Άλλα αθλήματα

Ποδηλασία – Βόλεϋ – Μπάσκετ

Είναι γεγονός το ότι στα Γιάννινα το ποδόσφαιρο ήταν, και εξακολουθεί να είναι μέχρι τις μέρες μας,  το πιο δημοφιλές και το πιο διαδεδομένο άθλημα. Στη 2η θέση δημοφιλίας κατατάσσονταν αναμφισβήτητα ο κλασσικός αθλητισμός (στίβος).

Το αρχείο Κώστα Κόκκα δεν περιέχει επαρκές φωτογραφικό υλικό, ούτε μας παρέχει πολλές πληροφορίες για τις ομάδες, τους αθλητές και την δραστηριότητα των αθλητικών τμημάτων που ασχολούνταν με τα άλλα, πλην του ποδοσφαίρου και του στίβου, αθλημάτων.

Είναι βέβαιο ότι πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο το άθλημα της ποδηλασίας ήταν πολύ διαδεδομένο στα Γιάννινα και οργανώνονταν συχνά ποδηλατικοί αγώνες επί δημοσίας οδού (όχι σε ποδηλατοδρόμιο). Μετά το τέλος της δεκαετίας του 1940 ατόνησε το ενδιαφέρον για την αγωνιστική ποδηλασία και διαλύθηκαν τα τμήματα ποδηλασίας όλων των ομάδων.

Το βόλεϋ και το μπάσκετ καλλιεργούνταν κυρίως στα Γυμνάσια, τα δε πρωταθλήματα των σχολικών ομάδων αποτελούσαν σημαντικό αθλητικό γεγονός. Οι ομάδες των Ιωαννίνων (ΑΒΕΡΩΦ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) διατηρούσαν τμήματα βόλεϋ και μπάσκετ, το οποία όμως δεν απέκτησαν ποτέ ιδιαίτερη ακτινοβολία, ούτε κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές νίκες ευρύτερου ενδιαφέροντος. Τα συγκεκριμένα αθλήματα γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη μετά το 1963, δηλαδή μετά τη ίδρυση του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων (Α.Γ.Σ.Ι.).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεχώρισαν δύο (2) νέοι σύλλογοι μπάσκετ με πολύ σημαντική (έστω και βραχυχρόνια) δραστηριότητα: Η Ρεάλ και ο Αθλητικός Όμιλος Κολχίδας (Α.Ο.Κ.).

Η Ρεάλ ιδρύθηκε από ένα παλιό καλαθοσφαιριστή του Απόλλωνα Αθηνών, τον Γάγα, ο οποίος ήταν και ο προπονητής της ομάδας. Οι περισσότεροι αθλητές της Ρεάλ  ήταν φοιτητές και η ομάδα αυτή, εκτός από σημαντικές αθλητικές επιτυχίες, είχε και ένα αξιοζήλευτο «κοινωνικό προφίλ»

Ο Αθλητικός Όμιλος Κολχίδας (Α.Ο.Κ.) ιδρύθηκε από τους κατοίκους μιας γειτονιάς, του 1ου Συνοικισμού, όπου κατοικούσαν πρόσφυγες από τον Πόντο. Στη γωνία Σπύρου Λάμπρου και Σακελλαρίου, υπήρχε ένα άχτιστο οικόπεδο το οποίο, με προσωπική εργασία των γειτόνων, μεταμορφώθηκε σε γήπεδο μπάσκετ. Ο Α.Ο.Κ. απαρτίζονταν από παιδιά της γειτονιάς, με αρχηγό τον Ζαζόπουλο και καλύτερο παίχτη τον Γιαννάκη Ασλανίδη (πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 20 χρόνων). Σ’ αυτό το γηπεδάκι οργανώνονταν πολύ συχνά «τουρνουά» που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων των Ιωαννίνων.

 

 

485-2

1938, η ομάδα ποδηλασίας του ΑΒΕΡΩΦ στην οποία συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Κούρτιος, Γεώργιος Λύκας, Κώστας Τσακελίδης, Κώστας Κορτζής, Άγνωστος, Χρυσόστομος Νικολαΐδης, Κ. Φρίγκας, Γ. Πήχας, Θ. Σταματάκης, Αν. Μακρυγιάννης κ..α. 

 

 

 

 

 

4851

Μία ποδηλατική ομάδα που συμμετέχει στην παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου 1948. Οι πιο πολλοί αθλητές είναι μαθητές του γυμνασίου και φοράν το σχολικό τους πηλήκιο.
Αριστερά εικονίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο “ΑΒΕΡΩΦ”, από το μπαλκόνι του οποίοι οι πολιτικοί αρχηγοί εκφωνούσαν τις προεκλογικές τους ομιλίες. Το ξενοδοχείο “ΑΒΕΡΩΦ” κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και στη θέση του δημιουργήθηκε το πάρκο “Βασίλειος Πυρσινέλλας”. 

 

 

 

485-3

Η ομάδα Βόλεϋ του ΑΒΕΡΩΦ της αθλητικής χρονιάς 1940-1941. 
Όρθιοι: Άγνωστος παράγων, άγνωστος παράγων, Χ. Δασκαλόπουλος, Ν. Οικονόμου, Σοφός (Γυμναστής – προπονητής), Επ. Μπάτσος, Κ. Χατζής, φίλαθλος, Επ. Λέκκας και μαθητής φίλαθλος. Καθιστοί: εμφανίζονται τέσσερις αθλητές, οι δύο εκ των οποίων είναι οι Δ. Δαρίτσης και Αλεξ. Ιωαννίδης 

 

 

 

 

 

485-4

Η ομάδα Βόλεϋ του ΑΒΕΡΩΦ του 1951
Όρθιοι: Ισίδωρος Ζήκος, οι δύο πολύ σημαντικοί αθλητικοί παράγοντες των Ιωαννίνων και Πρόεδροι του ΑΒΕΡΩΦ Περκλής Γιαννής και Χαρίλαος Μάντζιος, Βύρων Λιόντος. Καθιστοί: οι αθλητές Σουριαδάκης, Νίκος Ζήκος, Λουκάς Γεωργιάδης, Ιωάννης Δούμας και Χρόνης Σάββας 

 

 

 

 

485-5

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Γόνος αθλητικής οικογένειας των Ιωαννίνων (γιος του πρωταθλητή ρίψεων του ΑΒΕΡΩΦ Αναστάσιου Φιλίππου), αθλητής της ομάδας Μπάσκετ του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωαννίνων (Α.Γ.Σ.Ι.), μεταγράφηκε στον μεγάλο Άρη Θεσσαλονίκης  ( …. με το Γκάλλη, το Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τ’ άλλα παιδιά …..), μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος, Πρωταθλητής Ευρώπης το 1987

 

 

Ο συντάκτης

Αθανάσιος Δάλλας