Ίων Δραγούμης

……………………
Λευκή ας βαλθή όπου έπεσες κολώνα,
(Πως έπεσες γραφή να μην το λέη …….)
λευκή με της Πατρίδας την εικόνα
μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλέη,
βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλέη
                                     ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

 

Την 31 Ιουλίου 1920 δολοφονήθηκε, σε ηλικία 42 ετών, ο  μεγάλος οραματιστής του Ελληνισμού Ίων Δραγούμης ο οποίος, μαζί με τον Περικλή Γιαννόπουλο και τον Παύλο Μελά, συγκροτούσαν την αχώριστη ομάδα των ευαγγελιστών του ελληνικού ιδεαλισμού και του ελληνικού πατριωτισμού, εκπεφρασμένων στην πιο καθαρή και αγνή μορφή τους.
Ο Ίων Δραγούμης εκτελέστηκε, με πυροβολισμούς και λογχισμούς, από ομάδα (κυβερνητικών παρακρατικών) χωροφυλάκων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο λοχίας Σαρτζέτης. Ποιός όμως έδωσε την τελική εντολή της εκτέλεσης του; Κατηγορήθηκαν τότε οι Παύλος Γύπαρης, διοικητής ασφαλείας των Αθηνών και “δεξί χέρι” του Βενιζέλου, ο Εμμανουήλ Ρέπουλης αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και εκτελών χρέη Πρωθυπουργού όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος απουσίαζε στο εξωτερικό και ο Εμμανουήλ Μπενάκης, παλαιός υπουργός και “δεξί χέρι” του Βενιζέλου, πατέρας της Πηνελόπης Δέλτα και ο οποίος δεν είχε συγχωρήσει ποτέ το ειδύλλιο της (παντρεμένης με τον Στέφανο Δέλτα) κόρης του Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα. Ο ιστορικός και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ηamline της Μινεσότα Γιάννης Α. Μάζης, στο βιβλίο του «Ίων Δραγούμης ο ασυμβίβαστος – Εκδόσεις: Μεταίχμιο – 2016» υποστηρίζει και τεκμηριώνει την άποψη σύμφωνα με την οποία η εντολή της εκτέλεσης δόθηκε από τον Εμμανουήλ Μπενάκη. Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Παύλος Γύπαρης καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη του 1935.

Οι σύγχρονες βιογραφίες και αναλύσεις του λογοτεχνικού, φιλοσοφικού, πολιτικού και πατριωτικού έργου του Ίωνα Δραγούμη βασίζονται – κατά κύριο λόγο στο βιβλίο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ – 10 Άρθρα στο Νουμά – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ. Π. ΤΑΓΚΟΠΟΥΛΟ». Ευτύχησα να έχω στη βιβλιοθήκη μου ένα από τα αντίτυπα της 1ης έκδοσης του βιβλίου και θεώρησα χρέος μου να δημοσιοποιήσω αυτά τα άρθρα με στόχο: α) να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις απόδοσης τιμών στον Μεγάλο νεκρό μας  για την μεγάλη του προσφορά του υπέρ της Ελλάδος και β) να δώσω την ευκαιρία – σε όσους το επιθυμούν – να έρθουν σε επαφή με το έργο, τις ιδέες και τα οράματα του πρωτοπόρου Έλληνα ιδεαλιστή Ίωνα Δραγούμη 
 1. Για τούτο το βιβλίο (Εισαγωγή του Δ. Π. Ταγκόπουλου)
 2. Στην Πόλη (1904)
 3. Το Έθνος, οι Τάξεις και ο Ένας (1907)
 4. Ο δωδεκάλογος του Γύφτου (1907 – Επιστολή προς τον ποιητή Κωστή Παλαμά
 5. Τι είναι το Γλωσσικό ζήτημα (1907)
 6. Ο ευγενικότερα πολιτισμένος λαός (1907)
 7. Α’ Προκήρυξη προς τους σκλαβωμένους και τους ελευθερωμένους Έλληνες (1908)
 8. Η Μικρή Πατρίδα – Β’ Προκήρυξη προς τους σκλαβωμένους και τους ελευθερωμένους Έλληνες (1908)
 9. Στρατός και άλλα (ή «Γ’ Προκήρυξη προς τους ξεσκλαβωμένους και αξεσκλάβωτους Έλληνες, γιατί ελεύθεροι Έλληνες δεν υπάρχουν πια ή ακόμη») (1909)
 10. Κοινωνισμός και Κοινωνιολογία (1908)
 11. Τιμή και Ανάθεμα (1912)
 
 

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας