑΒΕΡΩΦ: Όρθιοι οι Βαγγέλης Γονίδης, Απόστολος Αναστασίου, Βασίλης Τζαμάκος (τερματοφύλακας), Κώστας Κρικώνης, Παύλος Τζαμάκος, Μιχάλης Σιόντης, Πέτρος Παπαδημητρίου (αρχηγός) και καθιστοί οι Γιαννάκης Κώττης, Θόδωρος Κλήμης, Γιώργος Σιόντης, και Χριστόφορος Πεππές (στον συγκεκριμένο αγώνα δεν αγωνίστηκε ο Φάνης Παπαδόπουλος που αποτελούσε βασικό μέλος εκείνης της ομάδας). ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΜΥΡΝΗΣ): Όρθιοι οι Μαυρόπουλος, (…….), Βασιλείου, (…….), Ταουξής (τερματοφύλακας) και καθιστοί Βερτσώνης, (…….), Σαββίδης, Τακτικός, (…….), και Δερμάτης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΠΟΛΛΩΝ ήταν, εκείνη την εποχή, πολύ σπουδαία ομάδα και οι ποδοσφαιριστές του Γιώργος και Αριστείδης Καμάρας, Βασιλείου, Ταουξής και Δερμάτης ήταν διεθνείς με την  Εθνική Ελλάδος.

 

 

1965 – 1966, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ  ΑΒΕΡΩΦ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

476.30 Κόκκας 1965.1

Η ποδοσφαιρική περίοδος 1965 – 1966 ήταν η τελευταία ποδοσφαιρική χρονιά της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ. Οι περισσότεροι από την παλιά φουρνιά ποδοσφαιριστών σταμάτησαν να αγωνίζονται, ορισμένοι απ’ αυτούς συνέχισαν να συμμετέχουν στα δρώμενα της ομάδας σαν Σύμβουλοι, ο Γιώργος Σιόντης μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό και νέοι, σπουδαίοι ποδοσφαιριστές στελέχωσαν πλέον την ομάδα.  Στη φωτογραφία του 1965 διακρίνονται οι: (Όρθιοι) Κώστας Μακρής (Σύμβουλος), Δημήτρης Μπούλιας, Τσώλης (τερματοφύλακας), Μάντζιος Βασίλης (μετέπειτα Πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ), Απόστολος Αναστασίου, Νίκας, Άγνωστος, Πέτρος Παπαδημητρίου (Σύμβουλος) και Δημήτριος Παπαγιάννης (Σύμβουλος)  (Καθιστοί): Μπρίκος, Τζιώζος, Φάνης Παπαδόπουλος, Παύλος Τζαμάκος και Ξανθόπουλος

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

Ο συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας