Άρθρο του Δημήτρη Πάνου για τη Ζωσιμαία Σχολή

Την Σάββατο 23 Ιουνίου 20118 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ άρθρο του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Δημήτρη Πάνου (*) με τίτλο “Ζωσιμαία Σχολή”

 

 

Το ακριβές κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:
ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΣΧΟΛΗ
Πρίν λίγες μέρες η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής διοργάνωσε μια εκδήλωση με σκοπό να ενημερώσει το κοινό και τις τοπικές αρχές για δύο ζητήματα: α) της επαναλειτουργίας της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και β) την επανασύνδεση του σχολείου με το κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά.
            Ο πρόεδρος του Δ.Σ Σάκης Δάλλας έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της Ζωσιμαίας Σχολής και μια τεκμηριωμένη εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έγιναν απο τον γραμματέα του Δ.Σ Μιχάλη Παντούλα, τον πρόεδρο του Δ.Σ κ.Παπαδιώτη, τον επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Τώρα” κ. Άρη Μπαρτζώκα, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Εμμανουηλίδη, τον καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατσίκη και τον αεροναυπηγό της ΝΑΣΑ κ.Νίκο Μπλέτσο.
            Ομολογώ ότι στο τέλος της εκδήλωσης αισθάνθηκα απο τη μια ικανοποίηση για το επίπεδο του διαλόγου της εκδήλωσης αλλά και την αναδρομή όλης της ιστορίας για τη Ζωσιμαία Σχολή και ταυτόχρονα προβληματισμένος απο κάποια σημαντικά θέματα, που θα εκθέσω στη συνέχεια.
            Η Ζωσιμαία Σχολή, το αρχαιότερο πρότυπο σχολείο της χώρας, είναι το μόνο που εξαιρέθηκε απο τα 5 πρότυπα ιστορικά σχολεία της χώρας. Υπάρχει Πρότυπο Γυμνάσιο και  οχι  Πρότυπο Λύκειο, με συνέπεια να δημιουργείται το εκπαιδευτικό παράδοξο οι μαθητές του Γυμνασίου να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, όπως ισχύει και για τα άλλα τέσσερα πρότυπα. Εάν ο λόγος που ακούστηκε στην εκδήλωση, είναι η ικανοποίηση κάποιων καθηγητών που δεν θα είχαν τα τυπικά προσόντα να παραμείνουν στο σχολείο, ειναι τουλάχιστον λυπηρό. Θα έπρεπε οι φορείς της πόλης – Δήμος, Μητρόπολη, Βουλευτές και πνευματικά σωματεία να έχουν διαμαρτυρηθεί και να έχουν ζητήσει απο τον Υπουργό Παιδείας το αυτονόητο.
 Ως προς το κληροδότημα Νικολαου Ζωσιμά ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα πεισσότερα των οποίων όμως προκαλούν απογοήτευση και ανησυχία!
Κατ΄αρχήν να πω ότι όταν λέμε Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά επειδή αυτό αντιστοιχεί στο 95% περίπου των περιουσιακών στοιχείων των Αγαθοεργών. Ο ευεργέτης ανέθεσε με την διαθήκη του, τη φροντίδα του σχολείου στην “κοινότητα των Ιωαννίνων” και την διαχείριση των οικονομικών σε τέσσερις εφόρους που θα εκλέγονταν με ψήφο σε γενική συνέλευση των πιο  “έγκριτων και έμπειρων Ιωαννιτών”. Πολλά άλλαξαν από την αρχική βούληση του ευεργέτη, δεν θα κουράσω με λεπτομέρειες για να φτάσω στη σημερινή κατάσταση οπου τα Αγαθοεργά Καταστήματα διοικούνται από 21μελές Δ.Σ το οποίο δεν εκλέγεται ούτε καν από τους ενορίτες των 5 εκκλησιών, όπως ορίζεται στον Κανονισμό του 1926, αλλά διορίζονται, άμεσα ή έμμεσα από τον εκάστοτε Μητροπολίτη. Τα έσοδα της “μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής” ανέρχονταν σε 500.000€ τα τελευταία χρόνια, μέχρι το 2010 όπου μετά την εξαΰλωση των μετοχών μηδενίστηκαν! Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία πλέον των Αγαθοεργών είναι τα 8 διδακτήρια της “μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής” (Παλαιά Ζωσιμαία,Καπλάνειος, Ακαδημία, Ελισαβέτειο, Βαλάνειος, Παυλίδιος, Παλαιού Γηροκομείου και Παπαφίλου).
            Η χρησιμοποίηση των 500.000€ ετησίως διατίθεταν κατά βούληση με απλή απόφαση της Εφοροεπιτροπείας. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση:
  1. Κάθε χρόνο δίνονταν 55.000€ για υποτροφίες. Σε ποιους δίνονταν και με ποια κριτήρια;
  2. Η ανακαίνιση της αίθουσας τελετών της Ακαδημίας κόστισε ένα τεράστιο ποσό.
Θα είχε ενδιαφέρον να υπήρχε δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού και της οικονομικοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας του έργου.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω την ανάγκη της επαναλειτουργίας του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής και σε απάντηση σε κάποιους που θεωρούν το θεσμό αυτόν “ελιτιστικό” να αναφέρω ότι στα χρόνια της δικής μου μαθητείας (1974-1980) συμμαθητές μου ήταν παιδιά φτωχών οικογενειών και απομακρυσμένων περιοχών, που μέσα από την βοήθεια ενός Δημοσίου Πρότυπου Σχολείου αρίστευσαν και εξελίχτηκαν σε σημαντικά πρόσωπα της επιστημονικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΥ
 (*) Ο Δημήτρης Πάνου είναι γιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων με την Δημοτική Παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ  και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων